fbpx

Căutare

Share this article

Mai puțin de o lună ne desparte de Gărâna Jazz Festival. Iar italianul Giovanni Guidi este unul dintre numele mari care vor veni anul acesta în Semenic. Pianistul își aduce noul său proiect, „Avec Le Temps”, pe scena celui mai important festival de jazz de la noi. Așa că am vorbit puțin cu el despre muzică, viață, pasiuni și România. Vă invităm să-l descoperiți pe artistul Giovanni Guidi, așa cum o să fie pe scena din Semenic:

Vii în România cu noul tău proiect, „Avec Le Temps”, cât de diferit este acesta de proiectele tale de până acum?

Giovanni Guidi: Albumul meu anterior, „ECM”, a fost înregistrat împreună cu trombonistul Gianluca Petrella cu care am lucrat anterior, cu clarinetistul Louis Sclavis și bateristul din Detroit, Gerard Cleaver cu care am mai cântat anterior în alte proiecte. În cazul acestui album, majoritatea muzicii a fost una improvizată. Pe de altă parte, noul proiect cu care voi fi prezent la Festivalul de la Gărâna, este total diferit. Muzica este mult mai melodioasă … și mă bucur că am avut libertatea să experimentez noi teritorii artistice.

Care au fost artiștii care te-au influențat cel mai mult în copilărie?

La început am fost un fan declarat al celor de la Beatles și al altor trupe din anii ’60. Apoi am descoperit muzica unor artiști precum Stevie Winwood sau Jimi Hendrix. Și, într-un final, am ajuns la muzica de jazz a lui Keith Jarrett sau Paul Bley. Dar să știi că ascultam și ascult foarte multă muzică … și foarte diferită: de la jazz (evident), la pop, rock, la muzică clasică sau electronică. Și sunt convins că toate aceastea îmi influențează cariera.


Citește și: Gigi Tăuş: “Toată lumea crede că gulaşul e unguresc. Dar reţeta este slovacă. Reţeta gulaşului e simplă: câtă carne, atâta ceapă şi atâţia cartofi. În rest, gustul îl dă bijutierul”


Ai lucrat cu foarte mulți artiști, cine te-a inspirat cel mai mult?

Cred că Enrico Rava a fost mentorul meu. Cânt cu el încă din 2004 și cred că drumul acesta împreună a fost ca o perioadă academică pentru mine. Nu cred că aș exagera cu nimic, dacă aș spune că mai tot ce știu astăzi, este în principal datorită lui. El a fost omul care m-a ajutat cel mai mult în carieră.

Cum v-ați întâlnit?

L-am cunoscut atunci când eram doar un copil. Și l-am reîntâlnit atunci când am devenit adolescent și am participat la Summer Jazz School în Siena.

Cum te-ai simțit atunci când ai fost aplaudat prima dată? Mai ții minte când și cum s-a întâmplat?

Cu siguranță prima exeperiență de acest fel a fost alături de trupa lui Enrico Rava. Și cred că ultima a fost acum câteva zile la New York atunci când am cântat singur în fața unei audiențe extrem de calde. De fiecare dată este o senzație minunată. Este extraordinar să poți simți acest lucru. Emoționant.

Ai vreun loc în care te simți cel mai creativ?

Nu pot să spun asta. Depinde foarte mult de unde sunt, de ce public o să am în față, de acustica locului în care urmează să cânt și, mai ales, de reacția acestora.

Mai ții minte care a fost prima piesă pe care ai ascultat-o vreodată?

Sincer să fiu nu (râde) … dar probabil că o piesă de jazz pe care o asculta tatăl meu extrem de tare în căști.

Ce îți place să faci atunci când nu ești pe scenă?

Îmi place să pictez, să mă uit la filme. Și să stau cu prietenii, să ne bucurăm de o mâncare gustoasă și sănătoasă.


Citește și:  Wojtek Mazolewski: “Muzica înseamnă libertate, aşa că, în timp ce cânt, îmi amintesc mereu că nimeni nu are dreptul să ne limiteze!”


Care este locul tău preferat din toată lumea?

Dacă ar trebui să aleg unul, probabil că ar fi Buenos Aires. Dar îmi place extrem de mult și la Gărâna, unde am cântat acum doi ani împreună cu prietenii mei Tomasz Stanko și Enrico Rava.

Apropos de Gărâna, mai este foarte puțin până începe festivalul … ce ne-ai pregătit pentru concertul de anul acesta?

Mă aștept să fie un super concert. Ultimul pe care l-am avut a fost în Ankara și oamenii ne-au primit extrem de bine, toată lumea ne-a aplaudat minute în șir în picioare. Așa că, am așteptări mari de la concertul de la Gărâna. Sper să ne distrăm pe cinste.

Giovanni Guidi va cânta în mai puțin de o lună, la Gărâna Jazz Festival. Festivalul revine cu cea de-a 23-a ediție, între 11 și 14 iulie. Patru zile în Semenic, patruzeci de trasee de mountain bike, zeci de kilometri de lacuri, păduri, cer deschis. Și JAZZ.

Cel mai bun jazz de azi, de la artiști pe care-i știi sau pe care-i vei descoperi anul acesta la festival. Jan Garbarek Group feat. Trilok Gurtu, Jeff Berlin, Dennis Chambers, John Surman, Luiza Zan, Giovanni Guidi, Thomas Morgan, Bobby Previte, Grégory Privat, Renaud Garcia-Fons & Dorantes, Jacky Terrasson, Paolo Fresu & Lars Danielsson, Maciej Obara și Per Mathisen se numără printre artiștii pe care-i vei asculta în iulie. Iar LIFE.ro va fi și anul acesta la Gărâna!

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO