Château Vartely: turism viticol de 5 stele în Republica Moldova - LIFE.ro
Mergi la conținut

Château Vartely: turism viticol de 5 stele în Republica Moldova

Cele mai frumoase momente ale vizitei făcute în perioada 29-31 martie 2018, la Château Vartely, de către un grup de oameni din lumea vinului şi fotografi din România.
Share this article

Republica Moldova e o ţară a contrastelor şi a paradoxurilor. Cu certitudine, pentru noi românii, oraşe precum Chişinău, Bălţi sau Tiraspol nu sunt neapărat în topul destinaţiilor turistice pentru o vacanţă, un city break sau un team building corporatist. În România, agenţiile de turism, în marea lor majoritate, nu au oferte pentru Republica Moldova, iar informaţiile despre această ţară sunt puţine şi, de multe ori, contradictorii. Prin urmare, cel puţin teoretic, e de înţeles de ce turiştii români ocolesc această destinaţie. Practic, însă, există anumite nişe turistice în care Republica Moldova a depăşit România. Şi mă refer aici la turismul viticol, sau enoturismul.

Desigur, vor spune unii, în România există destule crame care fac vinuri foarte bune şi care merită vizitate. Fără doar şi poate! Însă, cei care „au practicat” deja enoturismul în ţări europene cu tradiţie, ştiu că o vizită la cramă şi o degustare de vin nu este de ajuns. Pentru ca toţi membrii unei familii sau ai unui grup să se bucure de acest tip de turism, e nevoie de un pachet de servicii mult mai complex, pe lângă vizitarea podgoriei, a cramei şi degustarea vinurilor. În plus, sunt necesare opţiuni de cazare, posibilitatea de a servi masa, facilităţi de recreere şi relaxare (saună, piscină etc.), spaţii de joacă pentru copii, oportunităţi de shopping, excursii în zone turistice apropiate. Şi toate astea trebuie să poată fi oferite la pachet, pentru grupuri rezonabil de mari şi la un standard ridicat. Aşa-i că nu puteţi numi, în România, o cramă care să poată oferi un asemenea pachet de servicii? Nu încă, cel puţin.

Dar, să revenim în Republica Moldova, unde vă pot recomanda (nu din auzite, ci după o excursie de documentare amănunţită), un loc care poate oferi toate cele de mai sus, la standarde înalte, destul de greu de găsit chiar şi în ţări din vestul Europei: „Château Vartely Wine Culture and Leisure Resort”.

Situat în oraşul Orhei, la 45 km nord de Chişinău, Château Vartely este, de fapt, o cramă integrată într-un veritabil „resort turistic” cu trei vile luxoase pentru cazare (40 de locuri), un restaurant cu două săli şi o terasă (260 de persoane), loc de joacă pentru copii şi centru de spa.

Desigur că toate astea vin la pachet cu o cramă modernă, cu două săli de degustare, una pentru vinuri locale şi alta pentru vinuri internaţionale. Totul e la standard de 5 stele, fără exagerare şi fotografiile dovedesc asta din plin. Personal, vă asigur că realitatea e chiar „mai reuşită ca în poze”.

Shopping se poate face chiar în Orhei sau, la nici o oră de mers cu maşina, în Chişinău. Recomandări de produse locale? Brânzeturi, peşte uscat sau afumat, caviar, plăcinte cu brânză sau varză şi, nu în ultimul rând, binecunoscutele bomboane „Bucuria”. În ceea ce priveşte preţurile, în multe situaţii, veţi fi uimiţi cât sunt de mici.

Pentru amatorii de istorie, dar şi de turism religios, o recomandare călduroasă: vizitaţi Orheiul Vechi, situat la o oră de mers cu maşina, o regiune cu un relief fabulos: peisajul arată ca cel de pe valea Moselei, doar că lipsesc viile de pe versanţii înclinaţi. Aici, într-un cadru oarecum suprarealist, se găsesc mănăstiri rupestre din secolul al 15-lea şi sate arhaice conservate cu grijă. Vă asigur că e un loc care poate impresiona chiar şi pe „cei mai umblaţi” dintre voi.

Mai jos, un scurt video care punctează cele mai frumoase momente ale vizitei făcute în perioada 29-31 martie 2018, la Château Vartely, de către un grup de oameni din lumea vinului şi fotografi din România, grup din care am avut plăcerea să fac parte. Cu acest prilej, oaspeţii au participat la o aventură inedită, sub genericul „Acasă la Taraboste”. Un film realizat de Alin Popescu, Sony Image Ambassador în România.

Pentru cei interesaţi de vinurile Château Vartely, iată câteva recenzii scrise de pasionaţii de la UnVinPeZi:

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora