Cine a fost scriitoarea Julie Powell, cea care a inspirat celebrul film Julie şi Julia - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Vestea că Julie Powell a murit, la vârsta de numai 49 de ani, a şocat o lume întreagă. Contestată de mulţi, dar adorată de milioane de oameni din întreaga lume, Julie Powell s-a făcut cunoscută prin blogul său culinar, unde a detaliat etapele unui proiect descris de unii drept nebunesc, de alţii drept o mişcare abilă de PR, dar pe care mult mai mulţi l-au adorat.

Bloggeriţa a documentat vreme de un an încercările ei de a pregăti toate reţetele din cartea de reţete a celebrei Julia Child, Mastering the Art of French Cooking. Ulterior proiectul s-a transformat într-o carte, Julie şi Julia, adaptată mai târziu într-un film despre care criticii spun că este cu adevărat de succes, spre deosebire de cartea Juliei Powell. Ce este drept, Meryl Streep este, ca de fiecare dată, memorabilă în rolul Juliei Child.

Julie Powell, drumul de la secretară în administraţia locală la blogger culinar de succes

Julie Powell a fost mereu fascinată de scris şi scenă, motiv pentru care a şi finalizat studiile cu dublă specializare, în teatru şi scriere creativă. Viaţa nu a dus-o în direcţia în care şi-a dorit însă şi ajunsă la vârsta de 29 de ani ajunsese să se simtă prinsă într-o capcană. Avea un job simplu şi plictisitor, după cum avea să-l descrie chiar ea ceva mai târziu, în administraţia locală a New Yorkului şi simţea că se iroseşte.

Ambiţiile mele s-au împiedicat una de cealaltă. Am continuat să le fac pe amândouă cu jumătate de inimă şi nu am avut niciodată încrederea să mă angajez să scriu.

Foto: Facebook Julie Powell

A încercat să găsească ceva care să o scoată din starea de monotonie în care căzuse şi, în mod complet neobişnuit pentru pasiunile şi talentele ei, s-a gândit că gătitul ar putea fi acel ceva care să îi readucă bucuria de a trăi. Doar că, spre deosebire de alţi oameni care încearcă să înveţe să gătească – pentru că tânăra nu era nici pe departe vreo talentată în domeniu, Powell şi-a început aventura într-un stil unic şi complet neobişnuit. A luat cartea Mastering the Art of French Cooking a celebrei Julie Child, bucătar profesionist şi vedetă de televiziune, şi a decis să încerce să gătească toate cele 524 de reţete într-un singur an.

Aşa a început, în august 2002, aventura ei în lumea culinară şi a scriitorilor, cea din care îşi dorise mereu să fie parte. Stilul său dezinvolt, umorul şi autoironia cu care a tratat fiecare zi şi fiecare încercare de a pune în practică reţetele Juliei Child i-a adus Juliei Powell o popularitate fantastică într-un timp record. În primul an de la lansare depăşise deja 400.000 de vizualizări, într-o perioadă în care accesul la internet nu era la îndemână, aşa cum este în prezent.

Citeşte şi: Povestea lui Salt Bae, bucătarul care ia peste 1000 de euro pe o friptură. Cum ajunge un copil sărac lipit pământului bucătarul vedetelor – LIFE.ro

Succesul ei nu avea cum să rămână neobservat, aşa că în scurt timp a venit propunerea de a transforma proiectul ei inedit într-o carte. Aşa a apărut în 2005 Julie şi Julia: 365 de zile, 524 de reţete, o micuţă bucătărie de apartament. Criticii nu au fost tocmai blânzi cu acest proiect, catalogând scriitura Juliei Powell drept banală, fără sare şi piper. Nici modelul de inspiraţie al scriitoarei, Julia Child, nu a fost mai blând cu aceasta, fostul editor transmiţând că Powell nu poate fi considerată un bucătar în adevăratul sens al cuvântului şi, mai mult, s-ar fi folosit de numele lui Child ca să se facă remarcată.

Criticile la adresa ei nu au influenţat însă deloc publicul bloggeriţei despre care se spune că a reinterpretat ideea de scriitură culinară, aşa că nu mult după lansarea cărţii a apărut şi ideea unui film inspirat din aceeaşi poveste. Julie şi Julia a fost lansat în vara lui 2009 şi le-a avut în rolurile principale pe Amy Adams şi Meryl Streep, aceasta din urmă fiind nominalizată la premiile Oscar pentru interpretarea sa fantastică. De altfel, filmul s-a bucurat de un succes extraordinar, inclusiv în rândul celor care nu au apreciat nici blogul, nici cartea Juliei Powell.

La sfârşitul lui 2009 Powell a publicat o a doua carte, Cleaving: a Story of Marriage, Meat, and Obsession, o carte în care detaliază experienţa ei de lucru într-o măcelărie din New York, dar şi lucruri personale precum crizele conjugale, aventurile ei şi ale soţului ei, dar şi lupta de a se regăsi şi reclădi ca cuplu. Mărturisirile ei au fost aspru criticate de mulţi dintre cei care au citit cartea, iar de această dată volumul nu s-a apropiat de succesul sperat.

Ultimii ani au făcut-o pe scriitoare să iasă mai puţin în lumina reflectoarelor. A continuat să scrie însă pe blog şi pe reţelele de socializare, acolo unde interacţiona cu cei care îi apreciau munca şi stilul de a comunica. A murit pe 26 octombrie, anul acesta, din cauza unui stop cardiac.

Citeşte şi: Viața lui Meryl Streep: cum a reușit “acest porc” să devină cea mai apreciată actriță de la Hollywood? – LIFE.ro
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO