Ce poţi vizita în Maramureş. 8 destinații perfecte pentru vacanța de vară - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce poţi vizita în Maramureş. 8 destinații perfecte pentru vacanța de vară

Poţi pleca într-un tur al celor mai frumoase sate din zonă, unde vei descoperi o combinaţie miraculoasă între peisaje de vis, căsuţe tradiţionale construite din lemn, porţi mari sculptate şi tradiţii păstrate din vechime. Satul Breb este considerat de neratat în acest tur pentru că reprezintă Maramureşul pur, cu toată istoria sa.
Share this article

Maramureş, plai cu flori. Dacă stai în sudul sau sud-estul ţării, o vacanţă în această zonă poate părea provocatoare din punct de vedere al distanţei, mai ales dacă nu ai prea multe zile la dispoziţie. Sunt însă convinsă că ai auzit de minunăţiile acestui colţ al României şi că, oriunde te-ai afla, Maremureşul este o destinaţie în care plănuieşti să ajungi. Pentru ca trecerea de la planuri la fapte să fie mai uşoară am pregătit o listă cu ce poţi vizita în Maramureş, astfel încât să-ţi fie mai uşor să faci itinerariul atunci când te hotărăşti să pleci la drum.

Cimitirul Vesel de la Săpânţa

Este unul dintre cele mai cunoscute cimitire din lume şi pe bună dreptate. Cu crucile sale viu colorate, cu picturile ce înfăţişează scene din vieţile celor ce sunt înmormântaţi în acel loc şi cu textele amuzante inscripţionate pe ele, te avertizăm că o vizită aici ar putea dura şi câteva ore dacă vrei să le citeşti pe toate. Sunt peste 800 de cruci realizate din lemn de stejar, toate cu inscripţii originale.

Este poate singurul cimitir din România unde nu se miră nimeni dacă vede pe cineva râzând. Primele cruci de aici au fost create de un sculptor maramureşean, Stan Ioan Pătraş, în 1935 şi au fost inspirate din cultura dacică, unde moartea nu era văzută ca un eveniment trist ci, dimpotrivă, era perceput ca un moment vesel, propice pentru ca rudele şi prietenii să-l omagieze pe cel ce nu mai e.

În apropierea cimitirului găsiţi şi casa memorială a lui Stan Ioan Pătraş, transformată acum în muzeu.

Cimitirul Vesel

Valea Vaserului

Dacă tot te-ai mobilizat şi ai ajuns în această zonă, n-ai voie să ratezi o plimbare cu Mocăniţa pe Valea Vaserului. E adevărat, trebuie să faci un mic efort şi să te trezeşti de dimineaţă ca să prinzi trenul ce pleacă la ora 9 din Vişeu de Sus, dar experienţa trăită te va răsplăti din plin. Ultimul tren cu aburi din România te va duce într-o poveste cu păduri verzi şi dese şi ape limpezi. Pregăteşte-te să-i dedici o zi întreagă pentru că drumul durează 2 ore la dus, 2 ore la întors, cu o pauză de o oră şi jumătate la Paltin, unde puteţi mânca de prânz şi vă puteţi bucura de peisaj.

Valea Vaserului

Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei de la Sighet

Ştim că vacanţele sunt dedicate în mare distracţiilor, dar dacă ajungeţi în Maramureş e musai să mergeţi să vizitaţi acest loc, considerat de către Consiliul Europei unul dintre principalele locuri de păstrare a memoriei continentului alături de Memorialul de la Aushwitz şi Memorialul Păcii din Normandia.

Aflat în clădirea fostei închisori din Sighetu Marmaţiei, locul a fost cunoscut şi ca Închisoarea Miniştrilor. Sute de politicieni, jurnalişti, preoţi şi militari au fost închişi şi torturaţi acolo. 53 dintre ei, printre care şi fostul prim-ministru Iuliu Maniu, şi-au pierdut viaţa între zidurile închisorii din Sighet, iar trupurile lor au fost aruncate în gropi comune. Dar Memorialul este mai mult de atât, este o rememorare şi o celebrare a celor peste 2.000.000 de oameni deportaţi în regimul comunist, smulşi din locurile de baştină şi lăsaţi fără nimic, aruncaţi în locuri sărace, menite să îi facă să îşi uite originile şi credinţele.

La marginea oraşului veţi găsi şi Cimitirul Săracilor, parte a aceluiaşi Memorial. Iniţial era locul unde erau îngropaţi oamenii fără adăpost. În perioada comunistă a devenit punctul final al celor ce au sfârşit de mâna torţionarilor.

Memorialul de la Sighet

Muzeul Satului Maramureşean

Dacă tot ajungi în Sighetu Marmaţiei acordă-ţi câteva ore şi pentru Muzeul Satului în varianta maramureşeană. Veţi afla mai multe despre tradiţiile locului, despre stilurile arhitecturale de aici şi despre metodele de construcţie şi decor. Se regăsesc aici gospodării din Ţara Chioarului, Ţara Codrului, Ţara Lăpuşului şi Ţara Maramureşului, iar în Muzeul Etnografic vei descoperi colecţii de ceramică, costume populare specifice zonei, dar şi diverse utilaje folosite la munca câmpului.

Muzeul satului maramureșean

Satele tradiţionale ale Maramureşului

După vizita la Muzeul Satului poţi pleca într-un tur al celor mai frumoase sate din zonă, unde vei descoperi o combinaţie miraculoasă între peisaje de vis, căsuţe tradiţionale construite din lemn, porţi mari sculptate şi tradiţii păstrate din vechime. Satul Breb este considerat de neratat în acest tur pentru că reprezintă Maramureşul pur, cu toată istoria sa. Localnicii pe care ai mari şanse să îi găseşti îmbrăcaţi în portul tradiţional, nelipsit duminica şi în zilele de sărbătoare, te vor invita într-o călătorie fascinantă, cu poveşti din bătrâni, obiceiuri păstrate cu sfinţenie şi bucate alese.

Bisericile de lemn maramureşene

Aproape că nu găseşti sat în Maramureş fără o biserică din lemn, dar numai 8 dintre ele fac parte din patrimoniul UNESCO: Bârsana, Budeşti, Deseşti, Șurdești, Ieud, Poienile Izei, Rogoz şi Plopiş.

Biserica de la Bârsana este cea mai cunoscută şi vizitată dintre ele, aici fiind de fapt un complex de clădiri din lemn, cea mai veche dintre ele – construită la începutul secolului al XVIII-lea. Este considerată a fi şi una dintre cele mai frumoase datorită picturilor ce împodobesc pereţii interiori. Dacă tot v-aţi avântat pe Valea Izei, porniţi şi în descoperirea celorlalte aflate pe listă. Chiar dacă nu le veţi găsi pe toate deschise, le puteţi admira din exterior şi cu siguranţă aveţi la ce privi.

Mănăstirea Bârsana

Lacul Albastru

Este unul dintre cele mai frumoase lacuri din România şi unic prin faptul că îşi schimbă culoarea influenţat de poziţia soarelui şi temperatura apei. Trece, în funcţie de anotimp, de la nuanţe de albastru la unele de smarald şi apoi la verde închis, uneori aproape maro. Aflat într-o zonă neamenajată, ca să ajungi la el trebuie să urci pe o cărare nu tocmai prietenoasă, abruptă, prin pădure, cărare ce porneşte din centrul oraşului Baia Sprie. Drumul nu e lung, dar presupune puţin efort. Răsplata o vei primi la destinaţie, când vei da cu ochii de apele lacului.

Lacul Albastru

Cascada Cailor

Tot în Maramureş găseşti şi cea mai înaltă şi una dintre cele mai frumoase cascade din ţară. Aflată în apropiere de Borşa, poţi ajunge să te bucuri de ea printr-o plimbare prin pădure, pe o potecă ce pleacă chiar din staţiune sau, dacă sunt grupuri mai mari, puteţi urca până în apropiere cu ajutorul telescaunului folosit în special iarna, de schiori.

Cascada Cailor

Parcul Naţional Munţii Rodnei

Parcul naţional Rodnei este arie protejată de interes naţional şi este al doilea parc naţional ca mărime din ţară. Cu un relief bogat în forme glaciare, parcul găzduieşte 67 de lacuri glaciare, cel mai cunoscut şi vizitat dintre ele fiind Lacul Iezer, considerat a fi unul dintre cele mai frumoase lacuri de acest gen din lume. Cei cu experienţă şi drag de munte pot urca pe vârful Pietrosu, aflat la 2,303 metri altitudine, pot merge la Peştera şi Izbucul Izvorul Albastru al Izei, pot vizita Peştera Cobăşel sau Poiana cu Narcise din Masivul Saca.

Munții Rodnei
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora