Cele mai frumoase orașe din Finlanda. Și ce planuri de călătorie îți poți face anul acesta - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai frumoase orașe din Finlanda. Și ce planuri de călătorie îți poți face anul acesta

Dacă ai visat vreodată să te bronzezi la miezul nopții, să dormi într-un iglu, să bei un cocktail la un bar amenajat pe o barcă sau să te plimbi cu sania trasă de câini, această țară este perfectă pentru vacanța de vis.
Share this article

Dacă ne întrebăm care sunt cele mai frumoase orașe din Finlanda, răspunsul poate fi subiectiv deoarece atmosfera fiecărei așezări poate crea amintiri de neuitat. Fie că privim zăpada în lumina soarelui sau culorile aprinse de vară, Finlanda este țara ce pare să strălucească în orice anotimp.

Împrejmuite de lacuri și păduri, cele mai frumoase orașe din Finlanda sunt cu adevărat uimitoare, asemenea descrierilor din povești.

Dacă ai visat vreodată să te bronzezi la miezul nopții, să dormi într-un iglu, să bei un cocktail la un bar amenajat pe o barcă sau să te plimbi cu sania trasă de câini, această țară este perfectă pentru vacanța de vis. Iată care sunt cele mai frumoase orașe din Finlanda, potrivite pentru astfel de aventuri:

Turku

Timp de multe secole, Turku a fost capitala țării și cel mai mare oraș din Finlanda, cu mult înainte de a fi depășit de Helsinki. De asemenea, a fost întotdeauna principalul oraș portuar din Finlanda, care i-a permis să crească și să prospere. Râul Aura străbate centrul fermecător al orașului, iar vara poți profita de barurile amenajate pe bărci, care se deschid în lunile cu lumină nesfârșită și calde. Plin de culori strălucitoare, restaurante la modă și baruri extrem de creative – cineva vrea să bea într-o farmacie sau școală veche? –  Turku este genul de oraș mic unde te întrebi când a trecut timpul.

Lappeenrata

Situat pe malul lacului Saimaa, al patrulea cel mai mare lac din Europa, Lappeenranta este unul dintre locurile preferate de finlandezii ce aleg să-și facă vacanța în propria țară. Sezonul principal pentru turiști este vara, când te poți bucura cu adevărat de ceea ce are de oferit lacul, dar nici industria turismului de iarnă nu e de neglijat. Locația este, de asemenea, importantă din punct de vedere politic, deoarece se află la jumătatea distanței dintre Helsinki și Sankt Petersburg și este o punte între Rusia și Occident. Majoritatea clădirilor mai vechi de aici au fost arse la mijlocul secolului al XVIII-lea, dar zona are suficientă frumusețe naturală pentru a te ispiti.

Savonlinna

Savonlinna a fost construit în 1639, în jurul castelului Olavinlinna, pe care încă îl poți vizita. Deși este un oraș din interiorul țării, nu ți-ar fi iertat că ai uitat asta, datorită proeminenței numeroaselor lacuri din zonă, ce apar în peisaj. Există, de asemenea, mai multe structuri care merită vizitate, cum ar fi Biserica Kerimaki, care este cea mai mare biserică de lemn din lume sau Vila Rauhalinna, destul de detaliată, suficient de mare pentru a găzdui 5000 de persoane! Dacă vii la momentul potrivit din an, s-ar putea să ai norocul să prinzi unul dintre marile lor evenimente – Campionatele Mondiale de aruncare a telefonului mobil.

Hanko

Poate fi o surpriză, dar și Finlanda are plaje. Hanko este locul în care mulți oameni din zonă vin să stea la soare și să se bucure de zilele lungi. Din punct de vedere tehnic, Finlanda este o țară bilingvă, cu o majoritate de limbă finlandeză și o minoritate de limbă suedeză. În timp ce doar aproximativ 5,4% din populația finlandeză în ansamblu vorbește suedeză, 44% din orașul Hanko vorbește în principal suedeză. De asemenea, orașul a fost controlat de Rusia pentru perioade lungi de timp din istoria sa și, timp de mulți ani, nobilimea rusă a venit la Hanko pentru vacanțe.

Mariehamn

Mariehamn, sau Maarianhamina în finlandeză, este capitala Alandului, un teritoriu autonom de limbă suedeză asupra căruia Finlanda are suveranitate. Construit abia la sfârșitul secolului al XIX-lea, Mariehamn apare încă așa cum o făcea atunci. Mergând în jurul micului centru, veți vedea străzi pline de clădiri și case din lemn colorate care dau viață orașului cu adevărat, fie vara, fie iarna. Are o istorie maritimă lungă, așa că există un port de agrement foarte mare, perfect de explorat sau poți urca la bordul Pommern, o navă muzeu ancorată în portul vestic al orașului.

Tampere

Tampere este unul dintre cele mai mari orașe din Finlanda, în afară de Helsinki, și a crescut ca centru industrial în țară – câștigându-și porecla de „Manchester din Nord”. Clădirile industriale au fost folosite în ultima vreme și oferă o senzație grozavă, dar rece. Între clădiri și spațiul verde care înconjoară canalul Tammerkoski, care străbate centrul orașului, vei avea întotdeauna un loc plăcut pentru a sta și a observa fluxul orașului – dacă nu îngheți, adică. Acesta este principalul centru cultural al Finlandei în afara Helsinki-ului, așa că, de obicei, te poți bucura de orice, de la orchestra locală, la unul dintre numeroasele muzee sau, de ce nu, de un joc minunat de hochei.

Rovaniemi

Chiar dacă zona care este acum Rovaniemi a fost locuită continuu încă din Epoca de piatră (oare ce de strămoșii noștri au luat decizia asta, având în vedere că se află la doar 10 kilometri sud de Cercul Polar Arctic?), orașul a fost puternic deteriorat când finlandezii au luptat împotriva germanilor la sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial, astfel încât clădirile pe care le vei găsi vor fi în mare parte noi. Cu toate acestea, multe dintre cele mai importante, inclusiv Primăria și Casa Lappia, care funcționează ca teatru și bibliotecă, printre altele, au fost proiectate de binecunoscutul arhitect finlandez Alvar Aalto. Acesta este, de asemenea, locul perfect pentru a căuta aurora boreală și nu trebuie să ratezi satul lui Moș Crăciun, care este casa oficială a lui Moș Crăciun.

Saariselka

Ai visat vreodată să dormi într-un iglu? Ai visat vreodată să dormi într-un iglu cu acoperiș de sticlă, perfect potrivit pentru vânătoarea Aurorei Boreale? Saariselka, pe care îl vei găsi apropiindu-te foarte mult de vârful de nord al Finlandei, este locul ideal pentru tine. Kakslauttanen Arctic Resort este locul unde vei găsi acele igluuri acoperite cu sticlă, dar potențialul zonei nu se termină aici. Poți alege un safari cu sănii trase de câini pentru a asista la frumusețea a ceea ce arată iarna reală pe un teren nealterat sau poți veni în iunie sau iulie pentru a afla adevăratul sens al Nopților Albe. Acesta este un loc foarte popular pentru o nuntă romantică, acoperită de zăpadă și cu posibilități pentru începutul unei luni de miere de neuitat.

Kemi

Situat în partea de sud a Laponiei, în Golful Botniei, Kemi este un alt loc pentru a intra în contact cu cultura laponă. De fapt, a fost construit ca port maritim la sfârșitul secolului al XIX-lea, dar nu vei vedea clădirile permanente. Cea mai mare atracție a orașului Kemi este SnowCastle, construit în fiecare an într-un stil arhitectural diferit. Nu știi niciodată cum va arăta, dar vor exista întotdeauna un restaurant, o capelă (un alt loc pentru nunți de iarnă) și un hotel, pe care artiștii locali îl decorează în funcție de imaginația momentului. Îți place să mănânci pe o masă de gheață și să stai pe băncile de gheață acoperite cu piele de ren? Trebuie să vizitezi Kemi, unul dintre cele mai frumoase orașe din Finlanda.

Raseborg

Raseborg, în sudul Finlandei, este un oraș în care vorbitorii de suedeză reprezintă majoritatea. Există o serie de lucruri de văzut aici, atât artificiale, cât și naturale. Există o minunată biserică neoclasică și câteva clădiri semnate de arhitectul Alvar Aalto, plus numeroasele străzi pline de case din lemn viu colorate pentru a te înveseli într-o zi întunecată. Pe latura naturală, având în vedere amplasarea sa ce abia atinge continentul, acesta este un bun punct de plecare pentru a explora insulele din Parcul Național Arhipelagul Ekenas (Ekenas a fost orașul principal și apoi a fuzionat cu alte două, Pohja și Karis, pentru a forma Raseborg în 2009).

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora