fbpx

Căutare

Share this article

O vacanță în Țările Baltice este o experiență de neuitat, diferită de tot ceea ce oferă restul Europei. Lituania, Estonia și Letonia oferă priveliști superbe, locuri încărcate de istorie și orașe pline de farmec. Ce poți vedea în Țările Baltice? Iată mai jos câteva sugestii!

Ce poți vedea în Țările Baltice: locuri pe care nu trebuie să le ratezi în Lituania, Estonia și Letonia

Tallinn, Estonia

Tallinn, capitala Estoniei, este unul dintre cele mai moderne orașe din lume, potrivit unul top publicat anii trecuți de revista Culture Trip. Cu toate astea, atmosfera medievală din Orașul Vechi te face să te simți ca și cum te-ai întoarce în timp. Modernul se îmbină cu trecutul, într-un oraș plin de farmec, cosmopolit, cu locuri cu încărcătură istorică, biserici construite de demult, palate, străzi pietonale din piatră, muzee și galerii. Este un adevărat centru cultural care te invită să îl descoperi. O zi sau două sunt suficiente pentru a surprinde vibe-ul acestui oraș superb, cu peisaje de poveste.

Conacele istorice din Estonia și Letonia

În Estonia și Letonia, nobilii germani care au locuit pe vremuri în zonă au lăsat în urma lor conace impresionante. Acestea au fost transformate în hoteluri de lux, iar o experiență la o astfel de reședință trebuie trăită măcar o dată în viață. În Estonia există două astfel de conace care ies în evidență:  conacul Pädaste de pe Insula Muhu, care datează din secolul XIV și care a fost transformat în hotel de cinci stele, și conacul Kau, din secolul XIII. În Letonia merită vizitate conacele Malpis și Liepupe.

Cartiere “de poveste”

Orașele din Țările Baltice au câteva cartiere de poveste, cu anumite specifice. De exemplu, în Vilnius, cartierul Užupi s-a declarat în 1997 republică independentă și are propria constituție. Cartierul Kalamaja din Tallinn, care pe vremuri era locuit de familii de pescari, apoi transformat în zonă militară sovietică, este azi plin de case din lemn care găzduiesc cafenele și magazine cu suveniruri și alte minunății. Despre cartierul Miera Iela din Riga se spune că este printre cele mai “hipsterești” din lume.

Palatul Rundāle, Letonia

Palatul Rundāle este una dintre bijuteriile arhitecturale ale Letoniei, fiind proiectat de un architect celebru, Bartolomeo Rastrelli, și construit pe parcursul a câtorva decade, la mijlocul secolului al XVIII-lea. După o renovare completă, care s-a încheiat în 2014, arată spectaculos și atrage mii de turiști.

Descoperă mii de insule

Dacă te întrebi ce poți vedea în Țările Baltice, află că acestea se mândresc cu o mulțime de insule și… insulițe, care de abia așteaptă să fie descoperite. Dintre toate cele trei Țări Baltice, Estonia are cele mai multe insule: 2222! Printre cele mai populare se numără Saaremaa (cea mai mare) și Muhu – ușor accesibile și cu o atmosferă tradițională, priveliști grozave și plaje frumoase.

Dealul Cruciulor, Lituania

Deși e un loc celebru de pelerinaj, Dealul Crucilor din Lituania ar trebui să fie pe lista oricărui turist. Nu se știe exact cum a început tradiția acestor cruci din nordul Lituaniei, însă se spune că primele datează încă din secolul al XIV-lea. Nu se cunoaște numărul lor exact, însă se bănuiește că ar fi în jur de 100.000!

Jurmala, Letonia

Jurmala este unul dintre cele mai vizitate orașe letoniene, asta în special datorită apei de un albastru superb și a nisipului alb și ultra fin. Stațiunea este una plină de viață, cu multe locuri de distracție și cazări pentru turiști.

Biserica din Aglona, Letonia

Aceasta biserică construită în stil baroc este considerată una dintre cele mai frumoase din țară. Lucrările la ea s-au încheiat în secolul al XVIII-lea, iar astăzi este un celebru loc de pelerinaj. Este o adevărată minune arhitecturală.

Castelul Narva, Estonia

Constuit în 1256, acest castel a supraviețuit vremurilor zbuciumate prin care a trecut, fiind astăzi una dintre mândriile Estoniei. E cel mai bine păstrat castel din țară și arată impresionant, așa că merită văzut.

Cordonul litoral al Curlandei, Lituania

Ce poți vedea în Țările Baltice ca să te impresioneze cu adevărat? Probabil Cordonul litoral al Curlandei! Acesta este un cordon litoral din dune de nisip, îngust și curbat, lung de 98 km, care desparte Laguna Curlandei de coasta Mării Baltice. Este sit protejat în patrimoniul mondial UNESCO deținut de Lituania și Rusia.

Vilnius, Lituania

Când te gândești la ce poți vedea în Țările Baltice, capitala Lituaniei este un must see. Vilnius este un oraș cu o arhitectură deosebită, iar centrul vechi a fost înscris în 1994 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. În plus, Vilnius este unul dintre puținele orașe europene unde este permisă călătoria cu baloane cu aer cald, deci puteți bifa și experiența aceasta.

Sursa foto: iStock

Riga, capitala Art Nouveau

Desigur, nici capitala Letoniei nu trebuie ratată atunci când faceți un tur al Țarilor Baltice. Supranumită capitala mondială Art Nouveau, Riga impresionează cu clădirile sale construite în acest stil architectural.

Sursa foto: iStock
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO