Cele mai mari cascade din lume - LIFE.ro

Căutare

Share this article

E greu să faci un top al celor mai frumoase cascade din lume, însă primele cele mai mari cascade din lume au fost ușor categorisite.

Priveliștea unei cascade ce pare că se prăvălește de la înălțime reprezintă una dintre cele mai captivante minuni ale naturii. De fapt este o imagine ce-ți taie răsuflarea atunci când privești cum stropii de apă izbesc cu putere stâncile, se învolburează, iar apoi se liniștesc într-o curgere lină ce nu lasă nici o secundă să se înțeleagă zbuciumul prin care au trecut. Relatările celor mai frumoase cascade sunt multe, însă nimic nu se compară cu experiența unică trăită acolo. Fiecare cascadă este unică în înălțime, forță, culoare și chiar miros.

Așadar, că tot e momentul în care începem să ne punem dorințe și să ne stabilim obiective pentru anul viitor, vă propun să facem un tur ce cuprinde 10 dintre cele mai mari cascade din lume. Aventura începe prima dată cu un vis.

Cascada Salto Para

Cascada Salto Para a acționat ca o graniță naturală între triburile Ye’kuana și Kalina din Venezuela. Această cascadă este a doua cea mai lată cascadă din lume, cu o lățime de 5.608 metri. Deși are cea mai mare cădere de la 60 de metri, are un debit puternic de 3540 de metri cubi de apă pe secundă.

Aceasta este o cascadă în formă de semilună, cu păduri verzi luxuriante de ambele părți, create pe culmea a două râuri mari. Nu există nicio cale rutieră pentru a ajunge la cascada Salto-Para. Cu toate acestea, se poate face o excursie cu barca pentru a vedea farmecul cețos al acestei minunății.

Cascada Tugela, Africa de sud

Tugela este una dintre minunățiile întâlnite în Parcul Național Kwazulu din Africa de sud. Această cascadă se numește Tugela ceea ce în limba zulu, înseamnă „surpriză” sau „uimitor”. Se numește așa deoarece cascada se poate usca complet în anumite perioade ale anului ca apoi să se prăvălească frumos în timpul ploilor abundente.

Căderile se așează pe râul Tugela, care își are originea în Escarpa Drakensberg. Se poate ajunge la cascadă făcând o drumeție de 12 km prin munți, bucurându-vă de un peisaj fabulos colorat de pădurile din jur.

Cascada Plitvice, Croația

Cascada Plitvice din Parcul Național Lacul Plitvice din Croația este cea mai mare din țară și este populară pentru priveliștile uluitoare ale celor 16 cascade interconectate. Este una dintre cele mai frumoase cascade din lume, deoarece oferă priveliști uimitoare. Cea mai mare dintre cele 16 cascade, se aruncă de la o înălțime de 77 de metri deasupra solului. Această cascadă atrage mai mult de un milion de turiști în fiecare an, în special în timpul verilor (din iulie până în septembrie). Puteți vizita cascadele Plitvice în timpul primăverii și toamnei, când este mai puțin aglomerat și când natura se îmbracă în cu totul alte culori.

Cascada Dettifoss, Islanda

Dettifoss din Islanda este a doua cea mai impresionantă cascadă din întreaga Europă. Se formează din topirea ghețarului Vatnajökull, această cascadă acoperind o zonă mare din nord-estul Islandei.

Această cascadă este la 531 km distanță de Reykjavik. Face parte din Cercul de diamante, ce cuprinde atracții importante precum Húsavík, Canionul Ábyrgi, Lacul Mývatn și cascada Dettifoss. Poți face o excursie de o zi la Diamond Circle ca apoi să închei ziua rămânând la baza cascadei Dettifoss. Acolo se află o mică zonă de observare din care poți asista de aproape la priveliștea uimitoare formată de căderile de apă. Și, dacă ai noroc, vei prinde unul dintre curcubeiele ce apar frecvent în apropierea cascadei.

Cascada Victoria, Zimbabwe

Cascada Victoria de la granița Zimbabwe-Zambia este una dintre cele șapte minuni naturale din lume. Această cascadă cade într-o piscină mare numită Bazinul Diavolului. Cascada de pe puternicul râu Zambezi este cea mai mare din lume în perioada sezonului ploios. Interesant este că atinge vârful mai târziu, după revărsarea mlaștinilor Barotse. David Livingstone, descoperitorul acestei cascade a numit-o după regina Victoria. Se numește „Fumul care tună” în limba lozi. Această cascadă arată ca o perdea magnifică de apă neîntreruptă.

Această cascadă are o lățime de 1.708 metri și o înălțime de 108 m.

Cascada Pearl Shoal, China

Cascada Pearl Shoal din valea Jiuzhaigou din interiorul unui parc național face parte din Rezervația Mondială a Biosferei. Această cascadă este alimentată de unul dintre afluenții principali ai râului Bailong. Căderile de apă au o lățime de 162,5 metri și 40 de metri înălțime. Această cascadă este înconjurată de șapte sate frumoase. Este o destinație turistică populară în China, atrăgând milioane de oameni în fiecare an. Nu uita să vizitezi concavele exterioare ale acestei cascade, o caracteristica geologică unică.

Cascada Khone, Laos

Cascada Khone din Laos este cea mai mare cascadă din sud-estul Asiei și cea mai largă din lume, ce acoperă o distanță enormă de 9,7 km în succesiuni rapide. Este, de asemenea, o mărturie unică. Din punct de vedere istoric, această cascadă a acționat ca cea mai mare barieră pentru colonizatorii care navigau pe râul Mekong.

Cascada Kaieteur, Guyana

Cascada Kaieteur este cea mai mare cascadă ce pornește de la o singură picătură de apă. Este o cascadă puternică care erodează albia râului, provocându-i o colorație noroioasă. Această cascadă se aruncă din râul Potaro la o înălțime de 226 metri. Debitul mediu al acestei puternice cascade este de 663 de metri cubi pe secundă. Această cascadă se află în centrul pădurii tropicale Guyana din Parcul Național Kaieteur din America de Sud. Pista de aterizare specială Kaieteur se află la doar 15 minute de mers pe jos de vârful cascadelor. De asemenea, poți merge pe râu cu un ghid pentru a ajunge la cascade.

Cascada Niagara

Cascada Niagara este formată dintr-un grup de trei cascade în apropiere de sudul defileului Niagara. S-au răspândit peste granița SUA, în New York și provincia Ontario, în Canada. Cea mai mare dintre cele trei este cunoscută sub numele de Horseshoe Falls, dar uneori i se mai spune și Canadian Falls. Între timp, Bridal Veil și American Falls, celelalte două, au fost atribuite teritoriului Statelor Unite ale Americii. Bridal Veil Falls și Horseshoe Falls sunt separate de Goat Island. Același lucru este valabil și pentru American Falls cu Luna Island. Aceste insule se află la granița New York-ului. Această cascadă atrage milioane de turiști pe tot parcursul anului, pe teritoriile ambelor state. Prin urmare, ambele țări au găsit variante cât mai comerciale pentru a promova aceste frumuseți naturale, construind hoteluri, cazinouri, puncte de observare a priveliștii și multe altele. Unele dintre activitățile care trebuie încercate în această zonă sunt turul cu barca „Maid of the Mist” și turul de vizitare a cascadei Niagara. Ai putea încerca turul Niagara-on-the-lake din Toronto.

Cascada Angel, Venezuela

Cascada Angel din Venezuela este în topul listei cu cele mai mari cascade din lume, coboarând de la o înălțime de 979 metri.

Cascada Angel este o atracție turistică foarte populară în Parcul Național Canaima, care este și patrimoniul cultural UNESCO. Numele i-a fost dat după cel al pilotului Jimmy Angel, cel care a văzut-o prima dată în 1937. Poți ajunge la această cascadă făcând o plimbare cu barca în Canaima.

Există, de asemenea, o gamă largă de opțiuni pentru camparea de noapte în Parcul Național. Estimările arată că drumeții se întind pe aproximativ nouă zile și jumătate pentru a putea urca până în vârful cascadei. De asemenea, poți explora numeroasele atracții din și în jurul Parcului Național Canaima, într-un tur de de 5 zile.

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO