fbpx

Căutare

Share this article

„Ce este fugu?” e o întrebare destul de des auzită în mediul online. Fugu (peștele balon) reprezintă un ingredient de lux în bucătăria japoneză și poate fi preparat numai de către un chef licențiat din cauza toxinelor depozitate în organismul acestui pește. Alcamat pentru textura sa distinctă, fugu este delicios fie că e consumat crud, fiert sau prăjit și cu siguranță gustul lui te va cuceri imediat ce îl vei încerca. Însă, înainte de a face asta trebuie să afli câteva lucruri de care e bine să ții cont în călătoriile tale culinare.

Ce este fugu?

Fugu are o istorie lungă și faimoasă din postura sa de ingredient de lux în bucătăria japoneză. Sunt multe specii ale acestui pește, peste 100 în lumea întreagă și aproximativ 40 în Japonia. Acest pește are țepi pe suprafața corpului și se umflă ca un balon atunci când se sperie. Sezonul în care poate fi prins și consumat acest pește este din septembrie până în martie. Din aprilie până în iunie el începe să stocheze în ficat substanțe toxice în pregătirea lui pentru reproducere, substanțe ce sunt otrăvitoare pentru oameni. Consumul acestor substanțe poate duce la moarte, acesta fiind motivul pentru care numai un bucătar specializat e bine să pregătească acest pește.

Ce este fugu și care este istoria consumului acestui pește în Japonia?

Fugu are o istorie veche în Japonia, ce datează de acum câteva secole. De asemenea circulă tot felul de teorii cu privire la originea exactă a acestui ingredient, oase de fugu fiind descoperite într-o kaizuka (o groapă de gunoi în vremurile străvechi, numită astfel deoarece au fost găsite acolo movile de alge sau scoici) ce datează de peste 2800 de ani și care demonstrează că fugu era pescuit și consumat încă de pe atunci.

Apoi, în secolul al XVI-lea, a fost adoptată o lege care interzicea consumul de fugu ca răspuns la un focar de decese cauzate de toxinele peștilor. Consumul a devenit mai răspândit în urmă cu aproximativ 130 de ani. Ito Hirobumi, prim-ministru la acea vreme, a lăudat gustul fugu-ului, iar legea interdicției a fost abrogată. De atunci, s-au depus eforturi suplimentare pentru a asigura consumul sigur de fugu, iar în 1930 s-a format Tokyo Fugu Ryori Renmei (Alianța de gătit). Au făcut publicitate metodelor și prelegerilor de manipulare sigură, care au contribuit la răspândirea consumului de fugu.

Ce este fugu și în ce moduri delicioase se poate mânca?

Primul lucru de amintit în ceea ce privește bucătăria fugu este de obicei tessa, cunoscută și sub numele de fugu sashimi. Tecchiri, sau fugu fiert într-o oală fierbinte, este un favorit în iernile reci și oferă o textură plăcută de primăvară, diferită de fugu sashimi.

Cu un conținut ridicat de proteine și un conținut scăzut de calorii, fugu la grătar este excelent în verile fierbinți atunci când cauți un stimulent energetic. În caz contrar, textura plinuță a fugu-ului prăjit este, de asemenea, foarte populară.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO