Cei mai cunoscuţi transsexuali din România şi din Europa - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Multă vreme transsexualitatea a fost catalogată drept o boală mentală, iar lupta de a o scoate din această categorie a fost lungă şi extrem de complicată. Asta nu înseamnă că subiectul nu continuă să nască o mulţime de controverse, mai ales printre cei care refuză categoric să afle ce se întâmplă cu persoanele care simt că aparţin unui alt gen. Cei mai cunoscuţi transsexuali din România şi din Europa au încercat, fiecare în felul lui, să schimbe percepţiile. Unii au reuşit. Alţii, însă, nu au făcut decât să complice şi mai tare lucrurile.

Cei mai cunoscuţi transsexuali din Europa – April Ashley

Acum în vârstă de 86 de ani, April Ashley a fost pionierul operaţiilor de schimbare de sex în Marea Britanie. Născută George Jamieson, April a ţinut ascuns adevărul până la vârsta de 26 de ani, când presa a dat totul în vileag şi i-a distrus cariera pe care şi-o construise în modă şi cinematografie. Era unul dintre cele mai atrăgătoare modele ale acelor timpuri, pozând pentru Vogue şi cucerind cei mai doriţi bărbaţi ai vremii: Peter O`Toole şi Omar Sharif.

April Ashley, foto: gaystarnews.com

A fost căsătorită cu Arthur Corbett, însă acesta a cerut anularea mariajului pe motiv că s-a însurat cu un bărbat. În fapt, Corbett ştia adevărul când a decis să facă nunta cu April. Abia în 2005 April a fost recunoscută legal ca femeie şi i-a fost eliberat un nou certificat de naştere.

April Ashley, foto: dailymail.co.uk

Lea T

Supermodelul brazilian a crescut în Italia şi tot aici a cunoscut celebritatea. Născut pe 19 februarie 1981 ca Leandro Medeiros Cerezo, modelul a fost remarcat încă din adolescenţă pentru felul în care arată şi a devenit rapid muza designerului de la Givenchy, Riccardo Tisci. Este considerat, de altfel, cel mai frumos transsexual din lume, apărând în paginile revistelor celebre precum Vogue, Marie Claire sau Elle. Este şi o voce puternică în ceea ce priveşte drepturile comunităţii LGTB, nu de puţine ori vorbind despre discriminarea de care au parte membrii ei.

Lea T, foto: yahoo.com

Balian Buschbaum

Yvonne Buschbaum s-a născut în 1980, în Germania şi a făcut istorie în atletism, devenind cea mai bună săritoare cu prăjina a ţării. Câteva accidentări repetate au făcut-o să ia decizia de a se retrage din activitatea sportivă, iar la scurt timp a anunţat că va face o schimbare de sex.

Am trăit întotdeauna într-un corp care nu era al meu. Sunt constrânsă să fiu femeie, dar în realitate mă simt bărbat.”

În 2008 a început intervenţiile chiruricale şi şi-a schimbat şi numele, devenind astfel Balian. Nu s-a mai întors pe teren ca sportiv, dar a devenit antrenor în sportul care l-a consacrat.

Balian Buschbaum, foto: marca.com
Citeşte şi: Mirela, femeie transgender: La 4 ani, mi-am făcut curaj şi am întrebat-o pe mama mea de ce ei îmi cer să mă comport ca un băiat, eu considerând că sunt o fată. Am sperat îmi vor cădea părţile anatomice de băiat şi mă vor lăsa astfel să fiu fată – LIFE.ro

Petra De Sutter

Petra De Sutter este primul transsexual care ajunge într-una dintre cele mai înalte funcţii politice din Europa, fiind vicepremierul Belgiei. Petra De Sutter a devenit cunoscută datorită muncii ei ca ginecolog expert în fertilitate şi luptei pentru îmbunătăţirea legislaţiei care permite accesul la reproducere asistată, drepturile femeilor şi egalitate de gen. A fost membră în Senatul Belgiei şi europarlamentar înainte să fie numită vicepremier, nefăcând niciodată vreun secret din istoria ei. Ba mai mult, activitatea ei profesională este atât de intensă şi respectată încât numirea în această funcţie nu a fost tratată în presa belgiană decât din această perspectivă, transsexualitatea ei nefiind vreun subiect de interes naţional.

Petra De Sutter, foto: alchetron.com

Cei mai cunoscuţi transsexuali din România – Sorina Raţiu

Prima schimbare de sex efectuată în România a avut loc pe 26 aprilie 1995, la spitalul Floreasca din capitală şi a fost subiect de multe comentarii şi scandaluri. Sorin Raţiu avea pe atunci 19 ani şi de înfruntat nu doar propriile trăiri, ci şi criticile şi dispreţul multora dintre cei din jur. Pentru ea schimbarea nu a adus nimic bun, Sorina ajungând săracă lipită pământului şi mărturisind, mulţi ani mai târziu, că regretă intervenţia făcută.

Sorina Raţiu, foto: ciao.ro
Citeşte şi: Alex și Bertho, puștii care și-au făcut planul să cucerească China la 18 ani. Aventura copiilor porniți să strângă 80 de mii de euro pentru a putea merge la una dintre cele mai prestigioase universități din lume – LIFE.ro

Naomi

Florin Moldovan a fost abandonat într-un şanţ, la numai 3 zile de la naştere, iar până la 15 ani a trăit într-un orfelinat. Pasionat de muzică, a urmat cursurile de canto ale mai multor şcoli populare de artă, iar după ce s-a mutat în Bucureşti a început să se îmbrace în femeie, susţinând că de mic copil a simţit că asta este. A intrat în showbiz şi a început să participe la festivaluri de muzică, vorbind în acelaşi timp foarte deschis despre felul în care se simte şi drepturile comunităţii LGTB. A dat naştere multor scandaluri, iar eşecurile l-au făcut de multe ori să încerce să îşi ia viaţa. S-a mutat până la urmă din România şi şi-a închis toate conturile de socializare.

Naomi, foto: fanatik.ro

Tanja Iacobescu

Născut sub numele de Daniel Dudaş, la Reşiţa, tânărul care avea să se transforme mai apoi în Tanja Iacobescu a urmat Seminarul Teologic din Caransebeş. Doar că în locul preoţiei a ales să facă altceva, mai exact să devină femeia care se simţea de mic copil. A început tratamentele hormonale şi corporale, apoi a făcut intervenţia de schimbare de sex. A participat chiar şi la concursuri de frumuseţe destinate travestiţilor şi transsexualilor, s-a mutat în Germania şi cântă muzică populară, una dintre marile ei pasiuni.

Tanja Iacobescu, foto: cancan.ro

Sasha Ichim

Tânărul de 37 de ani s-a născut fată, dar spune că a ştiut mereu că el este băiat. Nu a simţit că ar avea vreun dubiu, ci ştia pur şi simplu că el este băiat. Prin urmare a luptat cu opoziţia părinţilor, care încercau să-l crească întocmai ca pe o fată şi cu societatea, care încerca să îi impună ceva ce nu simţea. Odată cu terminarea studiilor – inginerie aerospaţială – a început să se intereseze şi despre ce poate face ca să se arate aşa cum se simte. A mers la psihiatru, a început tratamentele cu testosteron, a urmat o dublă mastectomie şi schimbarea actelor. Militează pentru drepturile LGTB şi răspunde şi sare în ajutor celor care trec prin ceea ce a trecut şi el.

Sasha Ichim, foto: eva.ro
Citeşte şi: Patrick Brăila, bărbat trans, despre drama de a te simți băiat în corp de fată, oprobiul public și discursul homofob. Cum e viața după cinci ani de tranziție? – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO