Ce trebuie să știi dacă vrei să emigrezi în Portugalia? Ghidul complet al expaților - LIFE.ro
Mergi la conținut

Ce trebuie să știi dacă vrei să emigrezi în Portugalia? Ghidul complet al expaților

Cetățenii străini care se mută în Portugalia în cadrul programului „Non-Habitual Resident” beneficiază de o serie de avantaje fiscale.
Share this article

Portugalia este de mult timp un loc preferat pentru cetățenii străini din Marea Britanie, SUA și alte țări europene, datorită zborurilor pe distanțe scurte, a condițiilor de viață accesibile, a infrastructurii excelente, a climatului blând și a orașelor și coastelor frumoase.

Potențialii expatriați au nenumărate considerente atunci când aleg o destinație, de la disponibilitatea vizelor la planificarea fiscală, educația copiilor lor și oportunitățile de carieră.

În acest scurt ghid, am rezumat câteva aspecte cheie ale vieții în Portugalia ca expat.

Salarii și locuri de muncă pentru expatriații din Portugalia

În timp ce multe întreprinderi și angajatori angajează doar vorbitori fluenți de portugheză, există mai multe modalități de a lucra la distanță, de a continua o carieră profesională sau de a se recalifica pentru a acoperi deficitul de competențe din cadrul forței de muncă portugheze.

IT-ul și software-ul sunt la mare căutare, dezvoltatorii vorbitori de limba engleză având salarii și beneficii de angajare premium, în special în Lisabona și în împrejurimi.

Profesioniștii de naționalitate străină sunt, de asemenea, căutați atât pentru a servi comunitatea de expatriați în creștere, cât și pentru a oferi expertiză internațională în:

– Arhitectură

– Contabilitate

– Drept

– Inginerie

Turismul este o altă industrie vibrantă și în creștere. Cele mai multe roluri și oportunități de afaceri sunt localizate în jurul unor zone cheie, cum ar fi Algarve, Porto și Lisabona, unde turismul contribuie substanțial la economiile locale și naționale.

Salariile medii sunt de aproximativ 2.750 de euro lunar, comparativ cu 2.313 lire sterline (2.608 euro) în Marea Britanie, 5.911 dolari (5.449 euro) în SUA și 1000 de euro în România. Ca în orice țară, salariile sunt semnificativ mai mari pentru funcțiile de conducere și profesioniști.

Plata impozitelor în Portugalia

Situația dumneavoastră fiscală va depinde de faptul dacă sunteți rezident permanent, plătitor de impozite, sau dacă sunteți clasificat ca nerezident. Autoritățile fiscale vor evalua această situație în funcție de numărul de zile pe an în care locuiți în Portugalia și dacă aveți o afacere sau un loc de muncă și reședința principală în țară.

Rezidenții plătesc impozit pe toate veniturile obținute la nivel mondial pe baza unor benzi de impozitare progresivă, care variază între 14,5% și 48%. Pragurile de impozitare urmează să crească ușor în 2023, fapt confirmat în proiectul de buget din octombrie 2022, ceea ce face ca obligațiile fiscale să fie marginal mai mici.

Câștigurile de capital sunt în mod normal impozitate la o rată fixă de 28%, dar activele pe termen scurt vândute după mai puțin de un an vor fi impozitate la ratele scalare în 2023 dacă profitul este de 78.834 de lire sterline sau mai mare: banda maximă de impozitare.

Nerezidenții trebuie să plătească impozit pe venit pentru veniturile care provin din Portugalia, pe baza unei rate forfetare de 25%. Cu toate acestea, cetățenii străini care se mută în Portugalia în cadrul programului „Non-Habitual Resident” beneficiază de o serie de avantaje fiscale, inclusiv un impozit pe venit cu o rată forfetară de 10% pentru pensiile din străinătate și o taxă forfetară mai mică de 20% pentru impozitul pe venit.

Este recomandabil să solicitați consultanță cu privire la structurarea veniturilor și a activelor dvs. pentru a maximiza eficiența fiscală înainte de o mutare internațională. Alți factori relevanți pot include deducerile personale pentru copii și stimulentele fiscale pentru tinerii care studiază pentru calificări profesionale.

Portugalia nu percepe un impozit pe avere, deși casele rezidențiale de valoare mai mare pot fi supuse Imposto Municipal Sobre Imóveis (IMI), un impozit pe proprietate perceput între 0,3% și 0,8% în funcție de vechimea, evaluarea și mărimea proprietății.

Rezidență și vize de Portugalia

Există mai multe căi de obținere a rezidenței, în funcție de tipul de viză pentru care vă calificați. Procesul standard este de a solicita o viză de ședere pe termen scurt, care se extinde la o Autorizacao de Residencia de un an. Acest permis se reînnoiește anual, apoi o dată la doi ani, și poate fi transformat într-o viză permanentă după cinci ani, în funcție de îndeplinirea tuturor cerințelor și criteriilor.

Cetățenii străini din afara UE pot, de asemenea, să solicite rezidență, care să conducă la cetățenie, prin programul „golden visa”, care presupune ca solicitanții să investească în economie sau să achiziționeze o proprietate, cu opțiuni precum:

– Cumpărarea unei proprietăți rezidențiale sau comerciale de cel puțin 500.000 de euro, cu un prag mai mic pentru proprietățile din regiunile cu populație redusă.

– Achiziționarea unei proprietăți de renovare cu o vechime de peste 30 de ani pentru 350.000 EUR sau mai mult, din nou cu un prag redus pentru zonele mai rurale.

– Investirea a 500.000 de euro într-o afacere, crearea a cel puțin cinci posturi permanente sau crearea a zece locuri de muncă.

– Transferul unui capital de 1,5 milioane de euro într-un cont bancar portughez sau depunerea aceleiași valori într-un sistem de investiții aprobat.

Rezidenții eligibili pot solicita rezidența permanentă după cinci ani și cetățenia după șase ani.

Costul vieții în Portugalia

Portugalia este, în general, mai accesibilă decât Marea Britanie, deși proprietățile din zonele exclusiviste din jurul Algarve au prețuri similare. Casele rezidențiale din această regiune pornesc de la aproximativ 325.000 de lire sterline, deși terenurile mai mari, priveliștile de coastă sau piscinele private sunt mai scumpe.

Mulți expatriați aleg să locuiască în ansambluri rezidențiale închise, care au costuri suplimentare, cum ar fi o taxă anuală de servicii – aproximativ 1.500-3.000 de lire sterline pe an pentru securitate, facilități precum piscine comune și parcări pentru rezidenți.

În general, Portugalia este rentabilă, cu prețuri medii după cum urmează:

– Prețurile de consum: Cu 25,3% mai mici decât în Marea Britanie.

– Costurile de închiriere: în medie cu 27,3% mai puțin costisitoare.

– Produse alimentare: cu 23,7% mai mici decât prețurile medii din Marea Britanie.

– Restaurante: Prețuri cu 41,2% mai mici decât în Marea Britanie.

Desigur, Lisabona este mai scumpă decât comunitățile rurale sau orașele de coastă mai liniștite, dar traiul în capitală este totuși cu 30% până la 50% mai accesibil decât la Londra.

Citește și: Ce să mănânci în Portugalia

Foto: Depositphotos

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora