Cele mai bune filme cu John Travolta - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune filme cu John Travolta

De la prima sa apariție pe ecran în filmul de groază din 1975 The Devil’s Rain, Travolta nu s-a temut de niciun rol.
Share this article

Cele mai bune filme cu John Travolta scot în evidență o calitate a sa definitorie: autonomia de care se bucură și varietatea rolurilor pe care le poate alege.

De la cântăreți și dansatori la răufăcătorii de pe această planetă și nu numai, Travolta a îndeplinit o mare varietate de roluri – dintre care unele au fost lăudate, în timp ce altele au fost ironizate. Abilitățile de care se bucură au dus la construirea numelui pe care îl afișează azi în istoria cinematografiei moderne.

De la prima sa apariție pe ecran în filmul de groază din 1975 The Devil’s Rain, Travolta nu s-a temut de niciun rol.

A experimentat frecvent urcări și coborâșuri atât în culise, cât și în cariera sa în ansamblu, cu o filmografie bogată atât în filme de groază, cât și în rolurile celor mai abjecți infractori. El va intra în istorie ca una dintre multele vedete talentate, dar care nu a fost capabil să ne dumirească de talentul său, care a colorat această industrie ciudată. Iată care sunt cunoscute a fi cele mai bune filme cu John Travolta:

Blow Out

În urma asasinărilor lui Kennedy și a Scandalului Watergate, filmele despre conspirații politice au devenit un element esențial al cinematografiei americane – unul dintre acestea fiind thrillerul lui Brian De Palma din 1981, Blow Out. Filmul nu a fost o lovitură de box office la acea vreme, dar a cunoscut o creștere a popularității după ce a fost adăugat la Colecția Criterion în 2011.

Travolta îl interpretează pe Jack Terry, un tehnician de sunet care este martorul unei conspirații politice în timp ce înregistrează pentru ultimul său proiect. El oferă o performanță puternică ca om prototipic-care-știa-prea mult în centrul poveștii strălucite a lui De Palma.

Face/Off

John Woo a petrecut cea mai bună parte a lungii sale cariere făcând filme în Hong Kong și China, dar în Statele Unite este probabil cel mai bine cunoscut ca omul din spatele filmului de acțiune Face / Off din 1997, în care Travolta îl interpretează pe agentul FBI Sean Archer, un tată îndurerat, dorind să-l captureze pe criminalul interpretat de Nicolas Cage, Castor Troy, care i-a ucis fiul. Travolta face o treabă bună interpretându-l pe Archer – dar odată ce are loc schimbul de față, el strălucește cu adevărat, alunecând confortabil în rolul lui Cage de nebun campion, imoral.

Pulp Fiction

Travolta joacă unul dintre numeroasele personaje din seria de povești interconectate care alcătuiesc piesa de rezistență a lui Quentin Tarantino. Rolul de asasin interpretat de Travolta, cel al lui Vincent Vega, face parte integrantă din poveste, fiind prezent în mod proeminent în cinci dintre cele șapte părți necronologice ale filmului. Aș spune că este unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei și pentru mine, personal, a fost cel care mi-a deschis apetitul pentru opera inegalabilă a lui Tarantino.

Carrie

În adaptarea din 1976 a romanului Carrie de către Brian De Palma, Travolta fură fiecare scenă în care se află. Ostracizată de colegii de clasa, Carrie schimbă rareori câteva cuvinte cu aceștia. Profesoara Miss Collins este prima care îi explică fetei adevărurile despre viață, pentru că acasă, mama, o credincioasă fanatică, crede că tot ceea ce este legat de sex este un păcat. Puțini știu însă că liniștita și tăcuta Carrie are puteri telekinetice. De aceea, când la balul de la școală, doi colegi pun la cale o glumă, Carrie se infurie și, inconștient, declanșează un dezastru.

Saturday Night Fever

Filmul din 1977 Saturday Night Fever a fost primul în care Travolta a avut rolul principal. În film, el oferă un spectacol puternic, cu mai multe fațete, interpretându-l pe Tony Manero. El portretizează efectiv diferența puternică dintre viața sa sub luminile strălucitoare ale discotecii și evenimentele incredibil de întunecate ale vieții sale de pe ringul de dans. De asemenea, își arată calitățile fizice incredibile în numeroasele secvențe de dans, făcând o performanță puternică într-un film puternic.

The Taking of Pelham 1 2 3

Remake-ul din 2009 al lui Tony Scott al filmului din 1974 The Taking of Pelham 1 2 3 i-a permis lui Travolta să renunțe cu adevărat să fie un antagonist. El joacă alături de dispecerul de metrou interpretat de Denzel Washington, Walter Garver. Personajul lui Travolta este Ryder, un devorator catolic devotat cu o dorință de moarte ce preia controlul unuia dintre trenurile de metrou. Stilul vizual unic al lui Scott și capacitatea lui Travolta de a trece de la calm la furie se reunesc pentru a face din acest film unul de excepție.

Grease

Publicul a luat teatrele cu asalt pentru a-l vedea pe John Travolta și colega sa Olivia Newton-John susțin două spectacole electrice – ca actori, cântăreți și dansatori – în centrul adaptării cinematografice din 1978 a muzicalului de succes Grease.

În rolul tipului cool Danny Zuko, Travolta este capabil să-și arate din nou abilitățile de interpret și calitățile fizice într-un spectacol suficient de lăudabil încât coloana sonoră a filmului să câștige statutul de al doilea cel mai popular album al anului.

The Thin Red Line

Filmul din 1998 al lui Terrence Malick, The Thin Red Line este departe de cel mai mare rol al lui Travolta. Personajul său, generalul de brigadă David Quintard – comandant al colonelului Nick Tall interpretat de  Nick Nolte – are mai puțin de două minute pe ecran, dar îndeplinește rolul unui ofițer superior batjocoritor fără cusur. El lucrează ca o floretă pentru personajul lui Nolte și adaugă marelui ansamblu de actori talentați povestea lui Malick despre Campania Guadalcanal.

Get Shorty

În comedia din 1995 al lui Barry Sonnenfeld, Get Shorty, Travolta joacă rolul lui Chilli Palmer, un executor al mafiei care decide să devină și producător la Hollywood, găsind cele două ocupații mai asemănătoare decât anticipase. El susține un spectacol foarte amuzant, dar dezactivat – pentru care a câștigat un Glob de Aur – jucând bine în fața altor vedete mari precum Gene Hackman, Rene Russo și Danny Devito.

Savages

Regizorul laureat cu trei premii Oscar, Oliver Stone, se întoarce pe marele ecran cu un thriller care reunește o distrbuție de staruri formată din Taylor Kitsch, Blake Lively, Aaron Johnson, John Travolta, Uma Turman, Benicio Del Toro, Salma Hayek, Emile Hirsch și Demian Bichir. Filmul se bazează pe romanul best seller al lui Don Winslow, inclus în 2010 în Top 10 al prestigiosului New York Times.

Protagoniștii sunt întreprinzătorii din Lagnuna Beach, Ben (Johnson), un budist pacifist și împăciuitor, prietenul lui cel mai bun, Chon (Kitsch), un fost soldat în marina americană și fost mercenar, care au o afacere extrem de profitabilă – cultivă cea mai bună marijuana. Ei mai au ceva în comun – sunt îndrăgostiți de frumoasa Ophelia (Lively). Trioul duce o viață idilică în orășelul lor din sudul Californiei până în ziua când cartelul mexican Baja decide să intre în afacerea lor și le impune să le devină parteneri.

Capul cartelului este Elena (Hayek), care conduce cu mână de fier ajutată de fiorosul Lado (Del Toro), dar, ceea ce ea crede că ar trebui să fie o operațiune simplă de preluare cu forța a unei afaceri se dovedește un război în toată regula. Căci cu toții, inclusiv alunecosul agent DEA (Travolta), corupt și laș, au subestimat puterea prieteniei care îi leagă pe cei trei.
Așa începe o serie de manevre și lupte cu miză pe viață și pe moarte, o brutală bătălie a orgoliilor. (Cinemagia)

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora