Cele mai frumoase plaje din Algarve. Cum poți să te bucuri de paradisul din sudul Portugaliei? Unde să stai și când este cel mai bine să-ți planifici vacanța - LIFE.ro

Căutare

Share this article
Aventură însoțită de

Plaje cu nisip moale, peisaje de coastă absolut superbe, apă cristalină de Atlantic. Întreaga zonă Algarve este una dintre destinațiile de vacanță preferate ale Europei. De altfel, în fiecare an aici ajung peste patru milioane de turiști. 

Sudul Portugaliei a fost pentru cinci secole sub dominație musulmană, iar caracteristicile maure sunt la tot pasul. De altfel, acestei zone i se spunea, în trecut, Al-Gharb care însemna în arabă  „vestul (the west)”. În plus, toate orașele a căror nume încep cu Al, de pildă Albufeira, au origine musulmană. Abia în 1189 zona a fost cucerită de portughezi. Astăzi străinii sunt cei care își cumpără case de vacanță în zonă, există orășele întregi locuite de englezi, iar vecina noastră venise din Elveția. Ce are Algarve atât de special? 

Care sunt cele mai frumoase plaje din Algarve

Coasta sudică a Portugaliei înseamnă un număr nesfârșit de plaje absolut minunate. Există ceva pentru oricine, de la golfuri protejate cu peșteri de calcar până la plaje întinse, cu nisip fin. Cele din zona Lagos sunt superbe, în special pentru cei care vor să se aventureze cu caiacul sau SUP-ul printre stânci și prin peșteri. Recomandarea noastră este să mergi la Praia de Dona Ana și să te plimbi de-a lungul coastei. Și nu rata Ponta da Piedade. Pe de altă parte, dacă nu vrei să mergi nici cu caiacul, nici cu paddle board-ul, atunci poți închiria o barcă cu care să vizitezi întreaga zonă. 

Algarve
Cele mai frumoase plaje din Algarve, zona Lagos

După o zi întreagă de plajă și de aventură în ocean, poți să te relaxezi în orășelul Lagos. Evident îți voi recomanda să alegi fie pește, fie fructe de mare. Iar portughezii sunt foarte mândri de berea lor, așa că îți recomand fie un Super Bock, fie un vin local dacă berea nu e genul tău.  

După peșterile din Lagos, trebuie să vezi și Benagil Caves. Cel mai simplu este să cobori la Praia Benagil și să iei caiacul sau SUP-ul până în peșteră. Ai grijă că în zilele aglomerate o să fie foarte multe bărci și e posibil să se facă valuri. Dacă nu vrei să iei nici caiacul, nici SUP-ul, te poți aventura să ajungi înot de la plajă în peșteră. Distanța nu este mare, iar apa turcoaz este absolut superbă. Evident, există și varianta închirierii unei bărci, dar pentru a te bucura cu adevărat de această peșteră nu ți-o recomand pentru că nu poți coborî pe mal.  

Algarve
Cele mai frumoase plaje din Algarve: Benagil Caves

În afara de Praia de Dona Ana și de Praia de Benagil, îți recomandăm să ajungi și pe pe următoarele plaje:

  • Prainha (Praia do Caniço), Alvor
  • Praia do Camilo, Lagos
  • Praia da Marinha, Lagoa
  • Praia de Odeceixe, Odeceixe
  • Praia da Coelha, Albufeira
  • Praia da Luz, Luz
  • Ilha Deserta, Faro
  • Praia Grande de Pêra Poente
Algarve
Cele mai frumoase plaje din Algarve: Praia Grande de Pêra Poente

Citește și: Cap Ferret, raiul stridiilor. Cum să te bucuri de satele pescărești? Și ce trebuie să știi atunci când te relaxezi în vacanță

Când este cel mai bine să vizitezi Algarve

Răspunsul este simplu: septembrie-octombrie. La final de sezon este cel mai bine să ajungi în sudul Portugaliei, în acest fel vei putea evita, pe de o parte, căldura, pe de altă parte, numărul mare de turiști. Localnicii spun că în septembrie în Algarve mai vin în vacanță doar portughezii și cunoscătorii. La început de toamnă vei putea să te bucuri de coasta sudică a Portugaliei, să găsești loc pe plajă și să faci paddle boarding sau să mergi cu caiacul printre roci fără să te înghesui cu toate bărcuțele. Îți recomandăm ca înainte să pleci pe plajă să verifici gradul ei de ocupare pe site-ul Info Praia

Iar dacă la început de toamnă nu este o perioadă bună pentru tine, atunci să știi că aprilie-mai ar mai fi o variantă. Ține cont de faptul că apa în Portugalia nu este ca la Marea Neagră, aici este mult mai rece. Dacă o găsești în jur de 20-22 de grade, atunci este zi de plajă și ar trebui să profiți cât mai mult de ea.

Citește și: Las Médulas, muntele de aur al Spaniei. Cum arată zona din care romanii au luat peste 5000 de kilograme de aur? Și ce traseu să faci dacă ajungi aici

Cum să te bucuri de vacanță alături de prieteni

Atunci când plec în concediu cu prietenii îmi place să fiu foarte organizată cu cheltuielile comune. Așa că mă bucur că ING Bank a lansat plățile interbancare prin AliasPay pentru persoanele fizice. Cei care dețin un cont curent la ING pot transfera bani către clienții băncilor care utilizează la rândul lor serviciul AliasPay, folosind doar numerele de telefon ale destinatarilor. 

Totul este super simplu. Dacă prietenul tău are numărul de telefon asociat unui cont la ING, transferul se face pe loc. Dacă numărul de telefon al prietenului este înscris în AliasPay, te anunțăm că totul e ok, însă, nu uita că poți face plăți prin AliasPay doar către clienți ai băncilor participante (vezi lista aici) care și-au activat AliasPay din serviciul de internet banking al băncii respective. În cele din urmă, dacă prietenul tău nu e nici client ING, nici înrolat în AliasPay, vei primi un mesaj care te va anunța că nu avem cum să facem transferul către el prin numărul de telefon, deci plata nu se va efectua. Întregul proces este foarte sigur, utilizatorii aplicației Home’Bank pot vedea numele beneficiarului contului către care urmează să facă un transfer pentru a evita erori sau tentative de fraudare. Iar toate transferurile către alte bănci sunt complet gratuite pentru cei care împlinesc condițiile ING Cont Curent, adică încasează cel puțin 700 de lei pe lună și fac cel puțin o tranzacție.

Unde să stai în Algarve

Întreaga zonă Algarve este un paradis al călătorilor, în special dacă iubești să stai pe plajă și adori să descoperi roci și peșteri prin ocean. Fiind o zonă extrem de turistică, nu o să ai probleme să găsești cazare. Noi, pentru că am avut prieteni în vizită, am ales o căsuță în Albufeira, în special pentru că a fost o perioadă în care toată lumea muncea remote, așa că aveam nevoie de internet stabil. În plus, am găsit o cafenea de specialitate foarte faină Al-Gharb pe care ți-o recomandăm. 

Al-Gharb
Cea mai bună cafea de specialitate din Algarve o găsești la Al-Gharb în Albufeira

Pe de altă parte, dacă vii în Algarve doar în concediu, îți recomandăm să explorezi întreaga coastă, noi am făcut asta acum patru ani atunci când am traversat-o din Faro până în Sagres și este absolut superbă. 

Iar dacă mergi cu van-ul atunci trebuie să te bucuri de fiecare plajă în parte. Îți recomandăm să folosești aplicația park4night pentru a găsi locuri de campare și a afla ce spun și alți #vanliferi despre ele.

Citește și: Viața pe Insula Ons: cum ajungi aici, de ce ai nevoie de viză, ce să mănânci și cum să treci de la un traseu de câteva ore direct la o baie în ocean

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO