Cele mai frumoase locuri din România - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai frumoase locuri din România

Una peste alta, o călătorie pe cea mai înaltă şosea din România este o experienţă pe care trebuie neapărat să o trăiţi. Sigur, dacă nu aveţi rău de înălţime sau de maşină, pentru că altfel ar putea fi o provocare mai mare decât v-aţi fi putut dori.
Share this article

România este o țară spectaculosă și primitoare. Avem de toate, de la câmpii întinse la dealuri blânde și munți înalți, a doua deltă ca mărime din Europa, râuri, fluviu și cascade, dar și ieșire la mare și câteva plaje încă sălbatice. Este provocator să stabilești care sunt cele mai frumoase locuri din România și orice astfel de top nu poate fi altfel decât subiectiv. Dar tocmai asta este frumusețea, căci suntem oameni cu gusturi diferite, dar cu aceeași dorință de frumos.

Cascada Bigăr nu este doar unul dintre cele mai frumoase locuri din România, dar este recunoscută în întreaga lume pentru minunățiile pe care le oferă locului. Aflată în Parcul Național Cheile Nerei-Beuşniţa, în Caraş Severin, cascada este aşezată la jumătatea distanţei dintre Polul Nord şi Ecuator. În anul 2000 a fost declarată arie protejată de interes naţional, iar în 2013 a fost introdusă de The World Geography în topul celor mai impresionante cascade din lume direct pe primul loc.

Cimitirul Vesel de la Săpânţa, din judeţul Maramureş şi-a câştigat celebritatea datorită crucilor pictate în culori aprinse, a picturilor de pe acestea şi, mai ales, a versurilor hazlii trecute pe ele. Sunt peste 800 de cruci aici, toate sculptate din lemn de stejar şi toate respectând tradiţia locului. Textele scrise pe cruci nu sunt însă întâmplătoare. Cele mai multe descriu viaţa celui înmormântat acolo, iar unele dintre ele vorbesc şi despre modul în care respectivul şi-a pierdut viaţa.

Artistul popular Stan Ioan Pătraş este cel care a considerat că moartea nu trebuie privită mereu cu tristeţe şi a decis să îi dea o faţă mai blândă. Primul epitaf din Cimitirul Vesel a fost scris în 1935. Cimitirul ocupă locul al doilea în clasamentul celor mai impresionante monumente funerare din lume, după Valea Regilor din Egipt.

Delta Dunării este cea mai bine conservată deltă din Europa şi a doua ca mărime de pe continent. A intrat în Patrimoniul mondial al UNESCO încă din 1991 şi este considerată zonă umedă de importanţă internaţională. Peste 360 de specii de păsări şi 45 de specii de apă dulce se regăsesc aici, precum şi o mulţime de specii florale, multe dintre ele fiind protejate la nivel european. Chiar dacă pescuitul şi vânătoarea nu sunt interzise în Delta Dunării, sunt foarte bine controlate, mai ales că aici se regăsesc mai multe specii pe cale de dispariţie, precum vidra, cormoranii pitici, diverse specii de pelicani sau gâsca cu gât roşu.

Mănăstirea Voroneț este supranumită şi capela sixtină a Estului şi este un complex monahal medieval de lângă Gura Humorului, în judeţul Suceava. Este una dintre cele mai importante şi cunoscute ctitorii ale lui Ştefan cel Mare. A fost construită în anul 1488 în mai puţin de 4 luni, iar pictura interioară, realizată 8 ani mai târziu, se păstrează încă în mare parte. Fresca de pe faţada de Vest prezintă Judecata de Apoi şi aceasta este cea care i-a adus mănăstirii supranumele. Voroneţul este recunoscut şi datorită pigmentului albastru aflat în picturile sale, dar şi datorită rezistenţei sale în faţa condiţiilor climaterice deloc blânde. Biserica mănăstirii Voroneţ a fost declarată monument istoric în 1918, iar în 1993 a fost inclusă în patrimoniul cultural mondial UNESCO.

Viscri este considerat a fi unul dintre cele mai frumoase locuri din România, dar şi unul dintre cele mai frumoase sate ale ţării. A intrat însă în atenţia turiştilor şi a lumii întregi abia după ce Prinţul Charles l-a descoperit, a cumpărat mai multe proprietăţi în zonă şi l-a lăudat în repetate rânduri. Este şi el în patrimoniul cultural mondial UNESCO, fiind menţionat în lista cu cele 7 sate cu biserici fortificate. Casele tradiţionale săseşti au peste 200 de ani vechime, iar în faţa curţilor sunt spaţii verzi largi şi băncuţe pe care se adună localnicii la lăsatul serii.

Biserica fortificată a fost construită în secolul al XIII-lea pe locul unei foste biserici romane şi este împrejmuită de o cetate cu ziduri de apărare, 2 bastioane şi 2 turnuri. Biserica include şi un muzeu cu obiecte tradiţionale adunate din sat, de la lăzi de zestre şi războaie de cusut la obiecte de grădinărit. Se poate urca şi în turnul ei şi te vei desfăta cu o privelişte minunată asupra întregii văi.

Salina Turda este o bijuterie subterană. Are prima atestare documentară în anul 1271, dar se pare că exploatarea de sare se făcea aici încă din vremea ocupaţiei romane. Cu o istorie zbuciumată şi trecând foarte aproape de distrugere, în ianuarie 2008 salina a intrat într-un proces complex de modernizare, iar acum a ajuns un punct de atracţie pentru sute de mii de turişti anual.

Salina Turda adăposteşte un parc de distracţii, un amfiteatru, terenuri de bowling şi tenis de masă, o roată panoramică şi chiar un lac pe care vă puteţi plimba cu barca.

Cazanele Dunării sunt şi ele pe lista cu cele mai frumoase locuri din România. Acestea reprezintă o bucată din defilul Dunării la trecerea prin Carpaţi, având locuri în care fluviul se îngustează foarte mult, trecerea vapoarelor pe acolo nefiind tocmai floare la ureche. În zona golfului Mraconia, în apropiere de Orşova, este săpat în stâncă un imens chip al lui Decebal, de 55 de metri înălţime şi 25 de metri lăţime.

Transfăgărășanul este drumul care ne-a făcut celebri în întreaga lume. Pleacă din comuna argeşeană Bascov şi se încheie în apropiere de Cârţişoara, în judeţul Sibiu. Are 151 de kilometri lungime şi traversează, aşa cum îi spune şi numele, Munţii Făgăraş. Tocmai de aceea este impracticabil pe timp de iarnă, iar şoseaua este închisă cea mai mare parte din an, de la 1 noiembrie până pe 30 iunie.

Cetatea Alba Carolina este cetatea din centrul oraşului Alba Iulia şi este o fortăreaţă cu bastioane ridicată la începutul secolului al XVIII-lea. Este, deasemenea, şi cea mai mare cetate din România, întinzându-se pe o suprafaţă de 110 hectare.

Şi-a recăpătat strălucirea cu ajutorul lucrărilor de restaurare din ultimii ani, iar acum nu e doar muzeu, ci găzduieşte şi evenimente culturale importante.

Lacul Sfânta Ana, singurul lac vulcanic de la noi, nu avea cum să lipsească din lista cu cele mai frumoase locuri din România. Situat în Harghita, nu departe de Tuşnad, lacul are o formă aproape circulară şi nu este alimentat de niciun izvor, ci doar de precipitaţii. Din decembrie 2017 scăldatul în Lacul Sfânta Ana a fost interzis pentru a ajuta la protejarea lui şi a vieţii subacvatice de aici.

Valea Vaserului cu a ei Mocăniţă este un loc în care trebuie să ajungi măcar o dată, deşi sunt voci care spun că n-ai cum să nu te întorci pe acele plaiuri odată ce ai pus piciorul acolo. Trenul cu aburi te poartă într-o călătorie prin peisaje de vis, dar şi prin timp. Drumul străbate o zonă sălbatică, nelocuită şi împădurită, un târăm perfect pentru animalele sălbatice neameninţate de apropierea umană.

Castelul Corvinilor este o minunăţie de construcţie, un amestec impresionant de istorie, măreţie şi putere. Prima fortificaţie de la Hunedoara este datată în secolul al XIV-lea, dar lucrările de transformare a cetăţii într-un castel au început în anul 1440, la ordinul lui Ioan de Hunedoara, guvernatorul regatului Ungariei. În 1997 monumentul care se afla într-un proces grav şi accelerat de degradare a fost inclus în Planul Naţional de Restaurare, iar Castelul Corvinilor şi-a recăpătat gloria de odinioară.

Ghețarul de la Scărișoara este şi el un obiectiv important pe lista cu cele mai frumoase locuri din România. Peştera de aici adăposteşte cel mai mare gheţar subteran din ţara noastră. Cea mai veche menţiune a peşterii este din anul 1847. Intrarea se face printr-un aven cu diametru de 60 de metri, iar vizitatorii trebuie să coboare preţ de 48 de metri pe nişte scări metalice ancorate în pereţi. Blocul imens de gheaţă se află în peşteră de peste 4.000 de ani, iar zăpadă se găseşte aici în orice perioadă a anului.

Transalpina este cea mai înaltă şosea din România, cu cel mai înalt punct al ei aflându-se la 2.145 de metri altitudine. Drumul care leagă Novaci de Sebeş străbate 4 judeţe – Gorj, Vâlcea, Sibiu şi Alba – şi traversează Munţii Parâng de la sud la nord. Lucrările de modernizare ale şoselei au început în 2009 şi s-au încheiat în 2013, odată cu intrarea în faliment a firmei care se ocupa de ele. Una peste alta, o călătorie pe cea mai înaltă şosea din România este o experienţă pe care trebuie neapărat să o trăiţi. Sigur, dacă nu aveţi rău de înălţime sau de maşină, pentru că altfel ar putea fi o provocare mai mare decât v-aţi fi putut dori. Pe porţiunea dintre Rânca şi Obârşia Lotrului, care este încă în lucru, este totuşi permisă circulaţia, dar doar pe timpul zilei şi cu viteză maximă de până la 30 de km/h.

Ochiul Beiului încheie lista noastră cu cele mai frumoase locuri din România, dar cu siguranţă nu este nici pe departe ultimul loc ce merită vizitat la noi în ţară. Lacul carstic se află în apropierea Cascadei Beuşniţa, o altă frumuseţe din Cheile Nerei. Este un lac de mici dimensiuni, dar de o culoare ireală, aşa că o călătorie până la el este răsplătită cu un peisaj ca-n basme.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora