Cele mai bune filme apocaliptice ale tuturor timpurilor. De vizionat în vreme de pandemie - LIFE.ro
Mergi la conținut

Lista cu cele mai bune filme apocaliptice ale tuturor timpurilor este una esențială în aceste vremuri tulburi.

În timp ce experții în medicină nu au o previziune clară asupra momentului în care vom scăpa de pandemie și a urmărilor pe care aceasta le va avea asupra omenirii, scenariștii și regizorii de la Hollywood pare că și-au imaginat cu mult timp înainte astfel de situații. De la asteroizi, la bombe nucleare și tot felul de dezastre naturale, toate au fost puse pe ecrane, adevărat, mult mai virulente și nimicitoare decât situația prin care ne forțează să trecem pandemia de COVID-19.

Iată o listă cu cele mai bune 10 filme apocaliptice ale tuturor timpurilor, din ale căror scenarii am avea poate ceva de învățat.

Take Shelter (2011)

Muncitorul în construcții Curtis LaForche (Michael Shannon) nu-și imaginează nici o secundă că poate fi un clarvăzător. Și totuși visele sale spun altceva: ploaia „ca un ulei de motor proaspăt”, vecinii dezlănțuiți și uciderea unor corbi foarte furioși care sugerează că sfârșitul lumii este aproape în sinistrul thriller psihologic Take Shelter.

Din păcate, psihiatrul său este oarecum sceptic față de presimțirile lui, punând comportamentul îngrijorător al protagonistului filmului (ce fură materiale de la locul de muncă pentru a construi un adăpost secret pentru apocalipsă) pe baza unei schizofrenii paranoide. Această tensiune centrală este cea mai mare forță a lui Take Shelter în timp ce încercăm să înțelegem dacă LaForche este cu adevărat un profet al zilei judecății de apoi sau pur și simplu cedează unei boli genetice înrădăcinate.

Dr. Strangelove (1964)

Dr. Strangelove (Sau cum am învățat să nu mă mai îngrijorez și să iubesc bomba) este o comedie neagră în care regizorul Stanley Kubrick dă ce e mai bun din el. Sfârșitul lumii are loc pe ecran. Liderii se ocupă în mod comic de căderea ei și dezbat despre cine este mai supărat. Și în tot acest timp, inventatorul Dr. Strangelove, devine un pic prea entuziasmat de perspectiva anihilării totale.

Deși sub imaginile iconice ale unor generali înnebuniți care călăresc cu rachete și o reutilizare obsedantă a clasicului de război al lui Vera Lynn, satira lui Kubrick a Războiului Rece este o portretizare magistrală a absurdităților conflictului global.

When The Wind Blows (1986)

În această poveste animată, desenată manual, cuplul de vârstnici Hilda (Peggy Ashcroft) și Jim Bloggs (John Mills) își întrerup viața liniștită și simplă de la țară atunci când află de un atac nuclear iminent. Neînțelegând complet gravitatea situației lor, Hilda și Jim reacționează arhaic iar filmul ia o întorsătură întunecată pe măsură ce radiația începe să-i influențeze într-un mod nebănuit.

Cu o coloană sonoră impecabilă semnată de David Bowie, Squeeze și Paul Hardcastle, această fuziune între animație și stop-motion parcă a rămas înghețată în timp, aducându-ne mereu aminte puterea emoției povestite frumos.

Arrival (2016)

Arrival nu este un film ce se bazează strict pe apocalipsă. Deși atunci când o serie de pietre ponce uriașe, infernale, cad în tăcere pe orizonturile de pe Pământ, cu siguranță arată așa.

Sumbrul Amy Adams este lingvistul ce trebuie să comunice cu această nouă flotă de ființe extraterestre, care nu vorbesc engleza, provocând consternare în rândul alegătorilor partidului Brexit la nivel național. Actorul nominalizat la Oscar este cel care pare că susține întreg filmul pe măsură ce oferă un spectacol rar explorat în gen: lent, îngândurat și secretos, în timp ce înțelege cum apocalipsa poate fi și o afacere internă.

This Is The End (2013)

La Hollywood, actorul James Franco organizează o petrecere cu o mulțime de prieteni celebri. Printre cei prezenți se numără și prietenii săi, Jonah Hill, Seth Rogen, Jay Baruchel, Danny McBride și Craig Robinson. Dintr-o dată, o apocalipsă de proporții biblice izbucnește, provocând masacre nemaiîntâlnite în elita Tinseltown și prinzând partidul lui Franco în casa sa. Pe măsură ce lumea pe care o cunoșteau se dezintegrează afară, febra dinăuntru și rezervele în scădere amenință să distrugă prietenia celor șase.

Akira (1988)

În 1988, guvernul japonez a aruncat o bombă atomică asupra orașului Tokyo după ce experimentele ESP pe copii au dat greș. În 2019, la 31 de ani după ce a distrus orașul, Kaneda, un lider de bandă de bikeri, încearcă să-l salveze pe prietenul său, Tetsuo de la un proiect secret al guvernului. El luptă împotriva activiștilor anti-guvernamentali, politicienilor lacomi, oamenilor de știință iresponsabili și un puternic lider militar, până când puterea supranaturală a lui Tetsuo se manifestă brusc. O bătălie finală se desfășoară în Olimpiada de la Tokyo, expunând secretele experimentului.

Armageddon (1998)

Când un asteroid amenință să se ciocnească cu Pământul, responsabilul NASA, Dan Truman (Billy Bob Thornton) ajunge la concluzia că singura modalitate de a-l opri este să foreze în suprafața sa și să detoneze o bombă nucleară. Acest lucru îl conduce la renumitul Harry Stamper (Bruce Willis), care este de acord să conducă periculoasa misiune spațială, cu condiția să-și aducă propriul echipaj. Printre oamenii lui se numără și A.J. (Ben Affleck), despre care Harry crede că nu este suficient de bun pentru fiica sa (Liv Tyler), până când misiunea ne dovedește contrariul.

12 Monkeys (1995)

A călători înapoi în timp nu este simplu, deoarece James Cole (Bruce Willis) învață calea grea. Încarcerat în anii 2030, James este recrutat pentru o misiune care îl va trimite înapoi în anii ’90. Odată ajuns acolo, ar trebui să adune informații despre o ciumă care urmează să extermine marea majoritate a populației lumii. Dar, în afară de maniacul Jeffrey (Brad Pitt), el primește puțin foarte puțin sprijin, în special de la dr. Kathryn Railly (Madeleine Stowe).

The Road (2009)

Adaptat după romanul omonim al lui Cormac McCarthy, câștigător în 2006 al unui premiu Pulitzer, The Road este dovada faptului că toate drumurile duc undeva. Doar că unele destinații nu sunt atât de plăcute.

Filmul spune povestea unui bărbat fără nume (interpretat de Viggo Mortensen) care, în încercarea de a-și proteja fiul în urma unui dezastru, se îndreaptă spre coastă, unde se spune că este mai cald. Singura problemă este tărâmul pustiu, care este plin de disperare, foame și plin de bande de canibali jefuitori care nu se opresc de la nimic pentru a supraviețui.

Mad Max (1979)

Oricât de captivant ar putea fi Tom Hardy în Mad Max: Fury Road, aventura originală a lui Max Rockatansky este un preludiu pre-bombastic, post-bucurie, la replicare din 2015 și un film care prosperă în pofida unui buget considerat mic chiar și la standardelor din 1979.

Într-un viitor nu prea îndepărtat, când cea mai prețioasă resursă a omului – petrolul – a fost epuizată și lumea s-a cufundat în război, foamete și haos financiar, ultimele vestigii ale legii din Australia încearcă să rețină o bandă de motocicliști vicioși. Max (Mel Gibson), ofițer al Patrulei Forței Principale, lansează o vendetă personală împotriva bandei atunci când soția sa (Joanne Samuel) și fiul său sunt vânați și uciși, lăsându-l cu altceva decât instinctele de supraviețuire și răsplata.

Mad Max este într-adevăr unul dintre cele mai bune filme apocaliptice, în ciuda vremurilor în care a fost realizat.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora