Cezar Irimia, psihologul de două ori supraviețuitor al cancerului. Cum a ajuns vocea bolnavilor de cancer din România, în memoria prietenei sale răpuse de această boală. Și cum încearcă să le lumineze calea celor fără de ajutor - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cezar Irimia este președintele Federației Asociațiilor bolnavilor de cancer din România. Mai exact, este acea voce care strigă nevoile pacienților cu cancer în lupta pentru supraviețuire.

Cezar Irimia este de două ori supraviețuitor al cancerului, de fiecare dată având norocul să-l depisteze într-o formă incipientă. Însă, a ajuns un lider al pacienților bolnavi cu cancer atunci când prietena sa a fost răpusă la numai 36 de ani de un cancer mamar.

De mai bine de un an vocea lui Cezar Irimia se aude foarte tare în media și pe rețelele de socializare deoarece, din cauza pandemiei, autoritățile și-au luat ochii de la bolnavii de cancer care nu au mai fost considerați urgențe medicale, deși dorința lor de supraviețuire reprezintă o urgență în fiecare secundă. Din cauza faptului COVID 19, numărul cazurilor diagnosticate a scăzut cu 30%, lucru ce va avea consecințe la finalul acestui an. Despre ce este vorba? Citiți în rândurile de mai jos.

Între timp, Cezar Irimia a pus la punct o platformă de ghidaj al pacienților cu cancer pulmonar, în special, dar și al celor cu cancer, în general, un fel de ABC dedicat celor care din momentul diagnosticului se trezesc cu o rețetă în mână și nu știu către ce cărări să o apuce. Despre Onco Plan, dar și despre povestea de viață a psihologului Cezar Irimia, veți citi în interviul ce urmează.

Aș vrea să vorbim puțin despre Onco Plan. Ce este și la ce folosește?

Este o platformă scrisă în general pentru pacienții cu cancere bronho-pulmonare, este ABC-ul fiecărui pacient, ce oferă informații de la cum să-și gestioneze boala și până la cum a-și programa vizitele la medicul curant. Această platformă are mai multe segmente prin care pacientul este lămurit asupra a ceea ce el nu știe – că nu are de unde să știe deoarece nu a mai trecut prin această experiență – și vine în ajutorul tuturor pacienților pentru a-și pregăti supraviețuirea cu cancer bronho-pulmonar. Este o platformă care aduce doar beneficii pacienților.

Dumneavoastră sunteți direct implicat în crearea acestei platforme?

Da. Noi, cu sprijinul unei companii farmaceutice am elaborat această platformă. Noi nu avem încă puterea necesară – puterea financiară, mai ales – pentru a crea aceste platforme și de aceea apelăm la terțe persoane interesate să ne sprijine pentru a construi astfel de lucruri benefice pacienților pe care îi reprezentăm.  Prin intermediul unor astfel de platforme, respectând toate regulile GDPR-ului, încercăm să construim și o bază de date pentru a avea o statistică a noastră cu care să putem face apoi presiuni asupra sistemului ca să intervină în sprijinul pacienților. Până de curând, din cauza lipsei de medici specialiști, pacientul pleca cu o rețetă în mână și nu știa unde să se ducă mai departe. Acum, pe platformă găsește toate analizele necesare, cu explicații amănunțite asupra fiecăreia: ce este acea analiză, de ce se face și care ar fi rezultatele de încadrare și de excludere în anumite tratament.

Cezar Irimia, vocea pacienților cu cancer. Foto: adevarul.ro

Vorbiți tot timpul despre „noi”. Cine sunteți acești „noi”?

Inclusiv eu că sunt pacient cu două forme de cancer. De aceea folosesc „noi”. Nu sunt doar unul dintre liderii pacienților, faptul că am trecut de două ori prin boală și am fost operată mă face să vorbesc în cunoștință de cauză.

Cezar Irimia, vocea pacienților cu cancer împotriva unui sistem

În acest ultim an, în mod special, ați fost o voce foarte puternică în media, criticând sistemul sanitar din cauza faptului că pacienții cu cancer au fost cumva lăsați de izbeliște. Și vorbiți foarte mult de cancerul pulmonar. De ce?

Ne adresăm tuturor tipurilor de cancer, însă nu întâmplător am bătut moneda pe cancerul pulmonar. În România, cancerul pulmonar face în continuare cele mai multe victime iar perioada de supraviețuire este foarte mică. De aceea, noi ne-am propus ca până în 2025 să mărim rata de supraviețuire la cinic ani, să nu-i mai pierdem așa ușor. Azi, tratamentul cu chimioterapie sau radioterapie se întinde pe aproximativ 5-6 luni și mulți dintre pacienții cu cancer pulmonar nici nu mai ajuns să intre pe aceste tratamente indicate de investigațiile făcute. Despre asta vorbim, despre lipsa de acces la investigații în cazul cancerelor bronho-pulmonare, mai ales în caz de pandemie când toate spitalele de pneumologie, unde se naște suspiciunea și este trimis pacientul către investigații, au fost dedicate COVID-ului. Noi am fost victime colaterale COVID-ului pentru că mulți pacienți erau monitorizați în aceste spitale și nu a mai interesat pe nimeni ce se întâmplă cu noi. În plus, autoritățile au scos legenda că „pacientului îi e frică să meargă la spital”. Nu, nu îi este frică pentru că dacă nu l-a speriat cancerul, nici COVID-ul nu l-a speriat. Un pacient educat este clar că știe să-și monitorizeze boala și să meargă la medic de câte ori este programat pentru că dacă nu-l omoară COVID-ul, îl omoară cancerul.

De aceea am criticat sistemul pentru că noi nu am mai avut cui să ne adresăm, mulți dintre noi au dispărut, diagnosticarea a scăzut cu 30-40%, ceea ce va avea efect spre sfârșitul anului când vom avea o avalanșă de noi cancere depistate tardiv, al căror costuri se vor ridica, iar șansele vor scădea dramatic. Iar acesta este rezultatul politicii dezastruoase a Ministerului Sănătății care a decis la momentul respectiv ca doar urgențele să meargă în spitalele publice, ca și cum cancerul nu ar fi o urgență în fiecare secundă. În plus, delimitarea această în spitale COVID și non COVID – ceea ce nu s-a făcut nicăieri în Europa civilizată – a dus la dispariția multor pacienți cu diferite forme de cancere. În continuare se merge pe aceeași strategie nedreaptă pentru noi, pacienții cu cancer și de aceea atitudinea noastră a fost una impulsivă, dar normală.

Citește și:

A doua oară supraviețuitor al unui cancer de piele, Dan Chișu povestește experiența

Spuneți-mi două trei lucruri importante pentru oamenii care nu știu foarte multe informații: ce este acest cancer pulmonar, din ce cauză apare și cum poate fi depistat?

Este demonstrat științific că în primul rând sunt expuși fumătorii acestor forme de cancere bronho-pulmonare, cei care lucrează în medii toxice, cei care trăiesc în marile aglomerații urbane și cei care vin cu o zestre genetică precară. Este clar că la fiecare manifestare la nelalocul ei – o tuse, expectorații și mai ales expectorații cu sânge – trebuie să ne prezentăm de urgență la medic. Dar, înainte de a avea aceste simptome – unele minore, altele majore – trebuie să avem responsabilitatea să mergem la controalele anuale, mai ales atunci când ne știm cu musca pe căciulă: avem viciul fumatului sau trăim într-o zonă expusă declanșării unei forme de cancer bronho-pulmonar. Numai așa putem descoperi un cancer în față incipientă și numai așa putem să ne oferim o șansă la viață. Știm cu toții, cancerul este o boală asimptomatică și atunci când doare e deja târziu.

Cezar Irimia despre durerea pe care cancerul o lasă în sufletele oamenilor

Mi-ați spus că sunteți supraviețuitor a două tipuri de cancer. Despre ce cancere vorbim?

Vorbim de un cancer de piele operat în 2010 și un cancer colo-rectal operat în 2019, pe lângă alte comorbidități. Dați-mi voie să nu fiu modest și să spun că având o minimă educație sanitară, m-am prezentat la controalele de care vorbeam anterior și inclusiv cancerul colo-rectal l-am depistat în față incipientă și astfel nu a necesitat chimio și radioterapie. Dar implicarea mea în mișcarea pacienților s-a datorat îmbolnăvirii celei de lângă mine cu un cancer mamar, din cauza căruia am pierdut-o în 2002.

În 2000 am format la Brașov Asociația bolnavilor de cancer, promotoarea dezvoltării Mișcării pacienților la nivel național. Federația asociațiilor bolnavilor de cancer, Coaliția organizațiilor pacienților cronici din România, Alianța pacienților cronici din România, toate au la bază Asociația bolnavilor de cancer de la Brașov. Din păcate, așa cum am spus, am pierdut-o pe cea de  lângă mine la numai 36 de ani și fiind amândoi absolvenți de psihologie, ne-am dedicat ultimii doi ani din viață ai ei și restul anilor mei consilierii pacienților cu cancer.

Dumneavoastră ce meserie aveți la bază?

Azi sunt psiholog cu mastere în onco-psihologie, consilierea pacienților oncologici și nu numai, însă nu școala contează, ci apropierea față de semeni. După ce am devenit și eu pacient cu cancer, am încercat să le împărtășesc tuturor din minima mea educație sanitară.  Tot datorită acestei educații sanitare, pot spune că am trecut mai ușor și prin COVID-ul luat anul trecut, în august. Am fost spitalizat trei săptămâni și cred că cel de sus mă iubește pentru că am trecut peste acea formă medie – cum spun medicii, chiar dacă a lăsat sechele pulmonare. Iarăși de întoarcem la plămâni. De aceea am propus la Societatea română de pneumologie să propună un program de recuperare post COVID.

Unde vă găsesc pacienții?

Numărul meu este pe toate site-urile noastre, însă avem un call center ce funcționează de cinci ani și care a fost dedicat lipsei de medicamente. În vreme de pandemie ne-am gândit să-l facem funcțional pentru a oferi consiliere pacienților disperați că nu mai aveau acces în spitale, consiliere medicală de bază, consiliere psihologică, de nutriție și socială.

Cezar Irimia, omul care a învins de două ori boala. Foto: MonitorulCluj.ro

Suntem aici pentru toți cei care au nevoie de noi. Sunt mulți care sunt educați și vor să facă totul ca la carte, însă problema în România este că nu au acces. Se fac programări care se întind pe 2-3 luni, timp în care boala avansează și ei devin disperați. Unii nu au suficiente resurse financiare să se programeze în privat, unde și acolo poate dura destul de mult să te investighezi și să mergi cu un rezultat la medicul care ți-a recomandat aceste analizeze. Lucrurile sunt foarte complexe și iresponsabilitatea decidenților care s-au perindat pe la conducerea Ministerului Sănătății, a băgat sistemul în comă profundă. Noi nu ne dorim luna de pe cer. Întotdeauna aud că nu se poate, că suntem o țară săracă. Nu suntem o țară săracă, suntem o țară furată, acesta e adevărul. Am pus lupul paznic la stână. Vă amintiți probabil cum șeful Casei de Asigurări de sănătate a fost arestat pentru că a furat din banii pacienților. Și ce a pățit? Nimic. A mai fost arestat și un primar care era implicat foarte mult în sănătate. Și ce a pățit? Nimic. Dezamăgirea este foarte mare pentru că, cu toate aceste semnale că se fraudează sistemul de sănătate, nu s-au adus deloc îmbunătățiri. Degeaba avem acces la medicații noi, inovatoare, care pot face de cele mai multe ori diferența între viață și moarte, dacă nu avem posibilitatea să ne investigăm. E un strigăt de disperare al pacienților în acest moment privind accesul la investigații și tratamente.  Ministerul Sănătății lucrează la tot felul de strategii de reformare, însă până vor fi implementate, oamenii mor.

În timpul pandemiei am făcut un calcul și am ajuns la concluzia că pe lângă cei 142 de pacienți care mureau zilnic în România de diferite forme de cancer, au murit în cele 2-3 luni de stare de urgență, încă șase mii de pacienți în plus. Din păcate actuala statistică spune că cifra a sărit  la 152 de pacienți care mor zilnic în România de diferite forme de cancer, iar pandemia cred că va dubla sau chiar tripla această cifră.

Citește și:

Cum cancerul devine o ,,binecuvântare”! Elena Cardaș, doctorița-pacient care a învins o boală necruțătoare și rețeta unei vieți împlinite după cancer

Haideți să ne întoarcem la niște lucruri, sper eu, puțin mai plăcute. Sunteți născut și crescut în Brașov?

Nu, sunt vrâncean la origine și mă trag din tată ofițer și mamă profesoară. Tatăl meu a decedat, iar apoi am avut un tată vitreg preot care m-a adus și pe calea credinței. Sunt un credincios, mi-a plăcut biserica și ortodoxia, în general, și chiar m-a preocupat foarte tare studiul religiilor și eram pasionat de toate operele lui Eliade, deși multe dintre ele nu reușeam să le fac rost. Nu am putut să mă fac preot pentru că suferința mea la orice deces este foarte mare. Așa că am spus: „dacă mă fac preot, cine o să cânte la mort că eu o să plâng?”. Aș am îmbrățișat tehnica, dar am rămas cu pasiunea înțelegerii structurii umane și de aceea am urmat și psihologia. După ce am terminat prima școală, am făcut din pasiune și psihologia, nedorind ca vreodată să practic această ramură. Am vrut să mă înțeleg mai bine. Nu că aș fi reușit asta, am intrat într-un con și mai mare de umbră pentru că mi-am dat seama că, cu cât știi mai mult, realizezi cât de puțin știi de fapt.

Cum drumul în viață se poate schimba într-o secundă pentru o misiune

Dar care a fost prima școală?

Telecomunicațiile. Sunt diametral opuse aceste două calificări, însă în a doua m-am regăsit total, chiar dacă aproape 30 de ani am lucrat în primul domeniu. Partea umană din mine m-a ghidat către semeni. Am fost și sportiv de performanță, însă sufletul meu a rămas tot unul de copil și de aceea nu pot să tac și să nu iau atitudine atunci când văd atâta suferință. Chiar dacă de multe ori am fost acuzat că țin partea unui partid politic sau altul, niciodată nu m-am implicat în politică, sunt omul care iubește oamenii și care nu dorește altceva decât ca drepturile lor să fie respectate.

Adică după 30 de ani de mers pe același drum, ați cotit la 180 de grade?

Mai exact în 2010 am renunțat definitiv  la telecomunicații pentru că mă implicasem foarte mult în Mișcarea pacienților și nu mai aveam timp și de profesia de bază. Așa că am trecut 100% în Mișcarea pacienților lucrând pe proiecte naționale și europene, de unde îmi câștig și existența.

Aveți copii?

Da, am o fiică. Din păcate, România, cu toată degringolada politică a ejectat-o din societate, așa că este medic ginecolog în Germania. Este singurul copil și cu părere de rău spun că mi-aș fi dorit să fie în România. În Germania, lucrând la stat, ca medic specialist câștigă mai puțin decât ar fi câștigat în România, însă este respectată, este corectă și nu este bătaia de joc a nimănui pentru că acolo totul funcționează ceas. Am și un nepoțel în clasa a doua.

Cum sunteți dumneavoastră azi? Vă mai atârnă o sabie deasupra capului sau vă puteți declara vindecat?

Nu pot să spun că mă declar vindecat din cauza COVID-ului contactat care mi-a lăsat destul de multe sechele. Din punct de vedere cancer mă pot considera un învingător. Monitorizez an de an starea de sănătate și cu siguranță nu mă abat de la indicațiile medicului curant.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora