Cele mai frumoase orașe medievale din Europa. Și cele mai bine conservate în timp - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa. Și cele mai bine conservate în timp

Bătrânul continent a fost un loc destul de agitat în perioada medievală, mărturie stând azi cele mai frumoase orașe medievale din Europa. Astăzi în Europa, în ciuda războaielor mondiale și a altor tulburări, unele orașe și-au păstrat șarmul medieval și trăsăturile arhitecturale.
Share this article

Bătrânul continent a fost un loc destul de agitat în perioada medievală, mărturie stând azi cele mai frumoase orașe medievale din Europa. Astăzi în Europa, în ciuda războaielor mondiale și a altor tulburări, unele orașe și-au păstrat șarmul medieval și trăsăturile arhitecturale.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Edinburgh, capitala Scoției din secolul al XV-lea

Acest oraș are două părți: orașul vechi cu fortăreața sa medievală și orașul nou ce a început să se dezvolte începând cu secolul al XVIII-lea. Cele două zone diferite oferă un caracter unic acestui oraș. Orașul vechi este împânzit de case ale nobilimii și negustorilor din secolele al XVI-lea și al XVII-lea, ce merită vizitate. Străzile urmează tiparul medieval al osului de pește, cu străduțe înguste și curți interioare ce pornesc din strada principală.

Orașul vechi adună laolaltă o combinație de clădiri construite în stilul neo-clasic cu grădini ce reprezintă atât proprietăți private, cât și spații deschise publicului.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Eze, un oraș medieval construit în Alpii francezi

Acest loc este considerat singurul oraș medieval autentic din Alpi. Zona este locuită încă din anul 2000 îHr și a fost de-a lungul timpului ocupată atât de romani, cât și de mauri.

Cea mai veche clădire este Chapelle de la Sainte Croix, construită în 1306. Eze este un „sat muzeu” din moment ce principala sa sursă de venit este turismul.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Rothenburg ob der Tauber, Germania

Rothenburg este un oraș medieval foarte bine păstrat din regiunea Franconia a Bavariei germane.

Numele se traduce „Fortăreața roșie de deasupra Tauber” datorită poziției orașului așezat deasupra râului Tauber și a faptului că acoperișurile caselor tradiționale sunt roșii.

Istoria bogată a orașului arată o mulțime de trăsături medievale ce pot fi observate azi.

Sistemul de îndiguire pe care îl poți vedea în grădinile castelului Rothenburg a fost construit în anul 950 de către contele de Comburg-Rothenburg. Orașul însuși a fost fondat în anul 1170 când a fost construit Castelul Staufer care, din nefericire a fost distrus în 1356 în timpul unui cutremur. Din el a mai rămas doar capela St. Blaise.

Orașul a reprezentat decor în multe filme fantastice precum „Chitty Chitty Bang Bang” sau în unele scene din Harry Potter. Orașul se laudă cu Kriminal Museum ce prezintă o colecție de dispozitive de tortură și pedeapsă folosite în Europa medievală.

Zidurile cetății antice sunt în continuare în picioare înconjurând orașul, iar clădirile dinăuntrul lor reflectă caracterul medieval al orașului.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Mont Saint Michel, un oraș minuscul construit pe o formațiune stâncoasă de pe coasta nordică a Franței

Pe vremuri un loc de pelerinaj creștin, Mont Saint Michel se presupune că a fost construit la cererea arhanghelului Mihail. Servind drept reședință a unei mari abații, el a atras mii de pelerini de-a lungul timpului.

Abația era și un loc de învățare ce a atras nu numai unele dintre cele mai înțelepte minți din Europa, ci și pe unii dintre cei mai buni iluminatori de manuscrise.

Inițial la acest oraș insular se putea ajunge doar când marea era liniștită însă, în timp s-a creat o cale de acces pe pământ. Parcarea se află la o distanță considerabilă pentru a ajuta la conservarea orașului. Însă autobuzele circulă zilnic de la parcare la porțile orașului așa că poți ajunge destul de ușor, sau poți opta pentru o călătorie cu trăsura trasă de cai. Majoritatea clădirilor medievale au fost transformate iar azi găsești acolo un hotel, magazine și restaurante.

Praga, Republica Cehă

Pentru mult timp Praga a fost centrul cultural, politic și economic al Europei. Orașul a fost fondat în perioada romanică, dar a înflorit în perioadele gotică, renascentistă și barocă.

Praga a fost un oraș capitală și a servit drept casă pentru mulți împărați romani.

A avut un rol semnificativ în reformare și în deciziile de război și a reprezentat gazda multor atracții ce au supraviețuit celor două războaie mondiale. Printre obiectivele turistice se numără azi Podul Charles, Castelul Praga, cartierul evreiesc, Vysehrad și Piața Vechiului Oraș. Orașul are mai bine de zece muzee mari, galerii, teatre și săli de cinema. Are un sistem de transport public foarte convenabil, motiv pentru care Praga este unul dintre cele mai vizitate orașe din Europa.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Siena, Italia

Siena este un oraș vizibil în stil gotic, care a apărut între secolele al XII-lea și al XV-lea. Orașul a fost creat pentru a fi o operă de artă în mijlocul unor peisaje ce-ți taie răsuflarea. A fost construit pe trei dealuri, conectate prin trei străzi în forma literei Y.

Pentru a aprecia stilul gotic pe care orașul îl afișează, trebuie să privești Arcul Sienesse. Un alt lucru de admirat ar mai fi fântânile orașului care sunt în continuare alimentate de tunelele originale.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: San Gimignano, Italia

Acest oraș toscan a reprezentat un punct de odihnă pentru pelerinii care mergeau spre sau veneau de la Roma. Familii care controlau orașul își arătau averea construind case cu turnuri. 14 din cele 72 de construcții au trecut testul timpului.

Orașul și-a păstrat aspectul feudal și s-a dezvoltat în jurul a două piețe principale. La un moment dat, populația a fost în declin din cauza foametei și a ciumei, în secolul al XIV-lea, iar acesta pare să fie motivul pentru care orașul s-a păstrat atât de bine până azi și nu a suferit niciodată vreo reînnoire urbană după perioada medievală.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Carcassonne, Franța

Carcassonne este exemplul unui oraș medieval fortificat, cu o apărare masivă ce înconjoară clădirile și castelul.

Orașul a fost ocupat încă de dinainte de era romanilor, fiind inițial un stabiliment de apărare. Zidurile sale sunt protejate de turnuri, iar o plimbare pe lângă ele îți va permite să vezi întreg orașul.

Carcassonne are o catedrală gotică foarte bine conservată ce a fost restaurată și menținută de-a lungul secolelor.

York, Marea Britanie

York este un oraș înconjurat de ziduri din nordul comitatului Yorkshire, Marea Britanie, așezat la întâlnirea râurilor Ouse și Foss.

Fondat de romani în anul 72 dHr, s-a dezvoltat de-a lungul secolelor, mai întâi ca un punct de comerț cu lână, iar apoi a servit drept casă pentru Guy Fawkes.

Orașul are foarte multe străduțe înguste pe care nu este permisă circulația motoarelor și se pare că una dintre aceste străzi a reprezentat motiv de inspirație pentru vestita stradă Diagon Alley din cărțile Harry Potter.

York a fost căminul multor culturi și atât cultura romană, cât și cea a vikingilor pot fi observate azi în clădiri, ziduri și porți.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Colmar, Franța

Fondat în secolul al IX-lea, Colmar este un oraș ciudat cu case și canale pe jumătate din lemn. În centrul orașului sunt multe clădiri ce datează din multe perioade istorice. Alte locuri notabile pe care le poți vizita sunt bisericile, muzeul Unterlinden și muzeul de artă Oeuvre Notre-Dame .

Acesta este un district bine cunoscut pentru producția de vin, vin care încă din perioada medievală pleca din port către toată Europa.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Saint Paul de Vence, Franța

Acesta este unul dintre cele mai vechi orașe antice situate pe Riviera franceză. Orașul are ziduri medievale care înconjoară străzile. Aici sunt 11 obiective turistice importante, ce nu trebuie ratate.

Fortăreața ce datează din secolul al XII-lea este tot ce a mai rămas din castelul ce a început să fie demolat ușor de-a lungul secolelor al XVI-lea și al XVII-lea. Un clopot vechi ce datează din 1443 încă mai străjuiește în turnul castelului.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Monsanto, Portugalia

Situat pe dealurile din nordul Portugaliei, orașul a fost recuperat de la mauri în 1165 de către regele Denis I.

Acest loc este considerat a fi un muzeu viu deoarece nu s-a schimbat de-a lungul anilor. Aici sunt case cu acoperișuri roșii, parcă prinse sub bolovani.

Unii bolovani chiar au uși, fiind scobiți pentru a susține structuri care se încadrează perfect în peisaj. Este un sat unic și fermecător.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Hallstatt, Austria

Zona Salzkammergut, unde a fost construit Hallstatt, este locuită încă din vremuri preistorice. Depozitele de sare reprezintă o resursă valoroasă în această zonă, sarea fiind scoasă din mină până în secolul al XX-lea.

În 1750 orașul a trebuit reconstruit după incendiul ce a mistuit clădirile din cherestea. A fost reconstruit într-un vechi stil baroc. Așezarea datează din era bronzului și este considerată o bogată zonă istorică alpină.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Cinque Terre, Italia

Situat pe coasta Linguriană, Cinque Terre este un sat care a trecut testul timpului.

Construit pe un teren inegal și abrupt, satul reprezintă o aglomerare de clădiri colorate care dau un farmec aparte locului.

Acesta este un oraș medieval ce are fortificații adăugate în evul mediu pentru a proteja populația de atacurile piraților. Această zonă de coastă a fost ocupată în urmă cu mii de ani.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Chester, Anglia

Orașul Chester ce a apărut ca avanpost roman, este situat în nord-vestul Angliei. În timp el s-a dezvoltat într-o putere regională.

Pitorescul imaginii este dat de casele din lemn în culorile alb-negru, construcții des întâlnite în Germania.

Ducele de Westminster deține o mare parte din Chester și s-a străduit mult pentru a se asigura că trăsăturile medievale și romane se păstrează. Nimic nu se compară cu o plimbare de-a lungul zidurilor antice, presărate cu porți impunătoare ce au fost restaurate în timp.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Vitre, Franța

Situat în Bretania, Franța, acest oraș era foarte important pe vremuri. Are un aspect ciudat al secolului al XVI-lea și un castel de basm care vă va încânta. Castelul găzduiește și un muzeu deschis turiștilor.

În centrul orașului sunt acele case minunate, pe jumătate din lemn, construite de vechii negustori. La exteriorul zidurilor, sunt case de piatră ce au fost construite în pantă.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Nottingham, Anglia

Nu doar că acest oraș este legat de legenda lui Robin Hood, dar este cunoscut și pentru producția de dantelă.

Orașul era aici cu mult înainte de invazia anglo-saxonă. Castelul a fost construit în 1068, pe malul râului Leen. Locul original al orașului poate fi descoperit în zona în care se ține azi piața de dantelă.

Castelul a fost ocupat pe vremuri de cei care îl susțineau pe Prințul John, inclusiv de șeriful de Nottingham. La nord de această așezare se află pădurea Sherwood, o pădure regală menționată foarte des în poveștile lui Robin Hood.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Avila, Spania

Construit în secolul al XI-lea pentru a-i proteja pe spanioli de mauri, acest loc are niște ziduri impresionante, brăzdate de nouă porți și 82 de turnuri semicirculare.

Zidurile datează de la 1090, au 3 metri grosime și încă sunt intacte. Înăuntrul orașului există o catedrală gotică, biserici romanice și mănăstiri. Pentru a intra în oraș trebuie să pătrunzi printr-una dintre cele nouă porți.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Bamberg, Germania

În acest oraș oamenii au construit primăria în mijlocul râului, iar apoi au construit poduri pentru a o conecta cu restul localității.

Acest oraș este cunoscut pentru berea pe care o produce. Are nouă berării istorice și multe taverne care datează din aceeași eră.

În Evul mediu, orașul era o așezare pescărească.

Cele mai frumoase orașe medievale din Europa: Nuremberg, Germania

Înainte de cel de-al doilea Război Mondial, acest oraș era unul dintre cele mai frumoase din Europa. După multe distrugeri cauzate de război, orașul a avut nevoie să fie reconstruit.

Castelul Kaiserburg reprezintă una dintre multele atracții ale orașului.

Multe zone din castel au fost restaurate. În centrul orașului se organizează tururi ghidate pentru donjonurile medievale construite în anii 1300, precum și pentru alte locuri vechi care povestesc istoria acestui oraș antic.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora