Cele mai bune filme cu Eddie Murphy - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune filme cu Eddie Murphy

Abia în 1983 filmul „Delirious” a arătat întregii lumi cât de amuzant poate fi acest actor. Mai mult decât atât, este aproape imposibil de nominalizat un alt actor mai amuzant decât Eddie Murphy, în anii ’80.
Share this article

„48 Hrs.” a fost primul film în care actorul afro-american s-a afirmat, dar și unul dintre cele mai bune 10 filme cu Eddie Murphy. „Trading Places” a fost al doilea film și datorită acestor două apariții, cariera de star de cinema a lui Eddie Murphy a explodat ca o cometă. Însă abia în 1983, filmul „Delirious” a arătat întregii lumi cât de amuzant poate fi acest actor. Mai mult decât atât, este aproape imposibil de nominalizat un alt actor mai amuzant decât Eddie Murphy, în anii ’80.

Mai jos ne vom uita la cele mai bune 10 filme cu Eddie Murphy iar dacă în această listă sunt titluri pe care nu le-ai văzut, merită să le încerci.

#10. Harlem Nights (1989)

Prima și singura dată în care Eddie Murphy s-a urcat și pe scaunul de regizor, a fost pentru filmul Harlem Nights, care a fost aspru criticat de cineaști.

Harlem Nights este plin de momente haioase jucate de unele dintre cele mai mari nume din istoria comediei: red Foxx, Della Reese, Arsenio Hall sau Richard Pryor.

Filmul urmărește abuzurile gangsterului Quick Brown, personajul lui Murphy și ale mentorul și șeful său, Sugar Ray, interpretate de Richard Pryor. Este o piesă de epocă care arată grozav, cu costume și decoruri  excelente. Dar cel mai important este foarte amuzant.

#9. Boomerang (1992)

Boomerang marchează finalul unei ere pentru Eddie Murphy. A fost finalul primei sale perioade de succes, începută în anii ’80. Eddie Murphy a făcut tranziția de la TV la cinematografie la începutul anilor 80. și până în 1993, când a fost lansat Boomerang, ajunsese deja în vârful popularității sale.

Boomerang, ca și Harlem Nights este un film mai subtil decât cele cu care ne obișnuise Eddie Murphy și chiar rolul lui este unul mai cizelat. Însă filmul este de un umor aproape isteric, poate și datorită lui Martin Lawrence, David Alan Grier, foarte tânărului Chris Rock sau lui Halle Berry. Murphy strălucește (aproape literalmente) în rolul unui bărbat bogat, cu probleme de angajament, ce se întâlnește cu foarte multe femei până în momentul în care personajul lui Robin Givens intervine și îi aplică propriul tratament.

#8. The Nutty Professor (1996)

După o pauză de aproape 3 ani, Eddie Murphy revine cu acest film și imediat restabilește ordinea în box office.

Eddie Murphy joacă rolul profesorului excesiv de gras, Sherman Klump, care inventează un ser ce îl ajută să-i micșoreze dimensiunile, transformându-l în Buddy Love. În acest film Murphy joacă vreo 30 de roluri, lucru care s-a văzut substanțial în contul lui.

#7. Dreamgirls (2006)

Dreamgirls a fost un adevărat hit, câștigând toate soiurile de critici din partea publicului și a cineaștilor. A fost cumva o reîntoarcere a lui Eddie Murphy deoarece, în afară de animația Shreck, unde i-a dat vocea sa măgarului, a jucat numai în filme proaste. Pentru acest film a câștigat un Golden Globe și a primit o nominalizare la Oscar.

#6. 48 Hrs (1982)

Acesta este filmul care i-a lansat cariera. Eddie Murphy joacă alături de Nick Nolte în acest film despre prietenie. Nolte este polițistul forțat să lucreze cu un om de carieră (Murphy) în încercarea de a urmări niște ucigași de polițiști. Murphy a fost nominalizat la Globul de aur pentru a primi titlul de „Noul star al anului”, categorie care azi nu mai este prezentă la ceremonie.

Este greu de crezut că Eddie Murphy avea numai 22 de ani când s-a lansat acest film.

#5. Shrek (2001)

Shreck cred că a fost văzut de aproape toți copii din lumea asta, indiferent de vârstă. Și cu siguranță Shrek nu ar fi avut același succes fără personajul Măgarului, căruia Eddie Murphy i-a împrumutat vocea.

#4:Eddie Murphy:  Raw (1987)

Despre Raw s-a spus că nu este un film de familie, dar în schimb este acel concept amuzant al anilor ’90, un standup cum nu s-a mai văzut. Și are în el un Eddie Murphy în plină glorie a umorului. Unele dintre glume ar fi primejdioase azi și catalogate într-o manieră ce încalcă multe dintre normele sociale, însă erau extrem de amuzante. Nu doar că a fost un spectacol excelent pentru teatre, a reușit să adune peste 50 de milioane de dolari în 1987. Ca o comparație, Robocop lansat în același an a încasat 53 de milioane de dolari. 50 de milioane de dolari pentru un standup e chiar o nebunie.


#3. Trading Places (1983)

Personajul lui Eddie Murphy, Billy Ray Valentine, din acest film, a reprezentat rolul perfect pentru el. Era un om al străzii, adunat de pe stradă de bogătașii frați Duke, cu scopul de a-l transforma într-un bancher de succes în cadrul unui joc social. În același timp, el reușea să ruineze cariera și viața unui alt bancher de succes, interpretat de Dan Aykroyd.

#2. Beverly Hills Cops (1984)

După ce a jucat cu Dudley Moore în filmul „Best defense”, criticii s-au întrebat dacă steaua strălucitoare din Trading Places a pălit. Ei bine, până la Crăciunul acelui an a venit și răspunsul: „nici vorbă!”. Pentru că s-a lansat Beverly Hills Cop care a avut încasări de 316 milioane de dolari, la un buget de 15 milioane de dolari.

#1. Coming To America (1988)

Există un milion de motive pentru care acest film se află în topul acestui clasament, dar poate cel mai important dintre ele este acela că, de-a lungul anilor a devenit un clasic de nedisputat de către generațiile ce l-au vizionat.

Este o poveste ce dăinuie peste timp, combinată cu o comedie briliantă și cu multă dragoste. Pentru prima dată Eddie Murphy joacă mai multe roluri. Arsenio Hall, partenerul lui din film, are și el mai multe roluri și împreună sunt fantastici. Reputația filmului a crescut de-a lungul anilor, iar Eddie Murphy se află chiar în cea mai bună formă a lui.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora