Cei mai bătrâni copaci din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cei mai bătrâni copaci din lume

Cei mai bătrâni copaci din lume au fost martori la apariția și declinul civilizațiilor, motiv pentru care ne-am gândit să aruncăm o privire la primii zece veterani care dacă ar avea gură să vorbească, ar avea milioane de povești de spus.
Share this article

Există colonii de copaci care trăiesc de milioane de ani. Cei mai bătrâni copaci din lume au fost martori la apariția și declinul civilizațiilor, motiv pentru care ne-am gândit să aruncăm o privire la primii zece veterani care dacă ar avea gură să vorbească, ar avea milioane de povești de spus.

Old Tjikko (Suedia)

Vârsta: 9550 de ani

Acesta este cunoscut drept cel mai bătrân copac viu din lume, despre care se crede că a apărut încă din Epoca de Gheață. Geologul Leif Kullman, cel care l-a descoperit, i-a dat numele câinelui său mort în acea expediție.

Methuselah (SUA)

Vârsta: 5000 de ani

Acesta este cunoscut drept cel mai bătrân copac non-clonal din lume. El trăiește în Munții Albi din California, în Pădurea Națională Inyo. Locația lui exactă este ținută secretă pentru a putea fi astfel protejat de public.

Llangernyw Yew (Marea Britanie)

Vârsta: 4000 de ani

Acest copac a fost plantat în Epoca Bronzului și se află încă în etapa de creștere. În 2002, în onoarea jubileului de aur al reginei Elizabeta a II-a, copacul a fost desemnat drept unul dintre cei 50 de copaci măreți ai Angliei, de către Consiliul Copacilor.

Zoroastrian Sarv (Iran)

Vârsta: 4000 de ani

Acest copac este considerat un minument iranian. Foarte mulți au notat faptul că acest copac este poate cea mai veche ființă care trăiește în Asia, martor al ridicării civilizației umane.

Fitzroya Cupressoides (Chile, America de Sud)

Vârsta: 3500 de ani

Denulit și Gran Abuello (marele bunic), este un copac înalt, mereu verde din munții Anzi. Trăiește în Parcul Național Alerce Cotero din Chile și este cel mai bătrân copac din America de Sud. Are peste 60 de metri înălțime și un diametru de 4 metri și se estimează că a apărut în anul 1500 ÎHr.

Senatorul (Florida, SUA)

Vârsta: 3500 de ani

Copacul a primit numele după senatorul M.O. Overstreet, care l-a donat împreună cu terenul ce-l înconjoară, în 1927. Mărimea Senatorului este impresionantă, mai ales că a îndurat multe uragane, inclusiv pe cel din 1925 care i-a redus înălțimea cu aproape 12 metri.

Patriarca da Floresta (Brazilia, America de Sud)

Vârsta: 3000 de ani

Acesta, un exemplar al speciei Cariniana Legalis, numește cel mai bătrân copac non-conifer din Brazilia. Despre el se crede că este sacru, iar specia sa este amenințată cu dispariția din cauza defrișărilor din Brazilia, Columbia și Venezuela.

Copacul celor 100 de cai (Sicilia, Italia)

Vârsta: între 2000 și 4000 de ani

Acest copac ce trăiește pe muntele Etna, în Sicilia este cel mai mare și mai bătrân castan cunoscut din lume. Vârsta lui este greu de stabilit deoarece muntele Etna este unul dintre cei mai activi vulcani din lume, iar copacul se află la numai 8 kilometri de craterul său.

Numele copacului provine de la o legendă ce spune povestea unei companii de 100 de cavaleri, ce a fost prinsă de o furtună puternică. Legenda spune că toți au putut să-și găsească adăpost sub copacul masiv. Acest mastodont deține recordul mondial pentru cea mai mare circumferință, aproape 58 de metri.

Măslinul din Vouves (Insula Creta, Grecia)

Vârsta: între 2000 și 3000 de ani

Este unul dintre cei șapte măslini bătrâni ai Mediteranei. Produce în continuare măsline ce se vând la un preț foarte mare. Faptul că este atât de bătrân se datorează probabil rezistenței sporite la secetă, boli și foc a măslinilor, în general.

Generalul Sherman (California, SUA)

Vârsta: 2500 de ani

Generalul Sherman este cea mai puternică sequoia uriașă ce stă încă în picioare. Volumul trunchiului său îl face cel mai mare copac non-clonal din lume după volum. Generalul poate fi găsit în Parcul Național Sequoia din California, unde există încă patru dintre cei mai bătrâni copaci din lume.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora