10 dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume - LIFE.ro
Mergi la conținut

10 dintre cele mai frumoase parcuri naționale din lume

De la vastele câmpii de stepă din Africa până la uimitorii ghețari din America de Sud, parcurile naționale au ceva unic de oferit. Iată care sunt cele mai frumoase 10 parcuri naționale din lume, într-un top aproape aleatoriu.
Share this article

Cele mai frumoase parcuri naționale din lume poartă o distincție aparte pentru a-și proteja frumusețile naturale.

Parcurile naționale nu doar păstrează natura pentru generațiile viitoare, ci oferă și oportunități de recreere iubitorilor de natură.

Aceste parcuri sunt de fapt rezervații naturale ce cuprind peisaje de o frumusețe inegalabilă, aducând laolaltă oceane, lacuri, păduri, jungle și munți.

De la vastele câmpii de stepă din Africa până la uimitorii ghețari din America de Sud, cele mai frumoase parcuri naționale din lume au ceva unic de oferit. Iată care sunt cele mai frumoase 10 parcuri naționale din lume, într-un top aproape aleatoriu:

#10. Parcul Național Lacurile Plitvice din Croația

În mijlocul capitalei croate se află parcul Național Lacurile Plitvice. Frumusețea acestui parc se regăsește în cele 16 lacuri interconectate de o serie de cascade, dar și în aleile superbe pe care te poți plimba. Apele bogat mineralizate cad nestăvilite printre stânci. Acest parc se întinde pe aproximativ 300 de kilometri pătrați, în timp ce lacurile ocupă 8 kilometri pătrați. Parcul croat reprezintă casa celor mai mulți urși de pădure, cerbi, lupi, porci mistreți și a multor specii rare de păsări. În mijlocul parcului este o pasarelă de lemn, lungă de 18 kilometri, de pe care se pot vedea lacurile, în compania diferitelor specii de fluturi care zboară în jur.

#9. Parcul Național Arches din SUA

Parcul Național Arches acoperă cea mai mare concentrație de gresie roșie, naturală, din lume. Parcul se întinde pe o suprafață de peste 76 de mii de acri de pământ și are o varietate de caracteristici geologice uimitoare, cum ar fi rocile colosale perfect echilibrate sau aripioarele de gresie masivă, care atrag milioane de vizitatori din întreaga lume în fiecare an. Arcadele sunt bogate în pinioane și copaci de ienupăr care înfloresc din aprilie până în iulie. Foarte puține specii de animale supraviețuiesc pe această întindere de nisip de gresie, iar printre acestea se numără câțiva cerbi, șobolani canguri, vulpea-pisică sau iepurele sălbatic.

8#. Parcul Național Kaziranga din India

Parcul Național Kaziranga reprezintă una dintre cele mai căutate destinații de vacanță din India. Așezat pe o suprafață de 430 de kilometri pătrați de pământ, Kaziranga este înconjurat de pajiști cu iarbă înaltă de elefant, lagune mlăștinoase și o pădure tropicală densă. Acest parc găzduiește 2200 de rinoceri cu un corn, specie pe cale de dispariție, adică 2/3 din populația lumii. În plus, frumusețea parcului este dată și de râul Brahmaputra, ceea ce dă un aer enigmatic întregii așezări. Parcul este cunoscut pentru bogăția vieții sălbatice și oferă un teren de reproducție pentru elefantul indian, bivolul de apă sălbatic, tigrul indian și cerbul de mlaștină. Iar acestora li se adaugă unele dintre cele mai apreciate păsări din India și din lume, precum gâsca cu fața albă, rața ferrugină și barza asiatică Openbill.

#7. Parcul Național Komodo din Indonezia

Acest parc este catalogat adesea drept unul dintre primele 10 locuri de vizitat din lume. Komodo are trei insule mari: Komodo, Rinca și Padar, iar aici trăiesc cele mai mari șopârle dragon din lume care ajung în mod obișnuit la lungimea de 3 metri. Frumusețea parcului stă în priveliștile panoramice ale savanei, pădurii tropicale, a oceanului cu apă limpede și albastră și a plajelor cu nisip asemănător cristalului. Aici scufundările maritime sunt cele mai impresionante, probabil datorită diversității vieții subacvatice.

#6: Parcul Național Torres del Paine situat la granița dintre Chile și Argentina

Remarcabilul Parc Național Torres del Paine face parte din Sistema Nacional de Áreas Silvestre Protegidas del Estado de Chile, se întinde pe aproximativ 250 de mii de hectare de teren și primește anual peste 150 de mii de vizitatori. Parcul este apreciat în cea mai mare parte pentru aisbergurile sale albastre care se încadrează în ghețarul cenușiu și câmpul de gheață din Patagonia de sud, care este al doilea cel mai mare câmp de gheață din lume. Cele mai impresionante peisaje sunt cele trei vârfuri de granit care se ridică la 2884 de metri deasupra nivelului mării. Vârfurile de granit împreună cu râurile, lacurile și văile înconjurătoare formează Turnul Albastru, care este cea mai maiestuoasă și uimitoare caracteristică naturală din Chile.

#5. Parcul Național Fiorland din Noua Zeelandă

Parcul Național Fiordland este un pustiu natural din Noua Zeelandă lăudat pentru caracteristicile sale uimitoare și frumusețea excepțională. Este singurul loc cu vedere la vârfurile muntoase acoperite cu gheață, fiorduri strălucitoare, văi sculptate de zăpadă, lacuri înghețate și râuri rătăcitoare, care traversează pădurea tropicală intrinsecă. Fiordland este casa celei mai mari păsări Takahe din lume, despre care s-a crezut că a dispărut, ca mai târziu, în 1948 să fie descoperită aici. Este, de asemenea, cunoscut a fi locul de refugiu final al papagalului ce nu zboară, Kakapo.

Parcurile marine adăpostesc rarii corali negri și sunt vizibili aici doar la adâncimi reduse, acoperiți de un strat de apă dulce.

#4. Parcul Național Valea Kidepo din Uganda

Departe, la nord de granița cu Sudan, în văile accidentate, semi-aride din provincia Karamoja, se află unul dintre cele mai îndepărtate parcuri naționale din lume. Sunt puțini cei care au ajuns să viziteze acest parc.

Cu toate acestea, frumusețea spectaculoasă a acestei sălbăticii curate, face ca acest parc să fie una dintre cele mai populare destinații din Perla Africii. Parcul național Kidepo găzduiește 475 de specii diferite de păsări, fiind doar al doilea după Parcul Național Queen Elizabeth, în privința biodiversității.

Aici se găsesc cele mai rare și mai căutate păsări africane, Karamoja Apallis și Barbeta cu sânul negru.

Pe lângă păsările uimitoare, aici trăiește cel mai mic grup etnic din Africa, IK, a cărui cultură și limbă au fost păstrate datorită naturii sale unice.

#3. Parcul Național Jiuzhaigou din China

Acest parc este unul dintre ținuturile minunate ale Chinei. Mai mult de 2 milioane de vizitatori ajung aici anual pentru a se minuna la vederea lacurilor sale turcoaz, a cascadelor grăbite și a pădurilor adânci iluminate de munți acoperiți de gheață.

De obicei, cunoscut sub numele de Valea celor nouă sate, Parcul Național Jiuzhaigou este situat în apropierea graniței Podișului Tibetan Himalaya din provincia Sichuanul de Nord.

Parcul, care este o capodoperă a naturii, este casă pentru peste 220 de specii de păsări și animale pe cale de dispariție, cum ar fi panda uriaș, maimuța de aur Sichuan și rododendronii.

#2. Parcul Național Banff din Canada

Simplitatea marchează începutul primului parc național din Canada, Parcul Național Banff ocupă 6.641 de kilometri pătrați de peisaje montane inegalabile, înțesate de Munții stâncoși canadieni.

Milioane de turiști vizitează în fiecare an acest parc lăudat pentru apele albastru turcoaz ale lacului Louise și pentru potecile din natură ce șerpuiesc prin poienile pline de flori de la Sunshine Meadows și ajung până la vârfurile de gheață. Vârfurile montane acoperite de zăpadă, ghețarii strălucitori și panoramele largi fac parte din atracția magnificului Parc Național Banff.

#1. Parcul Național Galapagos din Ecuador

La aproximativ 900 de kilometri de coasta Ecuadorului se află Parcul Național Galapagos, care a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO, în 1978. Parcul este format dintr-un arhipelag de insule vulcanice. Peisajul se zbate între o vegetație verde extraordinară de pe înălțimile din Santa Cruz și câmpurile de lavă stinsă ale lui Bartolome. Aici și-au găsit locul unele dintre cele mai rare specii din lume, precum faimoasa țestoasă Galapagos, Iguana marină, corbul de mare cu picioare albastre sau pinguinii Galapagos.

Galapagos este singurul parc național din lume unde animalele nu se tem de oameni. Dimpotrivă, leii de mare curioși se bucură să înoate alături de oameni.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora