Cele mai bune filme despre al doilea Război Mondial - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai bune filme despre al doilea Război Mondial

Al doilea Război Mondial este, fără îndoială, unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria omenirii. Au murit mai bine de 16 milioane de oameni, inclusiv 4 milioane de civili, iar Europa de Est a văzut lupta de la Stalingrad drept cea mai mare bătălie a vreunui război. Cum se vede asta în filme?
Share this article

Cel de-al doilea Război Mondial a montat scena pentru lumea modernă, așa că este foarte important să fi văzut cele mai bune filme despre acea perioadă, pentru o informare cât mai coerentă.

Al doilea Război Mondial este, fără îndoială, unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria omenirii. Au murit mai bine de 16 milioane de oameni, inclusiv 4 milioane de civili, iar Europa de Est a văzut lupta de la Stalingrad drept cea mai mare bătălie a vreunui război.

Având în vedere relevanța istorică și impactul de lungă durată al acestui eveniment, regizorii s-au folosit de acest război pentru a stabili decorul și subiectele multor filme. Următoarea listă, subiectivă bineînțeles, cuprinde cele mai bune 10 filme ce au ca temă al doilea Război Mondial.

Cele mai bune filme despre cel de-al doilea Război Mondial: Sands Of Iwo Jima (1949)

Moștenirea lui John Wayne devine tot mai complicată pe măsură ce trece timpul. În ciuda ideologiilor sale, el a jucat în câteva filme excepționale, printre care se numără și Sands of Iwo Jima. Filmul portretizează bătălia reper, inclusiv momentul istoric în care soldații americani ridică steagul pe muntele Suribachi.

Un aspect care permite acestui film să iasă în evidență este utilizarea unor scene de luptă, cu mai mulți pușcași marini care au fost prezenți în timpul bătăliei reale, filmul apărând în 1949.

Cele mai bune filme despre cel de-al doilea Război Mondial: To Hell And Back (1955)

Audie Murphy a primit toate medaliile de luptă posibile în timpul serviciului său militar în timpul celui de-al doilea Război Mondial. Cea mai impresionantă fază a sa a fost aceea de a le ține piept timp de o oră soldaților germani, ucigând până la cincizeci dintre ei.

După reîntoarcerea la vatră a devenit actor și a jucat rolul principal din To Hell And Back, detaliind multe dintre faptele sale eroice în acest film.

Ca și în cazul altor veterani, Audie a fost suferind de PTSD (sindromul de stres post traumatic) toată viața sa de după război, căzând pradă adicțiilor și având probleme mari financiare, ca rezultat.


Cele mai bune filme despre cel de-al doilea Război Mondial: Ingorious Basterds (2009)

Filmul urmărește neapărat acuratețea istorică și nici nu este o fanfară patriotică. Inglorious Basterds seamănă mai degrabă cu un decor de western occidental din al doilea Război Mondial. Quentin Tarantino face filme ca nimeni altul, iar abordarea lui asupra războiului este una sălbatică.

Cariera lui Christoph Waltz a luat naștere odată cu rolul său iconic, Hans Landa, brutalul ofițer SS a cărui performanță s-a dovedit îngrozitoare, terifiantă și profund fascinantă. Din fericire, despre Waltz se spune că este o persoană foarte drăguță în viața reală, care nu are nici o legătură cu personajul din film.


Cele mai bune filme despre al doilea Război Mondial: Son Of Saul (2015)

Son Of Saul este un film unguresc ce descrie încercarea unui prizonier dintr-un lagăr de concentrare de a-i oferi unui băiat – ce insistă că ar fi fiul său- o înmormântare evreiască. Saul, personajul principal, face parte din Sonderkommando, un mic grup de prizonieri ce au fost forțați să curețe camerele de gazare după execuțiile în masă și să ardă rămășițele omenești de după genocid.

Portretul filmului este la fel de greu de digerat precum sună. Nimeni nu poate înțelege cu adevărat experiențele prin care acești oameni au trecut. Cu toate acestea, Dario Gabbai, singurul supraviețuitor al grupului Sonderkommando, a declarat ulterior că scenele din film sunt cât se poate de corect descrise.

Cele mai bune filme despre al doilea Război Mondial: Saving Private Ryan (1998)

Scena de deschidere a filmului ce înfățișează invazia de la Omaha Beach a fost atât de realistă încât a stârnit sindromul stresului post traumatic multor veterani de război. Un film hollywoodian nu a descris niciodată cu atâta onestitate și fără restricții scenele de război, însă filmul lui Steven Spielberg a reușit să scoată în evidență perfect brutalitatea celui de-al doilea Război Mondial.

Unii l-au criticat pentru că a elogiat războiul, iar printre aceștia s-au numărat mulți veterani. Indiferent de ce cred unii despre film, a fost considerat o capodoperă cinematografică, motiv pentru care a fost și foarte premiat.

Cele mai bune filme despre al doilea Război Mondial: Pianistul (2002)

Filmul lui Roman Polanski detaliază adevărata poveste a lui Wladyslaw Szpilman în timpul celor doi ani în care s-a ascuns în Varșovia ocupată de naziști. Muzicianul a reușit să supraviețuiască ajutat de noroc și de bunătatea câtorva străini, majoritatea dintre ei oferindu-i șansa la viață după ce l-au recunoscut din concertele susținute înainte de război.

Polanski însuși este un supraviețuitor al celui de-al doilea Război Mondial, fiind foarte tânăr pe vremea aceea, dar și-a pierdut mama, lucru ce a dat un aer de extra autenticitate filmului. Cel care interpretează rolul pianistului este actorul Adrian Brody care recunoaște că acela a fost cel mai important rol din cariera sa de până acum.

Cele mai bune filme despre al doilea Război Mondial: Schindler List (1993)

Singurul care a regizat două dintre cele mai bune filme despre cel de-al doilea Război Mondial, Steven Spielberg, spune de această dată o altă poveste, total diferită de cea a soldatului Ryan. Oskar Schindler a salvat peste o mie de vieți prin faptul că și-a ferit angajații evrei de a fi deportați, folosindu-se de relațiile personale și oferind mită factorilor de decizie.

Acest mic act de decență în timpul acelei perioade infernale din istoria Poloniei, a făcut ca acest film să aibă un impact extraordinar la public. Ca și în cazul filmului Son Of Saul, nimeni nu-și poate imagina iadul prin care au trecut evreii deportați în lagărele de concentrare, însă e important ca povestea să fie cât mai bine spusă.

Ivans Childhood (1962)

Filmele ce au ca subiect al doilea Război Mondial din perspectiva sovietică, au un ton total diferit. Rareori sunt patriotice, ci mai degrabă jelesc pierderea de vieți omenești.

Filmul lui Andrei Tarkovsky este despre un copil orfan ce scapă dintr-un lagăr de prizonieri. Chiar dacă este mic de vârstă și de statură, își dorește cu disperare să ajute în eforturile războiului pentru a-și răzbuna familia.

Chiar dacă este un film făcut acum mai bine de 50 de ani, conține o imagine grafică incredibilă, inclusiv arhive de stoc cu scene reale din război. Îi lipsesc cadrele lungi și tonul meditativ de mai mai târziu al regizorului, însă este la fel de bun precum celelalte filme ale sale, dacă nu chiar mai bun.

Grave Of The Fireflies (1988)

Singurul film animat din listă, Grave Of The Fireflies nu va păcăli pe nimeni care ar putea să se gândească la el ca la un film pentru copii. Filmul spune povestea adevărată a unui băiețel ce a supraviețuit împreună cu sora sa după un bombardament aerian asupra orașului Kobe din Japonia.

Este de departe unul dintre cele mai triste filme de animație care s-au făcut vreodată, ce detaliază costurile civile ale unui război. Fiind la un ocean distanță, Hollywood-ul nu ar fi putut spune acest tip de poveste cu aceeași autenticitate, însă în 1988, atunci când a fost lansat filmul, aceste evenimente aveau o istorie de numai 40 de ani în Japonia.

Come And See (1985)

Produs în Belarus, filmul a avut titlul original „Kill Hitler”, ce descrie foarte bine tonul filmului. Iar tonul filmului nu este atât deprimant, cât mai degrabă furios că a avut loc o asemenea atrocitate, iar singurul lucru pe care oamenii îl pot face cu adevărat este să se asigure că nu se va mai repeta.

Filmul și-a câștigat legitimitatea prin faptul că scenariul a fost scris de un veteran ce s-a luptat cu partizanii în tinerețe, dar și prin respectarea cronologiei faptelor. Actorul principal a fost chiar înarmat cu muniție reală în unele scene. Această călătorie cinematografică prin iadul războiului ar trebui făcută de oricine se consideră suficient de norocos că nu a trăit și nu a trecut prin experiența războiului.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora