Cele mai scumpe ciuperci din lume - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Cele mai scumpe ciuperci din lume pot ajunge să coste o avere, însă pasionații consideră că gustul, aroma și savoarea lor merită fiecare bănuț.

Ciupercile se folosesc de sute de ani și chiar Hipocrate le menționa valorile medicinale în scrierile lui, cândva, în jurul anului 400 îHr. Au început să crească în aer liber întâmplător și până în 1652 nu s-a menționat undeva că ar fi fost cultivate. La începuturi, când au fost descoperite, nu era consumate ca hrană, era folosite ca medicamente naturale în lumea întreagă și abia în 1894 a fost proiectată și construită prima structură de creștere a ciupercilor. Aceasta a fost ridicată în Chestr County, Pennsylvania, azi cunoscută drept capitala mondială a ciupercilor.

Conform American Mushroom Institute, între 2016 și 2017, recolta de ciuperci în SUA a fost de aproape 450 de milioane de kilograme, ceea ce se ridică la o valoare de 1,22 miliarde de dolari. Prețul mediu pe kilogram este de 2,60 dolari. Cu toate acestea cele mai scumpe ciuperci din lume ajung să coste și 10 mii de dolari kilogramul.

În lumea ciupercilor, există cultivatori și culegători pe tot globul, iar cele mai scumpe ciuperci comestibile din lume sunt considerate adevărate delicatese. Unele dintre ele sunt sălbatice și aproape imposibil de cultivat și recoltat.

Să vedem totuși care sunt cele mai scumpe ciuperci din lume și unde se găsesc.

Ciuperca vierme sau ciuperca tibetană  – 2000 de dolari 200 de grame

Această ciupercă parazitează și crește în corpurile omizilor de molii fantomă. Odată ajunsă în omidă, ciuperca își mănâncă gazda vie. Omizile mor încet, ajungând să fie mumificate în poziție verticală pe suprafața pământului. La începutul primăverii, ciuperca iese din omida moartă și se aruncă chiar prin cap pentru a ajunge la baza solului. Ciupercile lungi și subțiri, cu vârfuri rotunde, sunt ușor de recoltat și foarte prețuite în Himalaya și în Platoul Tibetan, la altitudini cuprinse între 3.000 până la 5.000 de metri. Bărbații tibetani cred textele antice care indică ciuperca ca afrodiziac. Yartsa de cea mai bună calitate se vinde cu aproximativ 2.000 de dolari pentru 250 de grame. Este considerat un simbol al bunăstării să-ți permiți să mănânci această ciupercă.

Trufele albe europene – 3600 de dolari pentru o jumătate de kilogram

La 3.600 de dolari pentru o jumătate de kilogram, trufele albe europene ocupă locul doi când vorbim despre cele mai scumpe ciuperci din lume. Deși mulți cred că trufele sunt diferite de ciuperci, ambele sunt tipuri de ciuperci. Ceea ce face trufele atât de scumpe este că sunt dificil de recoltat și se găsesc în cantități foarte mici. Vânătorii de trufe caută prin locuri precum Italia și Franța aceste delicatese prețioase. Sunt atât de puține încât a apărut o piață neagră pentru ele. Există hoți de trufe și hoți de câinii extraordinari care adulmecă trufe. Importurile de trufe inferioare din China au inundat piața, însă acestea nu sunt considerate la fel de calitative ca versiunile europene. Este nevoie de timp pentru a găsi trufele sălbatice, dar și de experiență, având în vedere că ciupercile cresc sub pământ. Vânătorii de trufe le găsesc la baza stejarilor, dar este din ce în ce mai greu ca aceste ciuperci să ajungă pe mesele restaurantelor, ca să nu mai vorbim de cele ale pasionaților de gătit. Trufele sunt furate chiar și din restaurante și apoi vândute pe piața neagră și nu o dată au circulat astfel de știri.

Ciupercile Matsutake – între 1000 și 2000 de dolari pentru o jumătate de kilogram

Ciuperca Matsutake este un soi de ciuperci care semnalează în mod tradițional debutul toamnei. Pentru mulți japonezi, este o delicatesă care este prețuită pentru aroma fructată, picantă. Prețurile variază între 1.000 și 2.000 de dolari pentru o jumătate de kilogram. În ultimii ani, pinii roșii care oferă adăpost la umbra lor ciupercilor Matsutake, au fost uciși din cauza unei insecte. Regiunea Tamba de lângă Kyoto era bogată în pini roșii. Azi există mai puțini copaci, deci există mai puține ciuperci sub ei. Din păcate, metodele de cultivare a acestor ciuperci nu au fost încă dezvoltate, iar acest lucru face din Matsutake o specie pe cale de dispariție.

Ciuperca Morchella – 500 de dolari pe kilogram

În unele piețe din întreaga lume, ciupercile uscate Morchella s-au vândut cu până la 500 dolari pe kilogram. Forma uscată este mai scumpă deoarece ciupercile sunt mai ușoare și este nevoie de multe pentru a compune o kilogram. Morchella proaspete cântăresc mai greu, iar prețul lor variază între 60 și 180 de dolari pe kilogram. Problema cu aceste ciuperci este că apar numai într-un anumit sezon. În Statele Unite, acestea se găsesc de la sfârșitul lunii martie până în mai.

Ciupercile au un cap distinct ciufulit, pe care unii îl aseamănă cu aspectul unui burete sau al unui creier. Sunt greu de găsit, deoarece cresc în zone înconjurate de copaci și sunt camuflate de frunzele și resturile tipice ale pădurii. Prețul lor este ridicat, deoarece sunt considerate o delicatesă sezonieră, locațiile în care cresc fiind bine ascunse de vânătorii de ciuperci.

Gălbiorii – 400 de dolari pe kilogram

Ei bine, vara, după ploaie, la marginea pădurilor le poți cumpăra la negru și cu 100-150 de lei kilogramul. Aceste ciuperci frumoase, aurii, cu aroma lor picantă deosebită, sunt chiar delicatese. Ciupercile cresc în pădurile de conifere, în iarbă, în apropierea vegetației. Gălbiorii sunt de mai multe soiuri, albi, galbeni, portocalii și aurii. Cei aurii ajung la un preț mai piperat. Aceste ciuperci sunt scumpe deoarece au nevoie de condiții speciale pentru a crește. O ploaie serioasă urmată de câteva zile de căldură, cu umiditate sporită le ajută să crească cel mai bine. Încep să apară în pâlcuri la finalul primăverii și dispar complet la începutul toamnei. Trebuie gătite foarte bine deoarece pot provoca probleme la stomac dacă sunt consumate crude. Un kilogram de gălbiori uscați se vinde și cu 400 de dolari.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO