Cele mai frumoase sate din Maramureș, celebre în întreaga lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai frumoase sate din Maramureș, celebre în întreaga lume

Cu siguranță, Săpânța este cel mai celebru sat din Maramureș, și asta datorită Cimitirului Vesel – principalul obiectiv turistic din zonă.
Share this article

Satele din Maramureș au ajuns celebre în întreaga lume pentru frumusețea și autenticitatea lor. Peisajele de basm, arhitectura locului, simplitatea și amabilitatea oamenilor, tradițiile vechi de zeci de ani și preparatele culinare locale au transformat Maramureșul într-o zonă care îi atrage pe turiști într-un număr din ce în ce mai mare. Iată care sunt cele mai frumoase sate din Maramureș:

 Cele mai frumoase sate din Maramureș: Breb

Prințul Charles este cel care a dus faima satului Breb în întreaga Europă, după ce a cumpărat câteva case vechi în zonă, pe care le-a reabilitat. Îndrăgostit de frumusețile locului, de așezările construite cu circa o sută de ani în urmă, de tradițiile locale, Prințul Charles a avut numai cuvinte de laudă la adresa  Maramureșului, zona prezentată și în documentarul Wild Carpathia.

Aflat la 25 km de Sighetu Marmației și la 52 km de Baia Mare, satul Breb invită turiștii să îi descopere farmecul aparte. Ca aproape în toate satele din Maramureș, în Breb tradițiile se respectă cu sfințenie, așa că de sărbători turiștii au ocazia să îi admire pe săteni în port tradițional. Și duminica, atunci când merg la biserică, locuitorii din Breb își iau la purtat hainele de sărbătoare.

Sătenii au aceleași preocupări ca în trecut, bărbații îndeletnicindu-se cu meștegușăritul lemnului, dulgheritul sau tâmplăria, iar femeile cu torsul lânii și țesutul.

Cine ajunge în satul Breb, trebuie musai să viziteze și Lacul Morărenilor, declarat arie naturală protejată. În rezervația naturală Ocna Șugatag, pot fi văzute vipere, buhaiul de baltă, salamandra carpatică, dar și alte animale sălbatice.

La fel de apreciată de turiști este și biserica de lemn din sat, ce datează de pe la 1300. Alături de Preluca Nouă, Breb a fost declarant cel mai frumos sat din România. Și revista National Geographic l-a lăudat în paginile sale.

 Cele mai frumoase sate din Maramureș: Preluca Nouă

Simplitatea și frumusețea satului Preluca nouă i-a cucerit din prima pe cei care i-au străbătut cărările. După ce a fost desemnat cel mai frumos sat din România, Preluca Nouă a devenit una dintre cele mai vizitate zone din Maramureș. Casele din pământ și paie, locuitorii primitori și peisajele superbe fac din Preluca Nouă o zonă cu un fantastic potențial turistic. Ca și în celelalte sate transilvănene, în Prelucă Nouă se păstrează tradițiile de odinioară.

Cele mai frumoase sate din Maramureș: Săpânța

Cu siguranță, Săpânța este cel mai celebru sat din Maramureș, și asta datorită Cimitirului Vesel – principalul obiectiv turistic din zonă. Aflată la 18 km de Sighetu Marmației, Săpânța este, cu siguranță, unul din cele mai frumoase sate din Maramureș sau poate chiar din întreaga țară.

Cine ajunge la Săpânța, trebuie să viziteze și Rezervația naturală “Mlaștina Poiana Brazilor” sau Vâltorile din Săpânța – niște construcții conice făcute din bușteni în care apă captată din râu formează un vârtej puternic. De asemenea, Mănăstirea Peri nu trebuie ratată, fiind cea mai înaltă biserică din lemn din lume: are 78 de metri.

Cele mai frumoase sate din Maramureș: Vișeul de Sus

Vișeul de Sus este un obiectiv ce nu trebuie ratat odată ajuns în Maramureș. Celebru datorită “Mocaniței” care circulă în zonă, Vișeul de Sus este unul dintre cele mai frumoase sate maramureșene. Pe lângă plimbarea cu Mocănița, turiștii pot face cu plăcere cel mai atractiv traseu din Munții Maramureșului – traseul din Valea Vaserului. Bisericile din lemn și mănăstirile din zona adevărate opere de artă.

Cele mai frumoase sate din Maramureș: Bârsana

Comuna Bârsana este una dintre cele mai mari din Maramureș și este cunoscută pentru mănăstirea aflată în localitate. Aflată pe o colină, înconjurată de o livadă, mănăstirea Bârsana este una din cele opt biserici aflate pe Lista Moştenirilor Internaţionale a UNESCO. Bârsana este nelipsită din traseele pelerinilor, dar nu numai, fiind un sat autentic, tradițional, în care timpul pare că a stat în loc. Cine vizitează Bârsana, trebuie să facă o plimbare și în Valea Izei, pentru a se bucura de niște peisaje de poveste.

 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora