Cele mai bune filme de Oscar: de la Titanic, Ben Hur și până la Stăpânul Inelelor, filme ce ne-au ținut cu sufletul la gură în fața ecranelor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune filme de Oscar: de la Titanic, Ben Hur și până la Stăpânul Inelelor, filme ce ne-au ținut cu sufletul la gură în fața ecranelor

De-a lungul anilor, mai multe bijuterii cinematografice au strâns nominalizări cu două cifre la Premiile Oscar și multe dintre acestea au devenit filme cu cel mai mare număr de câștiguri la Oscar. Premiile Oscar sunt considerate cea mai mare onoare din lumea cinematografiei. Reputația lor este de așa natură încât nominalizarea la un premiu este în sine o realizare. Aceste premii sunt împărțite în mai multe categorii, de la cel mai bun film până la o serie de recunoașteri tehnice.
Share this article

De-a lungul anilor, mai multe bijuterii cinematografice au strâns nominalizări cu două cifre la Premiile Oscar și multe dintre acestea au devenit filme cu cel mai mare număr de câștiguri la Oscar.

Premiile Oscar sunt considerate cea mai mare onoare din lumea cinematografiei. Reputația lor este de așa natură încât nominalizarea la un premiu este în sine o realizare. Aceste premii sunt împărțite în mai multe categorii, de la cel mai bun film până la o serie de recunoașteri tehnice.

Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui (2003)

Stăpânul inelelor: Întoarcerea regelui (2003)

Regizor: Peter Jackson

Distribuție: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, Cate Blanchett, John Rhys-Davies

Evaluare IMDb: 9

Sinopsis: Frodo (Wood) și Sam (Astin) încearcă să distrugă „Inelul unic” și, cu asta, răul Sauron. În timp ce se îndreaptă spre Muntele Doom, Aragorn (Mortensen) și Gandalf (McKellen) trebuie să țină armata de orci a lui Sauron ocupată la Minas Tirith pentru a crea diversiunea de care au nevoie hobbiții.

Mai multe despre film: Cea de-a treia și ultima parte a trilogiei originale Lord of the Rings a transformat peisajul filmelor fantastice epice cu efectele sale speciale, spectacolele, cinematografia și regia.

Întoarcerea regelui este singurul film din istoria Premiilor Oscar care a fost nominalizat la peste 10 categorii și care le-a câștigat pe toate.

Nominalizări la Oscar: 11

Câștigări Oscar: 11

Citește și: Filme clasice vs filme noi: 5 recomandări pentru fiecare

Titanic (1997)

Titanic (1997)

Regia: James Cameron

Distribuție: Leonardo DiCaprio, Kate Winslet, Billy Zane

Evaluare IMDb: 7,9

Sinopsis: Doi îndrăgostiți încrucișați, Rose (Winslet) și Jack (DiCaprio), se îndrăgostesc în timpul călătoriei nefaste, în ciuda diferențelor lor de clasă.

Mai multe despre film: drama romantică tragică a fost plasată în fundalul dezastrului din secolul al XX-lea care a implicat RMS Titanic.

Filmul a fost primul film de la Ben-Hur (1959) care a câștigat 11 premii Oscar. Titanic este al patrulea film cu cele mai mari încasări din toate timpurile și singurul film din anii 1990 dintre cele 30 de filme cu cele mai mari încasări de-a lungul vieții.

Nominalizări la Oscar: 14

Câștigări Oscar: 11

Ben-Hur (1959)

Ben-Hur (1959)

Regia: William Wyler

Distribuție: Charlton Heston, Jack Hawkins, Haya Harareet, Stephen Boyd

Evaluare IMDb: 8,1

Sinopsis: Situat în vremurile biblice, Judah Ben-Hur (Heston), protagonistul titular este un prinț evreu trădat și vândut ca sclav. El se luptă spre libertate și răzbună ruina familiei sale.

Mai multe despre film: Unul dintre cele mai mari filme din istorie, Ben-Hur a fost primul film care a câștigat 11 premii Oscar – un record care a rămas de neegalat timp de decenii până când Titanic l-a egalat. Filmul se bazează pe Ben-Hur: A Tale of the Christ – un roman din secolul al XIX-lea de Lew Wallace.

Pe lângă amploarea filmului, interpretarea lui Heston în rolul lui Ben-Hur a fost cea care a câștigat aplauze atât din partea criticilor, cât și a iubitorilor de cinema.

Nominalizări la Oscar: 12

Câștigări Oscar: 11

Citește și: Cele mai bune filme de acțiune de pe Netflix. Recomandări pentru fanii de adrenalină și suspans

West Side Story (1961)

West Side Story (1961)

Regia: Robert Wise, Jerome Robbins

Distribuție: Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno

Evaluare IMDb: 7,6

Sinopsis: Doi tineri îndrăgostiți, care sunt legați de soartă la două bande rivale, visează la un viitor împreună. Însă tensiunile fierbinți dintre bande vrăjesc osânda.

Mai multe despre film: O capodoperă muzicală plasată în New York-ul anilor 1950, West Side Story a fost prima adaptare cinematografică a musicalului de pe Broadway din 1957 cu același nume. Aceasta a fost și prima dată când două persoane au împărțit Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor pentru un film.

Nominalizări la Oscar: 11

Câștigări Oscar: 10

Gigi (1958)

Gigi (1958)

Regia: Vincente Minnelli

Distribuție: Leslie Caron, Maurice Chevalier, Louis Jourdan

Evaluare IMDb: 6,6

Sinopsis: Comedia muzicală americană este despre Gigi (Caron), o pariziană lipsită de griji care are o relație platonică cu un bărbat mai în vârstă, Gaston (Jourdan). Lucrurile se complică atunci când Gigi, care este pregătită să fie curtezană, și Gaston, playboyul bogat, se îndrăgostesc.

Nominalizări la Oscar: 9

Câștigări Oscar: 9

Ultimul împărat (1987)

Ultimul împărat (1987)

Regia: Bernardo Bertolucci

Distribuție: John Lone, Joan Chen, Peter O’Toole, Ying Ruocheng, Victor Wong

Evaluare IMDb: 7,7

Sinopsis: Pu Yi (Singuratic), ultimul împărat al Chinei, este martor la schimbarea destinului țării sale de la copilărie la maturitate, de la monarhie la republică comunistă.

Mai multe despre film: creând o lucrare narativă strălucitoare prin imagini, filmul epic al lui Bernardo Bertolucci oferă lumii occidentale o privire în istoria revoluționară a Chinei prin viața ultimului său împărat.

Ultimul împărat este unul dintre puținele filme care a câștigat la toate categoriile la care a fost nominalizat.

Nominalizări la Oscar: 9

Câștigări Oscar: 9

Pacientul englez (1996)

Pacientul englez (1996)

Regia: Anthony Minghella

Distribuție: Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Kristin Scott Thomas, Colin Firth

Evaluare IMDb: 7,4

Sinopsis: Un maghiar misterios pe nume Almásy (Fiennes), care a fost salvat dintr-un accident de avion în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este supus unui tratament pentru arsurile sale grave. În același timp, Almásy este interogat de un ofițer de informații care suspectează că se află în spatele unui incident care l-a făcut ca ofițerul să-și piardă degetele mari. La întrebarea, ungurul dezvăluie partea sa a poveștii și aventura sa fatidică cu Katharine Clifton (Thomas), care a dus la o pierdere personală.

Mai multe despre film: Filmul britanic se bazează pe romanul cu același nume al lui Michael Ondaatje din 1992. Atât Fiennes, cât și Thomas au fost nominalizați la categoriile Cel mai bun actor și, respectiv, cea mai bună actriță, dar nu au câștigat.

Nominalizări la Oscar: 12

Câștigări Oscar: 9

Slumdog Millionaire (2008)

Slumdog Millionaire (2008)

Regia: Danny Boyle

Distribuție: Dev Patel, Freida Pinto, Anil Kapoor, Irrfan Khan

Evaluare IMDb: 8

Sinopsis: Jamal (Patel) este un tânăr din Mumbai care apare ca concurent la Kaun Banega Crorepati, versiunea indiană a filmului Who Wants to Be a Millionaire. Pe măsură ce continuă să răspundă corect la întrebări, el este arestat sub suspiciunea că a înșelat în joc. Jamal își dezvăluie apoi trecutul, unde se ridică din mahalalele din Mumbai pentru a intra în lumea interlopă și dorința de a-și proteja dragostea vieții sale.

Mai multe despre film: Drama britanică se bazează pe romanul din 2005 al autorului indian Vikas Swarup, Întrebări și răspunsuri. Filmul a câștigat trei indieni – A.R. Rahman, Gulzar și Resul Pookutty — Premii Oscar la mai multe categorii. A fost prima câștigare Oscar pentru orice indian în secțiunile competitive de la Gandhi (1982).

Nominalizări la Oscar: 10

Câștigări Oscar: 8

Gandhi (1982)

Gandhi (1982)

Regia: Richard Attenborough

Distribuție: Ben Kingsley, Rohini Hattangadi, Saeed Jaffrey, Candice Bergen, Edward Fox, John Gielgud, John Mills, Martin Sheen

Evaluare IMDb: 8

Sinopsis: Filmul se concentrează asupra vieții lui Gandhi (Kingsley), începând din zilele sale ca tânăr avocat în Africa de Sud, când a experimentat rasismul direct până la asasinarea sa în 1948.

Mai multe despre film: Regizorul Richard Attenborough este unul dintre cele mai mari filme ale tuturor timpurilor. La urma urmei, Gandhi este biografia lui Mahatma Gandhi, icoana indiană a luptei pentru libertate, care se numără printre cele mai mari personalități ale secolului al XX-lea. Filmul prezintă transformarea sa în marele apostol al non-violenței și al drepturilor civile, care continuă să inspire pe mulți din întreaga lume. De asemenea, îi evidențiază gândurile și descrie cu putere opoziția sa hotărâtă față de nedreptățile britanice.

Bhanu Athaiya a devenit prima indiană care a câștigat un Oscar când a fost premiată la categoria Cel mai bun design de costume.

Nominalizări la Oscar: 11

Câștigări Oscar: 8

Citește și: Cele mai bune filme romantice de pe Netflix în acest moment

Amadeus (1984)

Amadeus (1984)

Regia: Miloš Forman

Distribuție: F. Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Berridge

Evaluare IMDb: 8,4

Sinopsis: Compozitorul Antonio Salieri (Abraham) este închis într-un azil, unde povestește evenimente care au dus la moartea semenului său și rivalului Mozart (Hulce) și cum a avut o mână de ajutor.

Mai multe despre film: Drama perioadei biografice este despre geniul muzical din secolul al XVIII-lea, Wolfgang Amadeus Mozart, dar este prezentată din punctul de vedere al lui Salieri. Atât Abraham, cât și Hulce au fost nominalizați individual la categoria Cel mai bun actor într-un rol principal, primul câștigând-o.

Nominalizări la Oscar: 11

Câștigări Oscar: 8

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora