fbpx

Căutare

Share this article

Dacă te-ai întrebat ce să vizitezi în Slovenia, trebuie să știi că această țară este una foarte pitorească cu o așezare fantastică în inima Europei. Slovenia este înconjurată de Alpii de est, de Marea Adriatică, de Balcani, Italia, Croația și Ungaria, ceea ce o face accesibilă din oricare punct al Europei.

Dacă ai în plan o vacanță în Slovenia, pot spune cu mâna pe inimă că este o destinație absolut excepțională, fiecare oraș vibrant, sat fermecător sau munte tapetat cu zăpadă fiind parcă imagini dintr-un album cu fotografii de artă. Iată care sunt cele mai interesante 10 locuri de aici, pentru a-ți face o idee despre ce să vizitezi în Slovenia:

  1. Maribor

După Ljubljana, Maribor este cel mai mare oraș din Slovenia. Este poziționat în apropierea graniței cu Austria și a fost construit de-a lungul malurilor râului Drava. Maribor este cunoscut pentru industria viticolă, fiind faimos pentru culturile de viță de vie ce împrejmuiesc orașului, precum și pentru nenumăratele oportunități de recreere în aer liber. În Maribor poți vedea Stara trta, cea mai bătrână viță de vie din lume, fiind plantată în urmă cu vreo 450 de ani. Și dacă vrei să faci un tur al vinului, alege o excursie la foarte populara Old Vine House și enorma cramă Vinag.

Când te întorci în oraș, nu poți trece pe lângă piețele Slomskov, Piața principală și Piața Castelului, fiecare dintre ele punându-te în fața unei arhitecturi istorice fascinante.

  1. Koper

Unul dintre cele mai vechi orașe de coastă din Slovenia, dar și unul dintre porturile principale, Koper este parte integrantă din infrastructura țării. Acesta este încă un alt loc de coastă care a făcut odată parte din Imperiul Venețian și s-a numit formal Caprea. Mai târziu a devenit parte din fosta Iugoslavie, azi fiind o destinație mai puțin cunoscută, dar care oferă totuși foarte multe atracții plăcute.

Puteți vizita Piața Tito, inima orașului, poți explora Palatul Pretorian recondiționat, sau poți urca pe clopotnița Campanile pentru priveliști spectaculoase asupra orașului de mai jos.

Există o plajă publică cu acces gratuit lângă portul de agrement Koper, ideală pentru înot sau doar pentru a te bucura de un picnic la soare.

  1. Kranjska Gora

Populară pentru amatorii de sporturi de iarnă este destinația Kranjska Gora, situată în nord-vestul Sloveniei. În timpul iernii, Kranjska Gora este ocupat cu vizitatorii care schiază și fac snowboard în stațiunea Vitranc, profitând de ninsorile frecvente și de traseele abrupte.

Vara este la fel de atrăgătoare, mai ales datorită drumețiilor provocatoare și oportunității de a închiria biciclete montane în zonă.

Chiar dacă nu ești mare amator al sportului în aer liber, Kranjska Gora este un loc pitoresc pentru relaxare, cu hoteluri de lux și restaurante de clasă mondială, atrăgătoare pentru călătorii din întreaga lume.

  1. Celje

Unul dintre cele mai vechi orașe din toată Slovenia este Celje, un orășel cocoțat pe malurile râului Savinja. Cea mai mare atracție din oraș este enormul castel, care a fost ridicat în secolul al XIV-lea și acum privește în jos asupra orașului din locul său special de pe deal.

Cel mai bun mod de a petrece o zi în Celje este să te plimbi prin Vechiul Celje, centrul istoric în care clădirile datează din epoca medievală, apoi de-a lungul drumurilor pietruite, să iei masa la restaurantele tradiționale și să admiri arhitectura tradițională din tot orașul.

  1. Ptuj

Pe malul râului Drava se află orașul Ptuj, o destinație din estul Sloveniei, cu o colecție impresionantă de arhitectură istorică. Ptuj este considerat pe scară largă ca fiind unul dintre cele mai vechi orașe din țară și a fost important în cultura locală încă din epoca de piatră.

Astăzi, unele dintre cele mai importante atracții includ Monumentul Orfeu care datează din epoca romană, colecția de artă și artefacte din Ptuj Grad, sau castelul, Primăria care a fost construită în 1907 și Mănăstirea dominicană din secolul al XIII-lea, care acum este adăpostită în cel mai mare muzeu al orașului.

De remarcat, de asemenea, în Ptuj sunt izvoarele termale perfecte pentru relaxare și evenimentul anual de carnaval numit Kurentovanje.

  1. Piran

Personal pot spune că rar mi-a fost dat să văd ceva atât de frumos cum este acest orășel așezat pe o limbă de pământ ce înaintează ca vârful unui triunghi în mare.

Pe vârful sud-vestic al Sloveniei și pe coasta Mării Adriatice, se află această stațiune numită Piran. Destinația amintește de Italia, ceea ce nu e nimic neobișnuit, deoarece a făcut parte din Imperiul Venețian timp de mai mult de cinci secole. Piran este mic în dimensiuni, dar uriaș în termeni istorici și pitorești. Amatorii de istorie ar putea dori să exploreze repere precum piața principală numită Tartinijev trg, cea mai veche clădire din oraș numită Casa venețiană și Biserica Sf. Gheorghe. De asemenea, poți merge chiar deasupra zidurilor orașului sau să cobori pe unul din diguri pentru o baie răcoritoare în Marea Adriatică.

  1. Postojna

Postojna este un oraș relativ mic în sud-vestul Sloveniei, dar este o destinație obligatorie pentru călătorii atrași de atracții unice și peisaje naturale.

Postojna este cunoscut pentru sistemul său extins de peșteri, și se mândrește cu o impresionantă rețea de galerii de 20 km, dintre care unele au plafoane de aproape 50 de metri înălțime. Există chiar și un tur cu trenul care te duce prin părți ale sistemului de peșteri și apoi poți merge prin unele dintre secțiunile mai interesante ale mediului subteran.

La nord de Postojna este un castel medieval care este construit în partea unei peșteri, creând un impresionant spectacol de inginerie pe care trebuie să-l vezi pentru a crede.

  1. Parcul Național Triglav

Dacă dorești să ieșiți în aer liber și să explorezi unele dintre peisajele naturale uimitoare din Slovenia, atunci Parcul Național Triglav este locul ideal de vizitat. Cea mai mare parte a parcului este formată din Alpii Iulieni, cu puncte culminante în regiune, inclusiv vârful falnic al Muntelui Triglav în sine, precum și apele calme ale lacului Bohinj.

Pentru priveliști spectaculoase, poți încerca să faci drumeții pe Muntele Triglav sau poți face traseul ușor alegând telecabina Vogel.

Aventuroșii pot trece, de asemenea, Defileul Vintgar pe o pasarelă din lemn din secolul al XIX-lea sau pot urca pe o scară abruptă pentru a vedea apele grăbitoare ale Cascadei Savica. Rafting pe râul Soca este, de asemenea, o activitate populară.

  1. Lacul Bled

Servind drept poartă de acces către parcul național Triglav este Lacul Bled, un corp pitoresc de apă înconjurat de Alpii Iulieni. Lacul verde smarald nu este mare, astfel că se poate înconjura la picior într-o singură după-amiază. Ceea ce face destinația atât de atrăgătoare este mica insulă din mijlocul lacului, care găzduiește o biserică din secolul al XVII-lea.

Ți-ai putea dori să călărești pe malul lacului, să închiriezi o barcă cu vâsle pentru a explora apa sau să urci 15 minute pentru a ajunge la Castelul Bled, care datează din secolul al XVII-lea și are vederi magnifice asupra lacului de dedesubt.

  1. Ljubljana

Nu poți ajunge în Slovenia și să nu vizitezi capitala Ljubljana, un oraș absolut superb ce ar trebui să fie pe lista oricărui pasionat de travel. Deși Ljubljana este mult mai mică decât majoritatea capitalelor europene, are un farmec unic pentru care merită vizitat. O atracție majoră în oraș este Tromostovje, cunoscut și sub numele de Podul Triplu, unde trei poduri pitorești se întind pe râu unul lângă altul. De asemenea, puteți vedea castele și piețe medievale din orașul vechi, poți vizita zidurile originale ale edificiului roman sau te poți relaxa în popularul parc Tivoli. În calitate de capitală, Ljubljana găzduiește, de asemenea, muzee fantastice de artă și arhitectură, o grădină zoologică impresionantă, Filarmonica slovenă și Teatrul național sloven. Este un oraș cosmopolit ce respiră tinerețe prin fiecare por, cu viață de noapte foarte activă, o destinație extrem de apreciată de tineri, deși este mai degrabă o piesă de istorie.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO