Nu trebuie să fii copil să te mai uiţi la desene. Care sunt cele mai faine seriale animate? - LIFE.ro
Mergi la conținut

Nu trebuie să fii copil să te mai uiţi la desene. Care sunt cele mai faine seriale animate?

Inteligente, pline de substanţă, realism şi umor, serialele animate sunt o gură de aer proaspăt printre producţiile de televiziune. Acestea nu mai sunt demult doar nişte desene pentru copii. Sunt producţii captivante care nasc pasiuni în adulţii de astăzi. Dar la ce să ne uităm?
Share this article

Inteligente, pline de substanţă, realism şi umor, serialele animate sunt o gură de aer proaspăt printre producţiile de televiziune. Şi nu vorbim doar despre celebrele The Simpsons, South Park sau BoJack Horseman, ci şi despre seriale precum Archer sau Futurama. Curajoase şi îndrăzneţe, serialele animate sunt o reprezentare foarte interesantă şi realistă a societăţii în care trăim, de la climatul politic la cel social. 

Evoluţia serialelor animate este de-a dreptul impresionantă, creatorii acestora având un potenţial creativ şi tehnologic imens de care ştiu să îl folosească pentru a prezenta poveştile la un nivel vizual minunat. Poveştile lor reuşesc să ilustreze poveşti narative complexe, împletind umorul cu satira, ironica cu comentariul social, drama cu acţiunea. 

Serialele animate nu mai sunt demult doar nişte desene pentru copii. Sunt producţii captivante care nasc pasiuni în adulţii de astăzi. Dar la ce să ne uităm? Noi vă aducem câteva recomandări pentru unele dintre cele mai faine seriale animate. Sunteţi pregătiţi de #binging?

BoJack Horseman

Sezon după sezon, animaţia a devenit un comentariu satiric despre ce înseamnă celebritatea, despre nebunia din jurul tuturor premiilor din industria divertismentului, despre percepţiile sociale ale problemelor mintale sau psihologice şi lista poate continua. BoJack Horseman este şi astăzi unul dintre cele mai importante produse de pe Netflix şi nu doar pentru faptul că discută despre aceste subiecte actuale importante, ci şi pentru că satisface gusturile tuturor iubitorilor de seriale animate. 

BoJack Horseman spune glume la foc automat. Pune accentul pe multe dintre subiectele importante ale societăţii actuale. Este o reprezentate fidelă a potenţialului natural firii umane. Ce am putea face dacă am fi lăsaţi să facem ce vrem. Şi ce am putea deveni dacă am fi lăsaţi direcţionaţi de toate dorinţele noastre ascunse.

Serialul creat de Raphael Bob-Waksberg şi desenat de Lisa Hanawalt a debutat în vara lui 2014, iar în toamna acestui an va premiera celui de-al cincilea sezon. O satiră foarte creativă a cărui personale principale sunt interpretate de Amy Sedaris, Alison Brie (Mad Men), Paul F. Tompkins şi Aaron Paul (Breaking Bad). 

South Park

Dacă drumul către longevitate trebuie să treacă neapărat prin originalitate şi creativitate, persistenţa şi coerenţa sunt cele care oficializează călătoria. Iar South Park nu duce lipsă de niciunul dintre aceste elemente. Timp de 21 de sezoane, producţia creată de Trey Parker şi Matt Stone a fost mereu extrem de amuzantă şi de inteligentă. Serialul de la Comedy Central a fost mereu unul avangardist, tratând cu umor negru, multă ironie şi satiră subiecte din cele mai diverse. În momentele de grele, fanii se întorc la South Park pentru o gură de aer proaspăt. Şi nu puţine au fost dăţile în care serialul ne-a dat multe indicii despre ce se va întâmpla în viitor (acum sunt foarte dese parodiile la adresa scenei politice de peste ocean). 

Cu cinci Premii Emmy câştigate, serialul a stat şi la baza filmului South Park: Bigger, Longer & Uncut, lansat în 1999, care a fost şi nominalizat la Premiile Oscar. De altfel, serialul a fost declarat în 2013 de către revista TV Guide drept unul dintre cele mai bune zece seriale animate ale tuturor timpurilor. 

The Simpsons

Poate că cei mai mulţi dintre voi aţi spune că cele mai bune episoade ale serialului au fost înainte de anii 2000, însă lucrul acesta nu prea contează. Adevăraţii fani vor rămâne mereu alături de cel mai longeviv serial animat de peste ocean. Cetăţenii oraşului Springfield au avut mereu poveşti interesante, amuzante, proaspete, adevărate lecţii pentru telespectatori. Iar poveştile lor sunt cele mai bune. În timp ce majoritatea serialelor animate au în jur de zece episoade, The Simpsons au peste douăzeci de episoade pe sezon. Iar asta înseamnă foarte multe minute de cel mai bun divertisment posibil. 

Cu mult înaintea vremii, The Simpsons sunt nu doar amuzanţi şi creativi, ci şi avangardişti, doar ei au prezis victoria lui Donald Trump acum mai bine de optsprezece ani (vorbesc despre episodul “Bart to the Future”, difuzat în martie 2000). Aşa că, pentru cei care nu s-au uitat încă la serial, este timpul să o facă. Merită!

Bob’s Burgers

Bob’s Burgers, creat de Loren Bouchard, a avut premiera la Fox în 2011, concentrându-se pe aventurile familiei Belcher (parinţii Bob şi Linda + copii Tina, Gene şi Louise) care deţin un restaurant de burgeri. Frumuseţea acestui serial stă tocmai în faptul că este o reprezentate foarte interesantă şi realistă a relaţiilor şi experienţelor umane. Fie că vorbesc despre un bărbat îndrăgostit de un manechin sau de Louise care aşteaptă să vorbească cu primul băiat pe care îl iubeşte, toate acestea sunt pe cât de amuzante, pe atât de interesante ca analogie cu comportamentul nostru. 

În timp ce The Simpsons sunt, de departe, cel mai reprezentativ serial animat pentru întreaga familie, Bob’s Burgers a reinventat acest gen al producţiilor de televiziune într-un stil foarte personal. În martie, Fox a confirmat deja că sezonul nouă. Iar în 2020 se aşteaptă lansarea unui film adaptat după acest serial animat. 

Archer

FX, postul care ne-a adus atât de mult apreciatele seriale semnate de Ryan Murphy, ne-a adus prin 2009 şi un serial animat: Archer care urmăreşte aventurile unui grup disfuncţional de agenţi secreţi: Sterling Archer (interpretat de H. Jon Benjamin) şi cei şapte colegi Malory Archer (Jessica Walter), Lana Kane (Aisha Tyler), Cheryl Tunt (Judy Greer), Pam Poovey (Amber Nash), Ray Gillette (Reed), Cyril Figgis (Chris Parnell) şi Dr. Algernop Krieger (Lucky Yates). Serialul produs de Adam Reed este o versiune animată care aminteşte foarte mult, mai ales la estetica vizuală, de Mad Men. Apreciat atât pentru scriitura lui Reed, cât şi pentru interpretările actorilor, Acher este foarte apreciat datorită modului direct şi inteligent cu care tratează subiectele prezentate. 

Rick and Morty

Nu există niciun alt serial care să se fi jucat mai bine cu subiectele sci-fi precum o face Rick and Morty. Serialul prezintă aventurile unui bunic împreună cu nepotul său – unul, Rick Sanchez, este un om de ştiinţă puţin nebun, celălalt, Morty Smith, este un adolescent fericit, dar foarte puţin norocos. 

Lansat în 2013, Rick and Morty ne-a cucerit tocmai datorită subiectelor sale originale. Pentru pasionaţii de subiecte sci-fi, serialul este clar alegerea potrivită. Iar intrigile extrem de bine creionate sunt cele care ne vor ţine în faţa televizoarelor episod după episod. Şi puţine seriale sunt cele care vor putea să îţi vor putea schimba viziunea despre explorările medicale, inovaţiile din energie, momentele de fericire sau chiar despre televiziunea în sine.

Futurama

Şi la final, avem o recomandare pentru fanii The Simpsons: Futurama. Serialul este creat de acelaşi Matt Groening (The Simpsons, Futurama şi Disenchantment). Acţiunea din Futurama se desfăşoară într-un cadru retro-futuristic din secolul 31. Serialul este o comedie siropoasă care urmăreşte experienţele personajelor de la boardul navei spaţiale Planet Express. Aşa că, dacă ţi-a plăcut Rick and Morty, sigur subiectul sci-fi din Futurama o să te prindă. 

Serialul are comentarii despre condiţia umană, despre societate sau tehnologie, face referiri la matematică şi la tot felul de informaţii ştiinţifice. Lansat în 1999, Futurama a avut ultimul episod difuzat până în 2003 (şapte sezoane şi 140 de episoade) şi a fost inclus de TV Guide în top 60 cele mai bune producţii animate de televiziune. 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora