Cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume. 10 delicatese aproape dezgustătoare din lumea întreagă - LIFE.ro
Mergi la conținut

A călători înseamnă adesea a încerca și a experimenta o altă cultură, specifică țării pe care o vizitezi, iar asta se traduce și prin a gusta unele dintre cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume. Iar astăzi vom vorbi despre acele preparate pe care le consumă localnicii.

Este posibil să nu fie pe gustul tuturor, dar următoarele alimente, considerate ciudate și bizare, sau chiar periculoase pentru cei din afara locului, sunt considerate delicatese în țările lor.

Cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume: Supă în cuib de pasăre, China

Nu ai crede neapărat că un cuib de păsări ar fi comestibil, dar chinezii folosesc cuiburile păsărilor rapide Swift pentru a face această supă, cunoscută sub numele de „Caviarul din Est”. Chiar acum probabil că-ți imaginezi un cuib format din crenguțe și frunze, dar aceste păsări își fac cuiburile preponderent din salivă.

Este ceva în saliva păsării care o face să aibă această textură unică, gelatinoasă și cauciucată și este unul dintre cele mai scumpe produse animale consumate de oameni. Este scump, deoarece păsările construiesc cuiburile în timpul sezonului de reproducere pe o perioadă de 35 de zile, iar cuiburile pot fi recoltate numai de aproximativ trei ori pe an. Cuiburile sunt de obicei construite în peșteri de coastă și colectarea lor este un proces perfid care implică abilități de cățărare agile, lucru ce contribuie la prețul ridicat al acestui preparat.

Odată cu creșterea cererii de supă cuib de păsări, locurile de cuibărire create de om au devenit comune. Hong Kong și SUA sunt cei mai mari importatori de cuiburi de păsări, iar un castron cu supă poate costa între 30 și 100 de dolari, în timp ce un kilogram de cuiburi poate costa între 2.000 și 10.000 de dolari. O tradiție de secole, spune că supa are calități afrodisiace pe lângă conținutul său nutritiv, bogat în proteine.

cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume

Tarantule prăjite

Dacă suferi de arahnofobie, probabil că nu vei dori să încerci să guști acești monștri cu opt picioare. Nu sunt niște păianjeni mici, sunt niște tarantule grozave și le poți cumpăra de la vânzătorii ambulanți din Skuon, Cambodgia.

Sunt prăjiți întregi, cu tot cu picioare și colți. S-a descoperit pentru prima dată că sunt comestibili de către cambodgienii înfometați în zilele sângeroase și brutale ale domniei Khmerilor Roșii și au trecut de la a fi susținerea vitală a acestor oameni la o delicatesă pe care turiștii o solicită din toate părțile lumii.

Arahnidele cu păr negru, găsite în jungla din jurul orașului Skuon, au devenit o sursă de faimă și avere pentru regiune, deoarece o mulțime de oameni se opresc pentru a-i încerca, în drumul lor spre alte locuri. Pentru doar câțiva cenți, au gust delicios. Tarantulele sunt smulse direct din vizuină și prăjite în tigaie cu un pic de usturoi și sare. Sunt crocante la exterior, cu un corp lipicios în interior și cu o aromă asemănătoare puiului.

cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume

Cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume: pește fugu, Japonia

Trebuie să fii atent cu această delicatesă sau s-ar putea să ajungi în morgă. Peștele mortal fugu este delicatesa supremă în Japonia, chiar dacă pielea și interiorul acestuia conțin tetrodotoxină, care este de 1.250 de ori mai puternică decât cianura.

De aceea, în Japonia, numai bucătarii experți din restaurantele autorizate au voie să o pregătească. Te sfătuim să încerci acest preparat numai la restaurantele autorizate, altfel, poți ajunge paralizat și, în cele din urmă, poți muri prin asfixiere, deoarece nu există un antidot cunoscut.

Citește și: Ce este fugu? Și cum poți muri în câteva clipe dacă nu ești atent?

Cincisprezece persoane au murit în Thailanda înainte ca peștele să fie declarat ilegal și oamenii să-l vopsească în roz și să-l ofere clienților spunând că este somon.

cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume

Ouă fertilizate, Filipine

Acest fel de mâncare din Filipine, numit Balut, nu este cu mult diferit față de un ou de ciocolată Kinder; aceste ouă adăpostesc o surpriză, nu o jucărie de plastic, ci mai degrabă o șansă de a mânca puiul și oul în același timp.

Ouăle fertilizate sunt fierte chiar înainte de a fi eclozate, astfel încât gălbenușul răsare, urmat de … un făt de pui (sau rață). Acestea sunt gătite atunci când fătul este între 17 și 21 de zile, în funcție de preferințele tale, deși atunci când oul este mai avansat în vârstă, fătul începe să aibă cioc, gheare, oase și pene.

În cultura filipineză, Balut este aproape la fel de popular ca hot dog-ul din America, iar vânzătorii ambulanți strigă „Baluuuuuuut” în timp ce își împing căruțurile pe stradă. Se crede că popularizează libidoul și sunt, de asemenea, o gustare consistentă, plină de proteine.

Balut sunt, de obicei, consumate cu bere și sunt preparate cu un vârf de sare, suc de lămâie, piper negru și coriandru, deși unii consumatori de Balut îl preferă cu chili și oțet. Modul de a mânca Balut este următorul: deschizi oul, sorbi sosul și apoi să mănânci gălbenușul și fătul.

cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume

Cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume: Brânză cu viermi, Sardinia

Această brânză din Sardinia este plină de larve de insecte. „Casu Marzu” înseamnă „brânză putredă” și este denumită cel mai frecvent „brânză de viță de vie”. Acum a fost interzisă din motive de sănătate, dar poate fi găsită în continuare pentru vânzare pe piața neagră din Sardinia și alte părți ale Italiei.

Această brânză din lapte de oaie este în esență Pecorino, căruia i s-au introdus larvele muștei de brânză, Piophila casei. Fermentarea are loc pe măsură ce larvele digeră grăsimile brânzei, iar textura devine foarte moale, din ea scurgându-se un lichid. Brânza trebuie consumată când viermii sunt încă în viață, deoarece atunci când sunt morți este considerată toxică.

Deoarece larvele pot sări dacă sunt deranjate, mesenii trebuie să-și protejeze ochii. Au apărut probleme de sănătate în legătură cu Casu Marzu, inclusiv rapoarte de reacții alergice și pericolul consumului de brânză care a avansat la o stare toxică. De asemenea, trebuie luat în considerare riscul infecției larvare intestinale.

cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume

Pește fermentat, Surstromming, Suedia

Surstomming este hering baltic fermentat și poate fi găsit pe rafturile supermarketurilor din toată Suedia, deși probabil nu îl vei vedea lângă chiftelele Ikea.

Heringul este prins primăvara când este pe cale să se reproducă și este fermentat în butoaie timp de una până la două luni înainte de a fi conservat acolo unde fermentația continuă timp de câteva luni. Cutiile se umflă adesea în timpul transportului și depozitării din cauza procesului continuu de fermentare.

Anumite companii aeriene au interzis, de fapt, ca aceste cutii să fie luate în zbor, întrucât consideră că recipientele sub presiune sunt periculoase, la fel cum sunt artificiile și explozivii. Când se deschide cutia, mirosul este de obicei ceea ce te va atinge mai întâi, deoarece peștele fermentat are un miros foarte puternic. Se mănâncă de obicei cu un tip de pâine crocantă și cartofi fierți. Uneori oamenii îl consumă cu lapte sau apă, dar berea este cel mai bun mod de a-ți clăti gura la final.

cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume

Cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume: Caracatiță vie, Coreea

Sannakji este un fel de mâncare crud ce conține caracatiță vie, tipică în Coreea. Caracatița vie este tăiată în bucăți, condimentată ușor cu ulei de susan și servită imediat, tentaculele încă zvârcolindu-se în farfurie.

Consumul de caracatiță vie este o provocare serioasă. Dincolo de provocarea mentală de a te convinge să mănânci ceva care este încă viu, există dificultatea fizică de a te lupta cu mâncarea ta, deoarece tentaculele se lipesc de orice suprafață pe care o ating.

Primul obstacol este să scoți tentaculele de pe bețișoare și, odată ce caracatița este în gură, se va lipi de dinți, de cerul gurii și de limbă, încercând în esență să-și păstreze propria viață. Unii localnici consideră această experiență o „petrecere în gură”, pentru că tentaculele se zvârcolesc în timp ce mesteci. Cu toate acestea, trebuie să ai grijă deosebită să o mesteci bine, deoarece dacă ventuzele se lipesc de gât, s-ar putea să te îneci.

cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume

Cafea din excremente, Indonezia

S-ar putea să-ți dorești să te gândești de două ori dacă cineva îți oferă o ceașcă din această cafea atunci când vizitezi casa unor localnici din Indonezia. Kopi Luwak este cea mai rară și mai scumpă cafea gourmet din lume. Sună divin nu? Este de fapt făcută din excrementele unei creaturi indoneziene asemănătoare unei pisici numite, Luwak.

Luwak mănâncă doar cele mai coapte cireșe de cafea, dar stomacul nu poate digera boabele din ele, așa că acestea ies întregi. Se spune că boabele care rezultă din acest proces este unică, iar acizii și enzimele stomacului care efectuează fermentarea boabelor conferă cafelei o aromă specială.

Acest proces are loc pe insulele Sumatra, Java și Sulawesi din arhipelagul indonezian. Cu un preț mare, cuprins între 120 și 300 USD pe kilogram, poate dorești să începi să economisești de pe acum dacă plănuiești o vacanță în Indonezia.

cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume

Cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume: Inimă de pasăre Puffin, Islanda

Uneori denumită „clovnul oceanului” sau „papagalul mării”, pasărea Puffin, cu ciocul său colorat și comportamentul stângaci, este considerată o pasăre adorabilă. Vederea unui puffin care bate din aripi și sare de pe o stâncă este adorabilă.

Cu toate acestea, în Islanda, aceste păsări marine au fost o sursă de hrană pentru popoarele de pe insule timp de secole. Islanda găzduiește una dintre cele mai mari colonii de puffin din lume, iar „pescuitul în aer” este un sport care implică prinderea păsărilor.

Cel mai bun loc pentru a prinde un puffin este în Insulele Westman, unde sunt capturați în mod durabil pentru a împiedica dispariția speciei. Vânătorii le rup gâtul, îi jumulesc și apoi le mănâncă inima crudă, în timp ce este încă caldă, ca o delicatesă tradițională islandeză. Puffin este o versiune mai pestriță de pui sau rață. Se consumă adesea afumată, la grătar sau prăjit în tigaie. Bucătarul TV Gordon Ramsey a făcut furori când a fost văzut mâncând această pasăre la televizor.

cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume

Vin de șarpe, Vietnam

Ai vrea să încerci un alt fel de vin? Un buchet de reptile cu câteva note de venin, poate? Vinul de șarpe este vin de orez îmbuteliat cu un șarpe veninos înăuntru. Are o culoare ușor roz ca un trandafir frumos din cauza sângelui de șarpe din interior. Se crede că are scopuri medicinale, dar este probabil mai util pentru a întreține o conversație decât orice altceva.

Șarpele este lăsat să absoarbă vinul de orez timp de mai multe luni pentru a lăsa otrava să se dizolve în vin. Etanolul neutralizează veninul, deci nu este periculos. Acest vin este originar din Vietnam, unde se crede că șerpii posedă calități medicinale, dar s-a răspândit și în alte părți din Asia de Sud-Est și China de Sud. Vinul de șarpe nu trebuie confundat cu vinul din sânge de șarpe potențial mai periculos, realizat prin felierea burții șarpelui pentru a lăsa sângele să se scurgă în vin și servit imediat.

cele mai ciudate tipuri de mâncare din lume
Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora