Ce se ştie până acum despre Omicron, noua tulpină de coronavirus care închide granițele - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce se ştie până acum despre Omicron, noua tulpină de coronavirus care închide granițele

Experţii care au analizat-o spun că Omicron are peste 50 de mutaţii, cele mai multe de la apariţia virusului la Wuhan. Dacă multe dintre acestea arată transmisibilitatea mult îmbunătăţită a virusului, despre altele nu se cunoaşte încă nimic.
Share this article

Aşa cum au prevăzut specialiştii în epidemiologie, o nouă tulpină de coronavirus a apărut şi a pus în gardă autorităţile din toate colţurile lumii. Omicron, cea mai nouă variantă a virusului care a dat totul peste cap în ultimii 2 ani, a făcut deja ca multe state să-şi închidă graniţele pentru ţările în care face deja ravagii. Pe de altă parte, companiile producătoare de vaccinuri au demarat deja studiile care să arate eficienţa în cazul acestei tulpini şi, dacă e nevoie, producerea unui nou tip de vaccin, care să o acopere şi pe aceasta.

Cum a apărut Omicron şi cât de periculoasă e noua tulpină

Omicron, noua tulpină de coronavirus, a apărut în decursul lunii octombrie, în Africa de Sud şi se suspectează că, cel mai probabil, sursa este un pacient sever imunodeprimat, infectat cu acest virus. Organismul lui ar fi produs răspunsuri imune suboptimale, lucru ce a forţat virusul să se adapteze noilor condiţii. Pacientul nu ar fi reuşit să-l elimine, iar virusul a găsit ocazia de a se modifica.

Descoperirea noii variante a fost făcută după ce, în câteva săptămâni, Africa de Sud a trecut de la 200 de cazuri noi confirmate pe zi la peste 3.000, lucru ce i-a făcut pe epidemiologi să intre la bănuieli şi să înceapă analizele. Cele mai multe cazuri au fost descoperite în Gauteng, cea mai populată provincie din Africa de Sud, locul de unde se bănuieşte că a şi pornit Omicron, iar aproximativ 90% dintre cazurile noi de infectare sunt cauzate de tulpina nou-apărută.

Experţii care au analizat-o spun că Omicron are peste 50 de mutaţii, cele mai multe de la apariţia virusului la Wuhan. Dacă multe dintre acestea arată transmisibilitatea mult îmbunătăţită a virusului, despre altele nu se cunoaşte încă nimic.

Ce se ştie până acum despre Omicron:

  • Se răspândeşte mai uşor decât oricare dintre variantele de până acum. În cazul a 2 pacienţi din Hong Kong, infectaţi cu această variantă a coronavirusului, dar aflaţi în camere diferite, a fost descoperită o cantitate foarte mare de virus în aerul din cele 2 camere, semn că acesta este mult mai uşor de transmis prin intermediul aerosolilor.
  • Este rezistent la imunitatea înnăscută.
  • Are grad de transmisibilitate mult mai ridicat decât variantele precedente.
  • Prezintă simtome precum dureri de corp şi oboseală accentuată, cei mai mulţi pacienţi fiind de vârste tinere.

Deşi autorităţile au intrat imediat în alertă la nivel mondial, până acum nu există încă dovezi care să arate că Omicron ar cauza probleme mai grave de sănătate în comparaţie cu celelalte tulpini. Va mai dura săptămâni bune până când specialiştii vor putea afla mai multe despre această variantă a coronavirusului, precum şi dacă vaccinurile de până acum îşi păstrează eficienţa.

Datele, puţine încă, adunate până în acest moment sunt dătătoare de speranţă în ceea ce priveşte eficienţa vaccinurilor. Cum timpul însă nu e tocmai cel mai bun aliat în această pandemie Moderna, BioNTech, AstraZeneca şi Johnson&Johnson au anunţat deja că au început studiile şi pregătesc terenul pentru un vaccin adaptat, în cazul în care se dovedeşte că cele existente în acest moment nu sunt la fel de eficiente. Ce este cert până în acest moment este că varianta Delta este în continuare cea mai prezentă variantă a virusului la nivel mondial.

Citeşte şi: Vaccinarea anti-COVID, între libertăţi, restricţii şi acuzaţii de discriminare – LIFE.ro

Anunţul noii tulpini a închis graniţele

Suspectat că ar fi apărut pe continentul african în octombrie, primul caz depistat pe teritoriul Europei a fost înregistrat pe 26 noiembrie, în Belgia, la o persoană nevaccinată, întoarsă din Egipt cu doar 4 zile înainte de diagnosticare.

Pe 27 noiembrie Germania şi Marea Britanie au anunţat şi ele câte 2 cazuri de infectare cu Omicron, iar Cehia şi Italia, câte unul. Europa intra deja în alertă, iar o zi mai târziu Olanda anunţa că 13 dintre cei 61 de oameni depistaţi pozitiv la întoarcerea din Africa de Sud sunt infectaţi cu noua variantă a virusului. Apoi, fiecare zi a adus noi ţări cu confirmări sau suspiciuni în acest sens, inclusiv Australia, Israel sau Danemarca.

Multe dintre state au reacţionat extrem de rapid şi au decis restricţionarea legăturilor aeriene cu Africa de Sud şi alte state africane unde Omicron este extrem de prezent. Marocul a oprit toate călătoriile internaţionale, Israelul a decis ca niciun cetăţean străin să nu mai intre pe teritoriul său. Multe dintre ţările europene, printre ele aflându-se şi România, dar şi SUA şi Canada au închis şi ele graniţele pentru cei care călătoresc din ţări precum Africa de Sud, Botswana, Zimbabwe, Namibia, Lesotho, Eswatini, Mozambic şi Malawi.

Autorităţile din Africa de Sud au protestat susţinând că tratamentul de care au parte este incorect, că încalcă normele şi standardele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi au cerut ca ţările să-şi reconsidere interdicţiile. Pe de altă parte, directorul regional al OMS pentru Africa a ţinut să felicite public atât Africa de Sud, cât şi Botswana pentru faptul că au informat atât de rapid despre noua variantă de coronavirus, lucru ce poate însemna că sunt şanse mai mari ca aceasta să fie ţinută sub control, spre deosebire de tulpinile precedente.

Citeşte şi: 6 celebrități care au avut COVID. Și ce avem de învățat de la ele – LIFE.ro
Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora