Cel mai așteptat serial Netflix din acest an: Ratched. Care este povestea din spatele poveștii? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cel mai așteptat serial Netflix din acest an: Ratched. Care este povestea din spatele poveștii?

Anul acesta, Netflix și Ryan Murphy spun povestea unuia dintre cele mai interesante personaje negative din istorie, Nurse Ratched într-un serial care să prezinte viața acesteia. Dar la ce să ne așteptăm de la serial?
Share this article

Atunci când vorbim despre personajele negative din filmele ultimelor decenii, ne gândim imediat la Darth Vader, Hannibal Lecter, Wicked Witch of the West, Norman Bates, Joker sau Nurse Ratched. Personaje care au marcat poveștile cinematografelor (și, mai nou, a micilor ecrane) de-a lungul timpului. Criminali în serie, monștri care au pus, cu fiecare film și serial, la și mai mari încercări eroi precum Han Solo sau Batman.

Însă, ceva în Nurse Ratched o face să fie mai interesantă decât celelalte personaje … cel puțin pentru Ryan Murphy și Netflix. Aceștia s-au luptat puternic pentru a câștigat drepturile pentru realizarea unui serial cu 18 episoade (două sezoane) care să prezinte viața celebrei asistente. Iar dacă aducerea pe micul ecran a lui Hannibal Lecter a fost un succes (Hannibal fiind unul dintre serialele apreciate a ultimului deceniu), Ratched nu ar avea de ce să fie mai prejos.

Cuplul Murphy – Paulson din nou împreună într-un serial

Murphy o va avea alături pe una dintre muzele sale, actrița Sarah Paulson. Nu putem să nu ne gândim imediat la bijuteria artistică pe care au realizat-o cei doi atunci când au adus-o pe Marcia Clark în centrul serialului The People v. O. J. Simpson: American Crime Story”. Atunci Paulson a avut o responsabilitate foarte mare: să o interpreteze pe procuroare celui mai mediatizat și controversat caz din justiția americană. Mai mult decât atât, a făcut acest lucru, cu Marcia Clark fiind în viață. O provocare pe care nu doar că a dus-o la bun sfârșit, ci a primit toate aprecierile specialiștilor și ale publicului – devenind prima actriță care să câștige toate cele cinci premii importante în același an (Emmy, Golden Globe, Critics’ Choice, Screen Actors Guild Awards și Television Critics Association Awards).

S-ar putea spune că atunci a interpretat tot un personaj negativ. Acum, însă, trebuie să joace un adevărat monstru, așa că nu poate pentru actriță decât o nouă șansă de a-și arăta măiestria. Iar Paulson (acum și în rol de producător executiv) îi va avea alături și pe actorii Cynthia Nixon, Sharon Stone, Judy Davis, Corey Stoll, Amanda Plummer, Jon Jon Briones, Charlie Carver, Harriet Harris, Hunter Parrish și Finn Wittrock.

 

View this post on Instagram

 

Please wait here.

A post shared by Ratched (@ratchednetflix) on

Marea întrebare: este Ratched cu adevărat un monstru?

Curajul lui Murphy și Paulson pare să fie cu adevărat important, având în vedere că proiectul lor este precedat de filmul Zbor deasupra unui cuib de cuci” (în engleză One Flew over The Cuckoo’s Nest”), unul dintre cele mai apreciate din istoria cinematografică mondială. De altfel, a fost primul care a câștigat Premiul Oscar la cele mai importante cinci categorii (Cel mai Bun Film, Actor, Actriță, Regizor, Scenariu) de la S-a întâmplat într-o noapte” din 1934, performanță care nu a mai fost atinsă până în 1991, la apariția filmului Tăcerea mieilor”. Ca fapt divers, Președintele Barack Obama este una dintre vedetele care a afirmat că filmul este printre favoritele sale, alături de Casablanca”.

Ratched
Sursă foto: Vanity Fair

Însă, din comentariile făcute de Murphy până acum, serialul de pe Netflix va prezenta întreaga viață a asistentei Ratched. Fără doar și poate, acțiunea din romanul semnat de Ken Kesey, publicat în 1962 și ecranizat în 1975, va stârni un dialog puternic în această era post #metoo. De altfel, Paulson a declarat deja că serialul va urmări să afle de ce Ratched a ajuns să aibă acțiunile pe care le are. Producția lui Murphy și Paulson urmărește viața lui Ratched cu mai bine de 20 de ani de la acțiunea filmului – cu alte cuvinte, vorbim despre America din anii ’40.

Ratched
Sursă foto: Vanity Fair

Având în vedere relația dintre Murphy și Paulson și, mai ales a ceea ce au reușit să facă cei doi în The People v. O. J. Simpson: American Crime Story”, mă aștept ca serialul să încerce să răspundă și la o altă întrebare importantă: este sau nu Ratched cu monstru. Sau este doar o femeie care încearcă să fie profesionistă într-un mediu foarte greu, frustrată de toate acțiunile birocratice pe care trebuie să le trăiască zilnic și marcată de toate interacțiunea cu pacienți cu tulburări mentale care mai sunt și violenți.

În dreapta – Sarah Paulson care o va interpre pe Ratched în serialul de pe Netflix. În stânga – Louise Fletcher care a câștigat Premiul Oscar pentru acest rol din filmul “Zbor deasupra unui cuib de cuci”

Cât vom vedea din povestea filmului “Zbor deasupra unui cuib de cuci”?

Regizorul ceh Miloš Forman a luat cartea lui Kesey și a transformat-o într-un adevărat repet al cinematografiei mondiale. Filmul spunea povestea cuplului McMurphy – Ratched. Primul (Randle Patrick McMurphy) era un criminal recidivist acuzat de viol. A doua este o asistentă medicală la spitalul din Salem, Oregon, o persoană aparent calmă și binevoitoare care se dovedește a fi un adevărat tiran. Iar cei doi ajung să se cunoască atunci când McMurphy, care trebuie să își ispășească pedeapsa într-o închisoare, reușește să se transfere într-un spital de boli mintale. Este cunoscut ca un tip cu multe antecedente și certuri cu oamenii legii, dar în niciun caz ca suferind de vreo tulburare.

Și, având în vedere că Michael Douglas, care a produs în 1975 “Zbor deasupra unui cuib de cuci”, a fost cooptat în echipa de producție a serialului, mă aștept să existe o continuitate sau o legătură foarte puternică cu filmului lui Forman.

Jack Nicholson și Louise Fletcher în “Zbor deasupra unui cuib de cuci”

Cuplul McMurphy – Ratched revine de data aceasta pe Netflix

Alegerea colosului Netflix nu pare a fi deloc întâmplătoare. Filmul a fost amintit adesea în alte producții din popular culture. Regăsim trimiteri către el în câteva episoade din The Simpsons sau în serialele, Spaced, Futurama sau în ultimele două episoade ale serialului The Golden Girls care sunt intitulate „One Flew over The Cuckoo’s Nest” (Părțile 1 și 2). De asemenea, sunt trimiteri și în mai multe videoclipuri, precum cel al trupei Green Day pentru cântecul „Basket Case” – atunci când basistul Mike Dirnt încearcă să spargă geamul unui spital de boli mintale aruncând cu un obiect spre el sau al trupei Oasis pentru cântecul „Sunday Morning Call” în care sunt imitate de asemenea unele scene din film.

Serialul Ratched debutează pe 18 septembrie pe Netflix. Iar Sarah Paulson este Nurse Ratched.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora