Căutare

Share this article

Reid Hoffman este fondatorul LinkedIn principal, alături de câțiva prieteni de-ai lui. El a fost creierul acestei rețele sociale pentru profesioniști, un geniu al antreprenoriatului care azi are un venit net de 1,9 miliarde de dolari.

Reid Hoffman a mai fost cunoscut în breasla oamenilor din Silicon Valley drept un investitor în proiectele riscante și mai este autorul a două cărți ce au fost bestsellers pentru New York Times.

Astăzi este foarte faimos din perspectiva unui businessman de succes și al unui antreprenor inovativ, deși în urmă cu câțiva ani se lupta cu primul său start-up, compania SocialNet, o aplicație pe care utilizatorii o puteau folosi pentru a se conecta cu prietenii lor.

Chiar dacă a fost nevoit să abandoneze acest proiect după câțiva ani, astăzi spune că a învățat multe despre dinamica managementului unui business din eșecurile sale timpurii, pentru a ajunge azi unul dintre cei mai de succes antreprenori din domeniul internetului, din Statele Unite ale Americii.

A avut o gândire inovativă și a învățat repede cum merg lucrurile, încă de la o vârstă fragedă. A fost elev al școlii Putney School, timp în care a fost angajat și într-o fermă de vaci, dar și într-una de producție a siropului de arțar, în paralel cu activitatea sa didactică. Deși inițial a vrut să devină profesor, s-a răzgândit pe parcurs și a decis să încerce antreprenoriatul.

După ce a câștigat ceva experiență la Apple Computers și PayPal și după ce a experimentat primul său eșec cu un start-up, a descoperit succesul din poziția de co-fondator al LinkedIn în decembrie 2002, împreună cu câțiva dintre prietenii săi.

Ceea ce puțini știu este faptul că Hoffman a fost unul dintre primii investitori în Facebook. El a investit 40 de mii de dolari după ce a fost introdus de către Peter Thiel, co-fondator PayPal.

Reid Hoffman și Mark Zuckerberd, Foto: Forbes.com

Citește și: Cine a creat Instagram: cine sunt inventatorii cele mai populare rețele de foto- sharing din lume


Copilăria lui Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn

 • Reid Garrett Hoffman s-a născut la data de 5 august 1967 în Palo Alto, California, ca unic fiu al avocaților Deanna Ruth și William Parker Hoffman.
 • A urmat o școală publică timp în care s-a angajat în multiple activități. A lucrat la o fermă de vaci, dar și la o fermă de producție a siropului de arțar.
 • După terminarea liceului, a intrat la Universitatea Stanford pe care a absolvit-o in anul 1990 obținînd o diplomă în Sisteme Simbolice și Științe Cognitive. A demonstrat că este un student extrem de capabil și de succes, motiv pentru care a câștigat o bursă de școlarizare Marshall, unul dintre cele mai prestigioase premii din America.
 • Ca student Marshall, a obținut diploma de masterat în filosofie la Universitatea Oxford în 1993. În timpul facultății, Reed s-a arătat interesat de o carieră academică, însă, mai târziu a realizat că, de fapt, adevăratul lui interes mergea către antreprenoriat.
Reidd Hoffman, foto: vox.com

Cariera lui Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn

 • Curând după absolvirea masteratului la Oxford, Reid Hoffman a intrat în echipa Apple Computers. Unul dintre primele proiecte la care a lucrat a fost eWorld, o încercare timpurie de a crea o rețea socială, proiect achiziționat de AOL în 1996. De asemenea a mai lucrat la Classifieds sau Global Acces Assistant, dar și alte proiecte strategice.
 • A plecat de la Apple și s-a angajat pentru o vreme la Fujitsu. Însă, în tot acest timp, gândurile sale erau conduse de o singură dorință: aceea de a fonda propria sa companie. Astfel, în 1997 visul i s-a împlinit și a devenit co-fondator al primei sale companii, SocialNet.com. Această rețea se concentra pe datingul online și potrivirea persoanelor cu interese similare. Din cauza lipsei de experiență în managementul unui business, a fost forțat să abandoneze acest proiect în 1999.
 • Din fotoliul de manager al SocialNet, Reid Hoffman a devenit membru al consiliului de administrație al serviciului de transmitere electronică a banilor, PayPal. S-a alăturat companiei PayPal ca CEO cu normă întreagă în anul 2000.
 • Responsabilitățile la PayPal includeau managementul infrastructurii plăților (VISA, MasterCard, ACH, WellsFargo), dezvoltarea business-ului (eBay, Intuit și altele), dar și problemele juridice. În plus și-a luat și atribuții de PR, om de strategie, inovator în Serviciul de plăți sau Serviciul Clienți. Cu munca sa asiduă, el a urcat repede și a devenit vicepreședinte executiv al companiei până în 2002.
 • În decembrie 2002, Reid Hoffman a co-fondat LinkedIn împreună cu câțiva prieteni și colegi. Proiectul a fost lansat sub descrierea de prima rețea socială online orientată către business. Situl ce permite utilizatorilor să se înregistreze pentru a-și crea profilurile profesionale și pentru a se conecta între ei, devine extrem de popular imediat după lansare.
 • Hoffman a ocupat funcția de CEO din poziția de co-fondator LinkedIn timp de patru ani, după care a devenit Președinte.
 • După ce a ajuns un antreprenor de succes și a acumulat o avere impresionantă, Hoffman a ajuns unul dintre cei mai prolifici de succes investitori din Silicon Valley.
 • Este totodata și un scriitor foarte cunoscut, el publicând o serie de articole pe tema ”LinkedIn Influencers”, dar și o serie de opinii în Washington Post.
 • În 2012 a publicat cartea de carieră: The Start-Up of You: Adapt to your Futer, Invest in Yourself, and Transfor your Career” împreună cu co-autorul Ben Casnocha. Această carte a primit numai critici pozitive și astfel a devenit besteseller al New York Times și Wall Street Journal.
 • Mai apoi, în 2014 a publicat altă carte, „The Alliance: Managing Talent in the Networked Age” împreună cu același Ben Casnocha, dar și cu Chris Yeh. În această carte autorii discută despre modul în care compania și angajații pot lucra împreună pentru obiective comune, chiar dacă interesele lor diferă, pentru a construi o relație pe termen lung în economia volatilă de azi. Și această carte a ajuns bestseller.
 • LinkedIn a devenit extrem de popular și azi este disponibil în 24 de limbi, inclusiv chineză, engleză, franceză, germană, italiană, portugheză, spaniolă, olandeză și română și numără peste 364 de milioane de users din peste 200 de țări.
 • În 2016, Reid Hoffman a vândut LinkedIn lui Microsoft pentru suma de 26,2 miliarde de dolari cash și fotoliul în board-ul companiei.

Viața personală a lui Reid Hoffman, fondatorul LinkedIn

Reid Hoffman este căsătorit încă din anul 2004 cu Michelle Yee și, din spusele apropiaților, se implică zilnic în tot felul de organizații non profit pentru ajutorarea persoanelor sărace, dar și pentru oferirea burselor pentru studenții eminenți.

Reid Hoffman și soția sa, Foto: givingpledge.org
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO