Cele mai bune filme cu Denzel Washington. Rolurile care au stabilit talentul de necontestat al celui de-al doilea actor de culoare ce a câștigat Oscarul - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune filme cu Denzel Washington. Rolurile care au stabilit talentul de necontestat al celui de-al doilea actor de culoare ce a câștigat Oscarul

Puține alte mari vedete de cinema pot trece de la un rol la altul, însă cele mai bune filme cu Denzel Washington ne arată că el poate.
Share this article

Denzel Washington este unul dintre cei mai mari actori ai oricărei generații. Carisma și intensitatea sa s-au tradus în roluri dramatice puternice și el s-a dovedit a fi incredibil de versatil de-a lungul anilor. Puține alte mari vedete de cinema pot trece de la rătăcirea într-un pustiu post-apocaliptic (Cartea lui Eli) la un pantof de gumă din anii 1940 (Diavolul într-o rochie albastră) sau în rolul unui șef al crimei din Harlem (American Gangster), însă cele mai bune filme cu Denzel Washington ne arată că el poate.

10. He Got Game

Condamnatului Jake Shuttlesworth (Denzel Washington) i se acordă șapte zile pentru a-și convinge fiul, vedeta echipei de baschet al liceului, Jesus (Ray Allen) să semneze cu guvernatorul alma mater din New York. În schimb, pedeapsa lui Jake va fi redusă considerabil. Scriitorul/regizorul Spike Lee transformă o premisă simplă în poezie vizuală în timp ce urmărește dinamica complexă, adesea sfâșietoare, dintre tată și fiu. Ambii iubesc baschetul și ambii sunt bântuiți de moartea mamei lui Isus. Jake a ucis-o din greșeală, iar Isus nu-l poate ierta.

Pe de altă parte, He Got Game ar fi putut fi un film plin de clișee. În mâinile lui Lee și ale lui Washington, este uneori subtil și uneori contondent în abordarea sa de tip mural a lumii periculoase și seducătoare care se învârte în jurul lui Jesus.

Jake nu este un sfânt, iar Denzel Washington nu se ferește niciodată de defectele și eșecurile personajului său. Jake înțelege că Jesus trebuie să se salveze pe sine și pe sora lui și ajunge să accepte că cel mai bun lucru pe care îl poate face ca tată este să plece.

9. Cele mai bune filme cu Denzel Washington: Remember The Titans

Bazat pe (un fel de) poveste adevărată a modului în care antrenorul de fotbal al liceului Herman Boone (Denzel Washington) a integrat T.C. Williams High School și a depășit rasismul instituționalizat, Remember the Titans este o dramă sportivă captivantă (dacă nu previzibilă). Spectacolele centrale ridică această colecție de stereotipuri largi. Antrenorul Boone se lovește de antrenorul principal al școlii, Bill Yoast (Will Patton), în timp ce jucătorii de elită alb-negru se luptă să se unească ca o echipă.

Plin de fețe cunoscute, precum tânărul Ryan Gosling, Kate Bosworth, Hayden Panettiere și Ethan Suplee, Remember the Titans este o întoarcere la tipurile de filme cu „mesaj” făcute de Hollywood în deceniile trecute. Carisma lui Denzel Washington ține ecranul, adăugând dimensiune unui personaj ușor susținut. Atât antrenorul Boone, cât și antrenorul Yoast trebuie să împingă presiunile culturii mai mari și, deși intriga poate fi scârțâitoare, performanța lui Washington, în special, strălucește.

8. Fences

Denzel Washington regizează și joacă în filmul Fences, o adaptare din 2016 a piesei câștigătoare a premiului Pulitzer a lui August Wilson. Denzel, ca regizor, nu este cunoscut pentru înfloririle sale stilistice. Într-adevăr, în ciuda unor scene exterioare care urmăresc personajul principal, gunoiul analfabet Troy Maxson, pe traseul său zilnic, filmul pare adesea la fel de legat de scenă ca majoritatea altor adaptări ale piesei.

La nivel de performanță, Washington atrage o lucrare magistrală venită de la Viola Davis, în rolul soției de multă vreme a lui Troy, Rose. Troy a fost un jucător de baseball din Liga Neagră care rămâne frustrat că a ratat șansa de a se alătura Ligii Majore. Denzel Washington găsește tulpina toxică a victimizării pentru auto-dreptate în acest bărbat, care își construiește un gard pentru a-și ține familia aproape, dar pierde în mod tragic ceea ce iubea.

7. Cele mai bune filme cu Denzel Washington: Crimson Tide

Prima dintre numeroasele colaborări ale lui Denzel Washington cu regretatul, marele Tony Scott, Crimson Tide este unul dintre cele mai distractive filme cu submarine pe care Hollywood-ul le-a lansat vreodată. Cu avantajul suplimentar al dialogului pus la punct de un Quentin Tarantino necreditat, Washington se ridică mai mult decât la nivelul marelui Gene Hackman. Lt. Comandant Hunter, interpretat de Washington se alătură echipajului submarinului numit USS Alabama, sub conducerea durului căpitan Ramsey (Gene Hackman).

Premisa scârțâitoare – separatiștii ruși confiscă o instalație de rachete nucleare și ar putea provoca un război nuclear – nu seamănă mai puțin cu un șovinism din epoca Războiului Rece, Rusia zbârnâind în prezent săbiile pe scena mondială. Desigur, este un film de popcorn, dar carisma lui Denzel ne ține în fața ecranului, într-o performanță dedicată. El este electric în scenele sale cu Hackman, alături de alți actori precum Viggo Mortensen și James Gandolfini, toți ridicând Crimson Tide la nivelul unui thriller captivant care funcționează și astăzi.

6. Training Day

Denzel Washington a câștigat Oscarul pentru cel mai bun actor în filmul Training Day al regizorului Antoine Fuqua. Scris de viitorul scenarist al Suicide Squad, David Ayer, Training Day îl urmărește pe polițistul începător Jake Hoyt (Ethan Hawke) în prima sa zi în echipa de stradă, de elită condusă de locotenentul de poliție corupt și megaloman, Alonzo Harris (Washington).

Ca Alonzo, Washington este fermecător, seducător, manipulator, înspăimântător și cu sânge rece. Hawke îndeplinește nivelul de muncă al lui Washington, în timp ce naivul Hoyt se lasă dus în urma lui Alonzo. Ultimul act depinde de o coincidență extrem de improbabilă, dar actoria o vinde totuși. Câștigarea Oscarului a părut un premiu de consolare pentru numeroasele sale roluri demne înainte de Training Day, însă rolului lui Alonzo Harris l-a scos din zona de confort, fiind bine știut faptul că Denzel Washington nu prea acceptă roluri negative.

5. Cele mai bune filme cu Denzel Washington: Courage Under Fire

Remarcabil pentru că prezintă probabil cea mai mare performanță a lui Meg Ryan (în afară de When Harry Met Sally), regizorul Edward Zwick, adoptă o abordare în stil Rashomon, în timp ce examinează un incident din timpul primului război din Golf. Lt. Colonel Serling (Denzel Washington) a comandat un batalion de tancuri în timpul războiului, distrugând accidental unul dintre propriile tancuri în timpul unei misiuni haotice de noapte. Ajunge să fie bântuit ani mai târziu, când se găsește în postura unui alcoolic cu o căsnicie sfărâmată și este însărcinat să investigheze misiunea finală a căpitanului Karen Walden, prima femeie nominalizată postum pentru Medalia de Onoare.

Washington face multă introspecție pentru a oferi o performanță captivantă în rolul unui bărbat care explodează încet și totuși trebuie să determine ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea morții lui Walden. Echipajul ei supraviețuitor – inclusiv un remarcabil Lou Diamond Phillips și un tânăr Matt Damon – spun fiecare o poveste diferită despre modul în care Walden a reținut combatanții inamici după ce elicopterul ei Black Hawk a fost doborât. A fost o eroină sau o lașă? Washington navighează cu dibăcie în conflictul personajului său, în timp ce întreaga experiență îi aduce la iveală proprii demoni din război. Courage Under Fire rămâne unul dintre cele mai subestimate filme ale sale.

4. Philadelphia

De la începuturile sale, Hollywood a fost (și într-o anumită măsură rămâne) un oraș de cowboy. A durat foarte mult timp pentru ca filmele mainstream să înfățișeze diversitatea de gen ca altceva decât o perversiune criminală. În timp ce începutul anilor ’90 a descoperit că societatea se transformă pentru a deveni mai incluzivă și mai fluidă, Philadelphia, filmul regizorului Jonathan Demme se prezintă ca o încercare serioasă, chiar dacă greoaie, de a explora homofobia instituționalizată.

Tom Hanks a câștigat primul său Oscar pentru cel mai bun actor în rolul lui Andrew Beckett, un avocat gay dintr-o firmă de avocatură prestigioasă din Philly. După ce Andrew contactează SIDA și este concediat din cauza unei greșeli de fabricație, el dă în judecată fosta sa firmă pentru discriminare. Homofobul Joe Miller (Washington) acceptă cazul și trebuie să treacă încet peste propriile prejudecăți pentru a-l ajuta pe Andy să găsească dreptatea. Hanks a câștigat aproape toate premiile de actorie în acel an pentru interpretarea sa emoționantă și sensibilă, dar Washingtonul este egalul lui. În calitate de bărbat de familie care dorește să corecteze o nedreptate, Washington face o trecere treptată, credibilă, de la homofobia fățișă, pentru a-l vedea pe Andy ca pe o ființă umană care moare destul de repede și care merită dreptate. Philadelphia este un film cu mesaj deloc subtil conform standardelor actuale, ce se adresează unei audiențe incomode, heterosexuale, iar Washington răspunde situației dificile a lui Andrew Beckett cu momentele sale de grație și înțelegere.

3. Cele mai bune filme cu Denzel Washington: The Tragedy of Machbeth

Denzel Washington și William Shakespeare merg în trecut. Washington a mai apărut în filmul Much Ado About Nothing al lui Kenneth Branagh din 1993 și l-a jucat și pe Brutus în Julius Caesar, pe Broadway. Cu toate acestea, în calitate de rege scoțian condamnat în The Tragedy of Macbeth a regizorului și scriitorului Joel Coen, Washington ocupă centrul scenei în această poveste nesfârșit de fascinantă a orgoliului și a dezastrului personal.

Coen editează piesa cu expertiză, păstrând o mare parte din dialogul său cel mai suculent, în timp ce îndepărtează o mare parte din grăsime. Washingtonul ne oferă un film monumental. Inițial în conflict cu ascensiunea lui la tron profetizată, el cedează totuși ambiției sale, îndemnat de soția sa, Lady Macbeth (Frances McDormand, egală în performanță cu Washington). În timp ce alți actori ne-au oferit versiuni mai masculine ale personajului (Patrick Stewart) sau s-au înclinat spre o interpretare de avangardă (Ian McKellan), Washington este zdrobit emoțional de propriul lui orgoliu. Este, fără îndoială, unul dintre cele mai bune filme ale lui.

2. Glory

Până în 1989, Washington era o față cunoscută, dacă nu un nume cunoscut. Își petrecuse anii ’80 la televiziunea St. Elsewhere, cu câteva roluri în filme mai puțin memorabile (cu minunatul A Soldier’s Story remarcat). Glory din 1989 i-a adus premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar pentru interpretarea sa uluitoare ca un fost sclav care s-a înrolat în primul regiment african în timpul Războiului Civil.

Chiar și în compania unor actori precum Morgan Freeman și Andre Braugher, care joacă rolul colegilor soldați, Washington este fascinant. Emană autoritate la fiecare pas și este biciuit atunci când dezertează pentru a găsi o pereche de pantofi. Numai scena pedepsei sale, în timp ce se dezbrăcă până la brâu expunând un câmp de cicatrici pe spate din anii lui ca sclav, probabil că i-a câștigat primul premiu al Academiei. Lacrimile îi curg din ochi în timp ce se uită la col. Robert Shaw (Matthew Broderick), comunicând cu o singură privire că nu este diferit de stăpânii sclavilor care l-au biciuit de nenumărate ori înainte.

Cel mai bun film cu Denzel Washington: Malcolm X

Filmele biografice sunt renumite pentru că, sub greutatea încercării de a stoarce amploarea și consecințele unei vieți întregi, prezintă totul într-un timp de funcționare ordonat, de două ore. Malcolm X de la Spike Lee contravine tendinței, chiar dacă se întinde să privească viața ministrului înfocat al Națiunii Islamului și activist pentru drepturile omului din aproape toate unghiurile posibile. Washington este pur și simplu ciudat în acest rol. El surprinde manierismul și cadența lui Malcolm, dar și încrederea liniștită care masca adesea o specie de furie dreaptă.

Lucrând după autobiografia pe care Malcolm X i-a dictat-o autorului Roots Alex Haley, Lee îl urmărește pe Malcolm de la educația sa dură la tinerețe ca traficant și hoț de droguri, până la convertirea sa la islam în timp ce era în închisoare. El apare ca unul dintre cele mai esențiale personalități ale drepturilor civile din anii 1960, propovăduind un mesaj foarte diferit de cel al lui Martin Luther King Jr. sau Medgar Evers. Washington este o revelație în rol, trecând de la un șmecher de stradă la un lider împuternicit, fără a pierde furia reținută a bărbatului când află că dragostea lui pentru liderul Națiunii Islamului, Elijah Muhammad, este răspândită cu gelozie și irascibilitate. Malcolm X este unul dintre cele mai importante filme ale anilor 1990 și este performanța care ar fi trebuit să-i aducă lui Denzel Washington primul Oscar pentru cel mai bun actor.


Citește și: Viața lui Denzel Washington, copilul de preot implicat în fapte de violență și criminalitate ajuns al doilea actor de culoare ce câștigă un Oscar pentru rol principal

Foto: Depositphotos.com

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora