Cine este Imelda Staunton, actrița care o interpretează pe Regina Elisabeta a II-a în ultimul sezon din The Crown? - LIFE.ro

Căutare

Share this article

Actrița Imelda Stauton joacă rolul reginei Elisabeta a II-a pentru a treia și ultima reprezentație al serialului The Crown, după Claire Foy (Sezoanele 1 și 2) și Olivia Colman (Sezoanele 3 și 4). În sezonul 5, Regina Elisabeta a II-a se apropie de împlinirea a 40 de ani de la ascensiune, dar noi provocări apar la orizont, inclusiv prăbușirea Uniunii Sovietice, transferul suveranității în Hong Kong și destrămarea căsătoriei lui Charles și Diana, cea din urmă reprezentând o criză constituţională a monarhiei.

Citește și: The Crown: 10 evenimente pe care s-ar putea să le vedem în sezonul 5 al serialului

Dar cine este actrița Imelda Stauton?

Imelda Mary Philomena Bernadette Staunton este o actriță britanică ce a devenit cunoscută mai ales pentru interpretările ei din serialul britanic de televiziune Up the Garden Path și filmele Harry Potter și Ordinul Phoenix și Vera Drake. Pentru cea din urmă, ea a atras o mulțime de aprecieri din partea criticilor în rolul Vera Drake, ceea ce i-a adus o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună actriță și o serie de câștiguri, inclusiv premiile BAFTA și Festivalul de Film de la Veneția pentru cea mai bună actriță într-un rol principal.

Staunton s-a născut în Archway, nordul Londrei, singurul copil al lui Bridie, o coafeză și al lui Joseph Staunton, un muncitor la rețeaua națională de drumuri. Familia locuia deasupra salonului de coafură al mamei lui Staunton.

Imelda Staunton l-a cunoscut pe soțul ei, actorul englez Jim Carter, în producția de referință de la începutul anilor ’80 a lui Richard Eyre, Guys And Dolls, la Teatrul Național. Au o fiică, Bessie, născută în 1993. Staunton locuiește cu familia ei în West Hampstead, nord-vestul Londrei și este prietenă de mult timp cu actorul Stephen Fry, actorul Hugh Laurie și actrița Emma Thompson, vecina ei.

Imelda Stauton

Copilăria actriței Imelda Stauton

Părinții ei erau imigranți catolici din prima generație din County Mayo, Irlanda; tatăl ei din Ballyvary și mama ei din Bohola. Mama lui Staunton era o muziciană care nu știa să citească muzica pe portativ, dar putea stăpâni aproape orice melodie după ureche la acordeon și a cântat în trupe irlandeze.

În calitate de elevă la Mănăstirea La Sainte, a urmat cursuri de teatru cu profesorul ei de elocuție și a jucat în producții școlare de piese de teatru, inclusiv în rolul lui Polly Peachum într-o producție din Opera Cerșetorului. Încurajată de un profesor de elocuție de la școala ei, Staunton a dat audiție pentru școlile de teatru și a intrat la Academia Regală de Artă Dramatică (RADA) la vârsta de 18 ani. Ea a încercat și la Școala Centrală de Discurs și Dramă și Școala de Muzică și Dramă Guildhall, dar a fost respinsă de ambele dăți.

Începutul unei cariere promițătoare în teatru

Imelda Staunton a absolvit RADA în 1976, apoi a petrecut șase ani în teatrul de repertoriu englez, inclusiv o perioadă la Northcott Theatre, Exeter, unde a avut rolul principal în Shaw’s Saint Joan (1979). Apoi a trecut pe roluri la Teatrul Național, inclusiv Lucy Lockit în The Beggar’s Opera (1982), care i-a adus nominalizările la premiul Olivier pentru cea mai bună actriță într-un muzical și cel mai promițător nou venit al anului în teatru. De asemenea, ea a apărut în două remake-uri ale piesei Guys and Dolls la Teatrul Național; prima în 1982 în care și-a cunoscut soțul, pe actorul Jim Carter și a doua în 1996 în care a interpretat-o ​​pe Miss Adelaide și a fost nominalizată la premiul Olivier pentru cea mai bună actriță într-un musical.

În 1985, Staunton a câștigat primul ei premiu Laurence Olivier pentru cea mai bună interpretare într-un rol secundar pentru munca ei atât în ​​The Corn Is Green, cât și la The Old Vic și A Chorus of Disapproval la Teatrul Național. De asemenea, a interpretat-o ​​pe Dorothy în remake-ul din 1987 a lui The Wizard of Oz la Barbican Centre de la Royal Shakespeare Company, ceea ce i-a adus o altă nominalizare Olivier pentru cea mai bună actriță într-un muzical. Staunton a câștigat primul ei premiu Laurence Olivier pentru cea mai bună actriță într-un muzical pentru interpretarea lui Baker’s Wife în producția originală londoneză In the Woods (1990).

În cei 20 de ani care au urmat, Staunton a avut mai ales roluri în piese de teatru, inclusiv Sonya în Uncle Vanya (1988), Kath în Entertaining Mr Sloane (2009) și Good People (2014), pentru care a primit nominalizări Olivier pentru cea mai bună actriță într-o piesă. De asemenea, a apărut în două producții la Teatrul Almeida, în primul rând în premiera filmului There Came a Gypsy Riding de Frank McGuinness în 2007 și în al doilea rând într-o revivalizare a piesei A Delicate Balance a lui Edward Albee în 2011.

Imelda Stauton
Imelda Stauton în adolescență

Cariera cinematografică

Primul rol al actriței Imelda Staunton pe marele ecran a venit într-un film din 1986, Camrades. Apoi a apărut în filmul din 1991 Antonia și Jane și în filmul din 1992 Prietenii lui Peter. Alte roluri în film includ Much Ado About Nothing (1993), Deadly Advice (1993), Sense and Sensibility (1995), Twelfth Night (1996), Chicken Run (2000), Another Life (2001), Bright Young Things (2003) , Nanny McPhee (2005), Freedom Writers (2007) și How about You (2007).

Staunton a primit un premiu Screen Actors Guild pentru cea mai bună interpretare dintr-o distribuție în 1998 pentru Shakespeare in Love. În 2004, a primit distincția pentru cea mai bună actriță la Premiile Filmului European, la Premiile BAFTA și la Festivalul de Film de la Veneția pentru interpretarea rolului principal din Vera Drake de Mike Leigh, care a câștigat și premiul pentru cel mai bun film. Pentru același rol, ea a primit prima nominalizare la Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță, Premiul Globul de Aur pentru cea mai bună actriță – Dramă cinematografică și Premiul Screen Actors Guild pentru interpretare remarcabilă a unei actrițe într-un rol principal.

Imelda Staunton a interpretat-o ​​pe Dolores Umbridge în Harry Potter și Ordinul Phoenix (2007). A fost nominalizată la categoria „Actriță britanică într-un rol secundar” la London Film Critics Circle Awards. Staunton și-a reluat rolul Dolores Umbridge din Harry Potter și Talismanele Morții Partea I în 2010.

Rolurile recente din film includ filmul din 2008 A Bunch of Amateurs, în care a jucat alături de Burt Reynolds, Derek Jacobi și Samantha Bond.

Staunton a oferit vocea personajului Talking Flowers în Alice în Țara Minunilor de Tim Burton (2010) și a jucat unul dintre rolurile principale în filmul cu fantome The Awakening în 2011. În 2014, ea a jucat în Maleficent, precum și în comedia britanică Pride.

La sfârșitul anului 2014, a avut un rol vocal în Paddington, un film bazat pe cărțile Ursului Paddington de Michael Bond. Staunton și colegul ei de film din Harry Potter, Michael Gambon, i-au jucat pe mătușa Lucy și, respectiv, pe unchiul Pastuzo din Paddington.

Imelda Stauton

Cariera actriței Imelda Stauton în televiziune

În 1993, ea a apărut la televizor alături de Richard Briers și Adrian Edmondson în If You See God, Tell Him. Staunton a interpretat-o și pe soția detectivului Burakov în filmul HBO din 1995, Citizen X, care a povestit urmărirea și capturarea criminalului în serie rus, Andrei Chikatilo. A avut și alte roluri de televiziune în The Singing Detective (1986), Midsomer Murders și sitcom-ul Is It Legal? (1995–98), precum și A Bit of Fry și Laurie. A fost un artist vocal la Mole’s Christmas (1994). Ea a avut un rol de invitată în rolul doamnei Mead în Little Britain în 2005, iar în 2007 a jucat-o pe bârfitoarea Miss Pole, în Cranford, serialul BBC în cinci părți bazat pe romanele doamnei Gaskell. În 2011, ea a jucat-o pe Grace Andrews în a doua serie din Psychoville.

În 2011, a fost Vocea interfeței în episodul foarte apreciat și nominalizat la premiul Hugo pentru cea mai bună prezentare dramatică (forma scurtă) din Doctor Who – „The Girl Who Waited”. În 2012, ea a interpretat-o pe Alma Reville, soția lui Alfred Hitchcock, în filmul de televiziune HBO, The Girl, care i-a adus în distribuție și pe Toby Jones și Sienna Miller. Performanța ei a fost nominalizată pentru un premiu BAFTA Television și un premiu Primetime Emmy.

Pe 31 ianuarie 2020, a fost anunțată că o va interpreta pe Regina Elisabeta a II-a în cel de-al cincilea sezon al seriei apreciate de critici, The Crown.

Imelda Stauton

Viața personală a actriței Imelda Stauton

Imelda Staunton și soțul ei, actorul englez Jim Carter, au o fiică, Bessie, născută în 1993. În 2007, cei trei au apărut în serialul BBC Cranford (Carter a fost căpitanul Brown și Bessie o servitoare).

Staunton a fost numit Ofițer al Ordinului Imperiului Britanic (OBE) în onorurile de Anul Nou din 2006 și Comandant al Ordinului Imperiului Britanic (CBE) în cadrul onorurilor de Anul Nou 2016, ambele pentru serviciile aduse dramei.

Imelda Staunton deține un câine (Molly) care a apărut în filmul Gypsy la Chichester Festival Theatre din 6 octombrie și 8 noiembrie ca „Chowsie” câinele. Staunton a jucat rolul principal, Madame Rose.

Imelda Stauton
Imelda Stauton alături de soțul și fiica lor

Foto: Pinterest.com

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO