De unde vin poveştile cu elfi şi troli? Islanda, ţara celor peste 10,000 de cascade - LIFE.ro
Mergi la conținut

De unde vin poveştile cu elfi şi troli? Islanda, ţara celor peste 10,000 de cascade

Ştiai că Islanda a fost ţara care i-a inspirat pe băieţii de la Led Zeppelinsă scrie melodia Immigrant Song? Ţara cascadelor, a gheţarilor şi a vulcanilor te va cuceri de la prima întâlnire. Te vei îndrăgosti de ea iremediabil şi lucrul acesta o să se vadă în aparatul tău foto.
Share this article

Ştiai că Islanda a fost ţara care i-a inspirat pe băieţii de la Led Zeppelin să scrie melodia Immigrant Song? Robert Plant şi colegii săi au fost atât de fascinaţi de ţara de gheaţă şi de zăpadă încât au decis, după un concert pe care l-au avut în Reykjavik, să îi dedice o melodie. Cântecul a fost scris în doar şase zile. Şi a fost cântat la următorul concert al trupei. 

Iar dacă Islanda a reuşit să îi cucerească pe băieţii de la Led Zeppelin, nu este nicio surpriză că astăzi atrage milioane de turişti din toată lumea. Gheţari, vulcani, gheizere, băi termale sau cascade. Cei mai frumoşi cai. Şi cele mai fotogenice oi. Plus poveşti cu elfi şi cu troli. Islanda este o ţară desprinsă parcă din cărţile poştale. Un loc fascinant pe care trebuie să îl vizitezi măcar o dată în viaţă.

Ţara de gheaţă şi zăpadă peste care străluceşte cel mai fotogenic soare

Islanda este ţara celor două lumi. Una vara în care ai câteva ore de aproape întuneric. Şi alta iarna în care ai câteva ore de lumină. Prima în care ai timp să vizitezi şi să te bucuri de gheţari, vulcani, cascade, ocean, elfi, troli şi căsuţe verzi. Şi cealaltă în care aştepţi în casă, la căldură, spectacolul fascinant al aurorei boreale. Este decizia ta când alegi să o vizitezi. Însă, în realitate sezonul turistic este în prima perioadă şi se deschide prin luna mai. 

Cu toate acestea, dacă te aventurezi iarna să ştii că deşi vorbim despre cea mai nordică capitală din lume Reykjavik, nu este atât de frig. Media temperaturii în ianuarie aici este similară cu cea din New York. Prin urmare, dacă vrei să faci cele mai frumoase poze din lume, vizitează Islanda. 

Indiferent în ce sezon te decizi să vizitezi Islanda, pregăteşte-te de una dintre cele mai frumoase aventuri. O să întâlneşti o ţară care îşi respectă valorile. Şi nu mă refer la faptul că există o lege foarte strictă asupra numelor care sunt acceptate în ţară (toate trebuie să fie aprobate de Icelandic Naming Committee). Ci la faptul că îşi iubesc toate frumuseţile pe care le are insula (chiar dacă vulcanii lor sunt foarte activi şi erup odată la câţiva ani, cel mai recent anul trecut). 

Islanda, o ţară care respectă natura.Orăşelele sunt doar la marginea insulei, restul este parc naţional (gheţari, vulcani). Drumurile principale sunt foarte bune, dar sunt drumuri cu o singură bandă pe sens. Nu există tren, aşa că pentru a o vizita trebuie să închiriezi maşină – de preferat 4×4 care sunt, de cele mai multe ori, Dacia Duster. Iar dacă vrei să te duci până la marginea gheţarului, o poţi face pe drumuri de pietriş. Nu vei vedea poliţie. De altfel, poliţiştii lor nu poată arme – doar un singur om a fost împuşcat vreodată de poliţie în Islanda. Iar atunci când vei vedea benzinărie, uită-te bine la rezervor şi cel mai bine opreşte-te şi alimentează (dacă îţi e foame poţi să îţi iei şi un hot dog – va fi cea mai ieftină mâncare pe care o vei găsi, altfel aşteaptă-te la o masă care te va costa minim 100 RON/persoană). 

Tu cu gândurile tale, iar Islanda cu frumuseţile ei

Imaginaţi-vă o ţară cu o suprafaţă aproape jumătate din România (103,001 km² vs. 238,397 km²), dar care are o populaţie de mai puţin de 326 de mii de locuitori, adică mai mică decât a unui sector din Bucureşti (de exemplu, sectorul 2 are mai bine de 345 de mii de locuitori). Mai mult decât atât, zonele din sud-vestul ţării deţin două treimi din populaţie şi mai bine de o treime din întreaga populaţie locuieşte în capitala, Reykjavík (peste 122 de mii de oameni). Islanda este o ţară în care mai degrabă te întâlneşti cu oi sau cai, decât cu oameni. Sau elani, exact lângă şosea (pregăteşte-te pentru opriri bruşte, la marginea şoselei). 

Iar dacă vezi, totuşi, oameni, de cele mai multe ori sunt turişti. Afectată puternic de criza economică din 2008, atunci când întregul sistem bancar al ţării s-a prăbuşit, Islanda s-a ridicat datorită turismului. Aproape în faliment, economia a reuşit să-şi revină, în mare parte datorită unei puternice creşteri ale acestui sector. Iar anul trecut, pentru prima dată, Islanda a depăşit 2 milioane de turişti … de şase ori mai mult decât populaţia ţării.

Din întâlnirile pe care le vei avea în aventurile tale islandeze, o să ajungi să vezi atât de mulţi americani că te vei întreba dacă ţara asta este europeană. Mai aproape de Europa continentală decât de America de Nord, Islanda este inclusă în Europa din motive istorice, politice, culturale şi practice. Însă, ţara este plină de turişti americani (anul trecut au fost peste 500 de mii – adică 27% din totalul turiştilor din 2017) pentru care a dezvoltat o grămadă de restaurante, puburi în Reykjavík – o să vezi peste tot locuri cu burgeri sau pizza. 

Legătura dintre cele două continente o vei descoperi cel mai bine în parcul naţional Þingvellir⁠ (patrimoniu UNESCO), acolo unde vei putea vedea ambele plăci continentale. Dacă vrei poţi chiar să le vezi de aproape – te poţi scufunda să le vezi cum trăiesc în armonie. Şi tot în acest parc, Þingvellir⁠, vei descoperi istoria acestei ţări. Vei afla de aici că alþingi, parlamentul islandez, a fost fondat în 930 şi este unul dintre cele mai vechi din lume. 

O ţară în care, mai ales dacă ajungi în nord, vei dormi în orăşele cu câteva zeci de locuitori. În care vei găsi un restaurant şi o benzinărie, dar cam atât. Însă, în care vei avea, cu siguranţă unde să dormi. Exact în casele lor cochete din lemn colorat. O ţară fără fast food-uri – în Islanda nu există niciun McDonald’s (ultimul s-a închis în Reykjavik în 2009). Şi fără baruri de striptease – au fost interzise în 2010. Cu toate astea, dacă ajungi în capitală poţi să vizitezi muzeul penisurilor în care sunt expuse cele mai multe exemplare – 280. 

Şi poate vă întrebaţi ce fac? Mai ales iarna atunci când au doar 3-4 ore de lumină pe zi. Ei bine, citesc: sunt ţara în care populaţia citeşte cel mai mult din lume. Şi, se spune că 1 din 20 de islandezi va ajunge să publice cel puţin o carte. Şi muncesc. 

Atunci când pleci în Islanda toată lumea îţi recomandă un lucru: încearcă să nu te opreşti la fiecare pas să faci poze. Dar o să fie greu! Nu vrei să ratezi priveliştea incredibilă a oceanului tăiat abrupt de coastă sau cascada care se varsă nestingherită în curtea unui om, nici măcar oaia care paşte liniştită fix la marginea şoselei. Din experienţă îţi spun că, cel puţin în primele zile o să îţi fie greu să nu o faci. E normal, nu ai mai văzut aşa ceva decât, poate, în filme precum Stăpânul Inelelor sau Urzeala Tronurilor. Însă, ajungi să te obişnuieşti. Şi să înţelegi că aşa e ţara asta: frumoasă!

Aşa că, ia-ţi ghiozdanul în spate, dă drumul în căşti la Björk şi bucură-te de o ţară fascinantă. Până atunci, însă, îţi aducem noi câteva colţuri de pe insulă. Să te inspire pentru călătoria ta: 

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora