Cele mai frumoase trasee montane. Locuri de drumeții și de cățărat în Carpați - LIFE.ro
Mergi la conținut

Dintre cele mai frumoase trasee montane, am extras din preferințele iubitorilor de munte, 3 locuri spectaculoase, unice prin prisma peisajului și a frumuseților întâlnite.

Când eram mici, am învățat la geografie că România este o țară ca nici o alta, cu un relief și niște peisaje rar întâlnite sub aceeași pălărie, cea a munților Carpați. Iar dacă vorbim despre trasee montane, ei bine, avem de unde alege.

Multe dintre ele sunt în continuare marcate, din pasiunea și implicarea oamenilor munților, oamenilor ce pun preț pe astfel de bogății ale naturii.


Citește și: Cele mai frumoase orașe montane din România


În tinerețe m-am aventurat de multe ori cu rucsacul și cortul în spate și dacă regret ceva este că am pierdut undeva pe drum acea ambiție și pasiune a drumețiilor. Sper doar, ca la un moment dat să-mi recapăt obiceiul deoarece, există încă multe trasee pe care nu le-am făcut și e păcat.

Dar care sunt cele mai frumoase trasee montane?

Traseul: Cabana Bunloc – Cabana Piatra Mare

Printre cele mai frumoase trasee montane de la noi se numără și acest traseu marcat cu bandă albastră, ce presupune parcurgerea Peșterii de Gheață. Este un traseu care se face în 3-4 ore și trebuie să îți iei dinainte cazare în Săcele, localitate în zona Brașovului. Începe cu un traseu ușor, pe un drum nemarcat cu o priveliște minunată de fânețe și se continuă pe un drum lung la poalele Bechiei și Gâtului Chivei, până la Peștera de Gheață. Mare atenție că această porțiune de traseu poate fi destul de dificilă pentru începători, mai ales dacă întâlnesti pe drum si trunchiuri de copaci căzuți. Până la Peștera de gheață ai o pantă calcaroasă destul de mare de urcat, dar merită tot efortul depus.

Din păcate, la Cabana Piatra Mare nu prea ai unde să dormi deși sunt vreo 4 locuri de cazare, însă nu e bine să te bazezi pe ele, ci este indicat să-ți calculezi și timpul de întoarcere.

Masivul Piatra Mare, Foto: iStock

Traseul: Brașov – Drumul Serpentinelor – Muntele Tâmpa

Acest traseu este marcat cu triunghiul roșu și se parcurge în aproximativ o oră și jumătate. Aș putea spune că este un traseu pentru începători fiind unul destul de ușor de realizat, dar cu un peisaj absolut fantastic ce cuprinde atât fânețele și zonele rurale din jur, cât și panorama asupra Brașovului.

Traseul începe de sub Tâmpa, de pe valea Brediceanu, urcă Drumul Serpentinelor și se termină pe Vârful Tâmpa. Din nou, trebuie să-ți calculezi și timpul de întoarcere.

Drumul serpentinelor se pare că ar fi format din 25 de curbe desfășurate pe aproape 3 kilometri de drum, serpentine ce au fost construite în 1837.

La finalul traseului vei avea parte de o priveliște absolut fabuloasă: panorama Brașovului medieval, Depresiunea Bârsei și Crestele munților Baraolt.


Citește și: Locuri din România recunoscute de UNESCO


Traseul Pietrei Craiului: Cabana Plaiul Foii – La Table

Acest traseu este doar pentru profesioniști, necesită echipament special, dar și multă voință și dăruire. Marcat cu triunghiul albastru, se parcurge în 10-12 ore.

Parcul Național Piatra Craiului este probabil unul dintre cele mai frumoase locuri din Carpați, dar și din România. Peisajele sunt absolut impresionante. Aici poți vedea capre negre în mediul lor natural, animale și plante crescute în sălbăticie, creste înalte, stâne de oi, chei și văi fără pereche. În tot parcul sunt peste 40 de trasee montane marcate și 7 refugii în care iubitorii muntelui se pot odihni. Însăși Cabana Plaiul Foii, un loc foarte rustic și sălbatic, se află în vârf de munte și nu este racordata la electricitate și apă curentă.

Traseul Plaiul Foii – la Table pornește de la Curmătura Foii, trece prin Poiana Tămășel, urcă spre Vârful Tămășel, apoi șerpuiește pe șaua Tămășel către crestele spectaculoase ale Pietrei Craiului, până la Marele Grohotiș și Cerdacul Stanciului. Coboară apoi pe Valea Urzicii, apoi pe Șaua Funduri și sfârșește la Table.

Parcul Național Piatra Craiului

Alte trasee montante impresionante pot fi amintite:

  • Cheile Râmeţului şi Gheţarul de la Scărişoara în munții Trascău, Alba
  • Via Maria Theresia din munții Călimani, Bistrița Năsăud
  • Ascensiunea către „Lacul Vulturilor” sau „Lacul fără fund”, aflat în apropierea Vârfului Mălâia, județul Buzău
  • Vârful Păpușa și „Inelul” din Gorj
  • Parcul Național Retezat, munții Orăștiei, Hunedoara
  • Staţia Meteo – Iezerul – Borşa, Maramureș
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora