Produse care se găsesc doar în România: sunt interzise în alte țări, dar sunt la noi pe raft - LIFE.ro
Mergi la conținut

Produse care se găsesc doar în România: sunt interzise în alte țări, dar sunt la noi pe raft

Deși există la nivel european anumite reglementări care interzic comercializarea unor anume produse, dacă ne uităm în magazinele din România, vom constata cu surprindere că produsele interzise în alte ţări mai pot fi găsite în magazinele din România, dintre care unele sunt consumate chiar de copii.
Share this article

Deși există la nivel european anumite reglementări care interzic comercializarea unor anume produse, dacă ne uităm în magazinele din România, vom constata cu surprindere că produsele interzise în alte ţări mai pot fi găsite în magazinele din România, dintre care unele sunt consumate chiar de copii.

Produsele alimentare pentru copii care sunt interzise în alte țări

Mulți români ar putea fi surprinși să descopere că există o listă lungă de alimente interzise în Europa, multe dintre ele fiind adresate celor mici.

Acest lucru se datorează faptului că în Uniunea Europeană există reglementări privind ingredientele alimentare, ceea ce ar putea expune consumatorii la substanțe cancerigene și la substanțe chimice dăunătoare.

Spre exemplu, Uniunea Europeană a interzis importurile de alimente pentru copii care conțin lapte chinezesc, astfel alăturându-se listei tot mai mari de țări care au interzis sau au retras produsele lactate chinezești din cauza contaminării cu melamină, care a ucis patru bebeluși chinezi și a îmbolnăvit 54.000 de persoane.

Dacă e să ne referim la produsele interzise în alte ţări, dar care mai pot fi găsite în magazinele din România, putem constata că, spre exemplu, sunt comercializate celebrele ouă de ciolocată cu surprize.

Citește și: Dieta Atkins: cum poți slăbi fără să numeri caloriile, evitând carbohidrații

Genul acesta de produse au fost interzise în interiorul UE, dar și dincolo de ocean, în SUA

Ceea ce puțină lume știe, este că din 2011 SUA a decis să interzică comercializarea celebrelor ouă de ciocolată cu surprize, datorită elementelor din plastic regăsite în jucăriile ascunse în interiorul produselor, motivația fiind că sunt extrem de periculoase pentru cei mici.

Conform datelor de la acea vreme, în 2011, aproximativ 60.000 de ouă Kinder Surprise au fost confiscate la granița cu SUA. Acest număr a scăzut la 30.000 în 2015, dar amploarea confiscărilor este în mod clar încă semnificativă.

Ouăle Kinder Surprise sunt interzise în SUA din cauza unor probleme de siguranță legate de prezența unui „obiect nenutritiv”, precum o capsulă de plastic, în interiorul unui produs de cofetărie

În conformitate cu Legea din 1938 privind alimentele, medicamentele și produsele cosmetice, acest lucru face ca ouăle Kinder Surprise să fie un „aliment alterat” și, prin urmare, să fie importate și vândute ilegal.

Citește și: Dieta Pioppi: cum să slăbești și să trăiești peste 100 de ani mâncând ca locuitorii unui sat din Italia

Care sunt produsele interzise, dar care mai pot fi găsite în magazinele din România

Cu toate că în multe state europene, precum Germania, genul acesta de produse au fost interzise, atât ouăle de ciocolată cu surprize, precum și guma de mestecat, dar și foie gras-ul de rață și gâscă, sunt încă produse comercializate în marile magazine din România.

Un alt aliment care se regăsește la vânzare, inclusiv în România, este laptele crud, produs interzis în Australia, Canada, SUA și în Scoția

De asemenea un alt produs comercializat și la noi, dar interzis în țări precum Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și chiar Taiwan și Singapore, sunt semințele de mac, iar lista ar putea continua.

Cu toate astea, Uniunea Europeană interzice mulți aditivi alimentari și diverse medicamente care sunt utilizate pe scară largă în alimente și putem menționa aici coloranții alimentari galbeni și cel roșu, sau uleiul vegetal bromat, sau bromatul de potasiu și azodicarbonamida.

Ca o concluzie, deși în mod normal ar trebui să știm ce cumpărăm, de cele mai multe ori etichetele produselor nu prezintă toate informațiile. Așa că, rămâne la latitudinea fiecăruia ce produse cumpără, pentru a avea grijă de sănătatea individuală și a celor mici.

Unde se acceptă și unde se interzice consumul de carne de cal și de insecte

Ar mai fi și alte alimente al căror consum este controversat. De exemplu, în Germania consumul de carne de cal este permis. Sunt rețete străvechi pentru marinarea acestui aliment.

Sacrificarea cailor este interzisă în Grecia din 2020

De atunci, caii din Grecia nu mai sunt considerați animale de fermă, ci mai degrabă ca animale de companie. La fel ca și câinii și pisicile, nu pot fi sacrificate sau mâncate.

De asemenea, în conformitate cu reglementările alimentare extinse ale UE, pe lângă viermi de făină și lăcuste, greierii vor putea fi procesați în multe alimente din Europa începând cu ianuarie 2023

Insectele au fost mult timp ascunse ca ingredient în unele produse populare.

În unele țări din afara UE, totuși, există rezistență la consmul de insecte ca parte a alimentelor.

Citește și: Top 10 cele mai căutate diete

Qatarul a interzis adăugarea de insecte în alimente

În Oman, autoritățile responsabile au precizat că comercializarea produselor care conțin insecte pe piețele locale nu este permisă.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora