Căutare

Share this article

Kentucky Fried Chicken, cunoscut simplu ca și KFC, este un lanț american de fast food, care a contestat “supremația” hamburgerului în această industrie alimentară. Specializat în pui prăjit, KFC este al doilea lanț de restaurante tip fast food din lume ca mărime (după cifrele de vânzări), în urma gigantului McDonalds, cu peste 22,600 de locații la nivel mondial. În prezent, brandul KFC aparține de compania Yum!, care deține și lanțurile Pizza Hut și Taco Bell. Dar cel de care se leagă istoria KFC este celebrul colonel Sanders. Cine este fondatorul KFC? Este el un personaj real sau unul “inventat”? Colonelul Harland Sanders este cât se poate de real: el este omul care a înființat KFC și l-a trasformat într-un succes internațional.

Cine este fondatorul KFC, “Colonelul” Harland Sanders

KFC a fost înființat de Harland Sanders, un anteprenor care a început să vândă pui prăjit în Corbin, Kentucky, SUA, în timpul Mării Recesiuni. Sanders și-a dat seama de potențialul restaurantului și a deschis prima franciză în Utah, 1952. KFC a fost unul dintre primele lanțuri de magazine care s-au extins și în afara SUA, puiul prăjit ajungând mai întâi în Canada, Marea Britanie, Mexic și Jamaica la jumătatea anilor ’60. Produsul original de bază al KFC era puiul prăjit la temperatură mare, asezonat după rețeta secretă a lui Sanders cu 11 ierburi și mirodenii. Porțiile mai mari erau servite în celebrul “bucket”. Din anii ’90, compania și-a diversificat meniul, având în ofertă mai multe produse pe bază de pui, dar și deserturi, salate sau băuturi.

Vezi și: Cine este fondatorul McDonald’s: Ray Kroc, omul care a scris istoria fast food-ului

Cine este fondatorul KFC: cum a ajuns Sanders “colonel”

Branduindu-se “Colonelul Sanders”, Harland a devenit o figură proeminentă în cultura americană, iar imaginea sa este încă folosită cu succes în promovare de către brandul KFC și în prezent.  În 1936, Sanders a fost făcut colonel de către guvernatorul Ruby Laffoon, datorită succesului de care se bucurq restaurantul său.

După ce a fost reconfirmat în funcția de colonel al statului Kentucky în 1950 de către guvernatorul Governor Lawrence Wetherby, Sanders și-a luat rolul în serios și a începuts a se îmbrace pe măsură , exact ca în imaginile pe care le știm cu toții. Sanders a început să se promoveze ca și colonel și, deși la început a fost ridiculizat de asociații săi, ulterior și aceștia i-au luat noul statut în serios, mai ales că făcea bine și afacerii.

sursa foto: istock

Cine este fondatorul KFC: ce a făcut Harland Sanders înainte de a da lovitura pe piața fast food

Harland Sanders a încercat de toate până să îi iasă ceva. Faptul că nu a renunțat în ciuda mai multor eșecuri în carieră ne dovedește că Sanders a fost un luptător.

Născut în 1890, Sanders a  rămas orfan de tată pe când avea numai 6 ani, fiind nevoit să aibă grijă și să pregătească mâncare pentru frații săi. În clasa a șaptea a renunat la școală și a mers să lucreze la o fermă, iar la numai 16 ani s-a înrolat în armata americană. Un an mai târziu s-a angajat la o companie de căi ferate, însă a fost concediat pentru că s-a bătut cu un coleg. Apoi a studiat Dreptul, însă cariera sa a luat sfârșit înainte de a începe tot din cauza unei lupte. A fost nevoit să se ducă să locuiască cu mama sa și să își câștige existența vânzând asigurări. Nici aici nu i-a mers, fiind concediat pentru comportament nepotrivit. În anii ’20, Sanders a înființat o companie de feriboturi, dar fără succes.

În ciuda unui eșec după alt eșec, Sanders nu s-a dat bătut. De vândut pui prăjit s-a apucat după ce a împlinit 40 de ani. Și aici a avut parte de neplăceri la început: un incident cu un competitor s-a lăsat cu un schimb de focuri de armă mortal. Patru ani mai târziu, a cumpărat un motel care ulterior i-a ars din temelii. Ambițios, l-a reconstruit, însă a fost nevoit să îl închidă odată cu începerea celui de-al Doilea Război Mondial.

După Război, a încercat să vândă franciza, însă a fost refuzat de 1009 ori înainte ca cineva să spună “da”.

După ani de eșecuri și ghinioane, Sanders a dat, în sfârșit, lovitura cu KFC. Chiar și în prezent, imaginea sa apare pe logo-ul firmei. Deși în anii ’60 acesta a vândut compania, Sanders a rămas implicat în promovarea afacerii până în ultimele sale zile. Harland Sanders a murit la 90 de ani, în urma unei pneumonii. La acea vreme, erau 6000 de locații KFC în 48 de țări.

 

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO