fbpx

Căutare

Share this article

Toată presa din lume vuiește după procesul lui Kyle Rittenhouse, tânărul care a fost găsit nevinovat în urma acuzațiilor că a ucis doi oameni de culoare și a rănit grav un al treilea, în timpul marșului de protest din cadrul mișcării Black Lives Matter.

Un juriu a pronunțat de cinci ori verdictul „nevinovat” în cazul lui Kyle Rittenhouse, azi în vârstă de 18 ani, în urma unui dublu proces de omucidere. Faptele au fost comise în urma protestelor împotriva brutalității poliției din orașul Kenosha, Wisconsin, pe 25 august 2020.

Kyle Rittenhouse
Kyle Rittenhouse în timpul marșului de protest Blak Liver Matter

Citește și: Cine a fost George Floyd, bărbatul ucis de un poliţist în Minneapolis, a cărui moarte a dus la proteste masive în America şi Europa

Mitingul împotriva nedreptății care a avut loc în acea noapte a fost organizat în solidaritate cu o persoană de culoare din localitate, Jacob Blake, care fusese împușcat și lăsat paralizat de un polițist alb cu două zile mai devreme în urma unei confruntări.

Acel incident a aprins și mai mult tensiunile dintre persoanele de culoare și albii din America, ajungându-se la apogeul demonstrațiilor Black Lives Matter care au izbucnit vara trecută în multe orașe din SUA și din întreaga lume, ca răspuns la uciderea de către poliție a unui alt afro-american, George Floyd, în Minneapolis, Minnesota, pe 25 mai.

Cine este Kyle Rittenhouse, adolescentul care a simțit nevoia să-și facă dreptate cu arma?

Kyle Rittenhouase avea 17 ani la vremea respectivă și locuia cu familia lui în apropiere de localitatea Antioch, Illinois. Kyle luase parte la programe de formare a cadeților de poliție, proclamându-se un susținător al mișcării pro-poliție în mișcarea „Blue Lives Matter”.

Ulterior, el a susținut că a sosit în Kenosha cu un prieten pentru a proteja un dealer local de mașini împotriva vandalizării afacerii acestuia de către protestatari și s-a înarmat cu o pușcă de asalt semi-automată în stil AR-15 în acest scop.

„Deci, oamenii sunt răniți, iar treaba noastră este să protejăm această afacere”, a spus el reporterului Daily Caller, Richie McGinniss la fața locului, explicând motivul pentru care a participat.

„O parte din munca mea este, de asemenea, să ajut oamenii. Dacă este cineva rănit, mă pun calea răului. De aceea am pușca mea, pentru că trebuie să mă protejez, evident. Am și trusa mea medicală.”

Protestul de la Kenosha a fost pașnic în timpul zilei, dar a devenit haotic odată cu lăsarea nopții, iar manifestanții au început să se ciocnească de forțele de ordine, majoritatea evenimentelor fiind înregistrate pe camerele telefoanelor și încărcate imediat pe rețelele de socializare.

După ce s-a implicat în confruntări furioase cu mai mulți protestatari pe Sheridan Road, situație care în mare parte din care a fost surprinsă de camerele de filmat, Kyle Rittenhouse i-a împușcat și ucis pe activiștii Joseph Rosenbaum și Anthony Huber, susținând ulterior că a deschis focul doar autoapărare autoapărare când aceștia au încercat să-l dezarmeze. De asemenea a rănit o a treia persoană, Gaige Grosskreutz, un paramedic care credea că Kyle Rittenhouse este un „trăgător activ”.

Adolescentul a plecat apoi de la fața locului cu mâinile în aer și pușca legată la piept, lăsat să treacă nestingherită de poliție, o situație care a atras o serie de critici după aceea.

Procesul lui Kyle Rittenhouse

15 luni mai târziu după acele evenimente teribile, pe numele lui Kyle Rittenhouse s-au făcut următoarele acuzații: crimă de gradul I, cu intenție în cazul lui Huber – ceea ce ar fi presupus o sentință pe viață conform legilor americane – tentativă de crimă de gradul I cu intenție în cazul rănirii lui Grossukreutz și omor prin imprudență în cazul morții lui Rosenbaum. Ultimele două acuzații presupun o pedeapsă cu închisoarea de până la 60 de ani.

Kyle Rittenhouse a fost, de asemenea, acuzat în alte două capete de acuzare de periclitare nesăbuită pentru că a tras într-un bărbat necunoscut care a încercat să-l lovească cu piciorul în față și că ar fi ignorat faptul că un reporter stătea în spatele lui Rosenbaum când l-a împușcat.

Kyle Rittenhouse
Kyle Rittenhouse la aflarea verdictului

O acuzație nesăbuită de punere în pericol le-a cerut procurorilor să dovedească că acuzatul a pus pe cineva în pericol, cu o desconsiderare totală față de viață.

Acuzația presupune o pedeapsă de maxim 12 ani de închisoare.

Judecătorul Bruce Schroeder a respins și acuzația de contravenție pentru un minor care are în posesie o armă de foc, faptă care se pedepsește cu până la nouă luni de închisoare.

Kyle Rittenhouse a pledat nevinovat pentru toate acuzațiile aduse împotriva lui. La 19 noiembrie, un juriu format preponderent din persoane albe l-a găsit nevinovat pentru toate cele cinci acuzații.

Dar cine este Kyle Rittenhouse?

Crescut în suburbiile nordice ale orașului Chicago, tânărul de 17 ani a făcut umbră forțelor de ordine locale, umplându-și feedurile de pe rețelele de socializare cu postări care declară că „Viețile albastre contează” și fotografii cu el însuși pozând cu arme de foc în mână

Nu este clar ce anume a alimentat atracția lui Rittenhouse pentru poliție, care pare să se fi extins și la armată.

El a încercat să se alăture Marinei în ianuarie 2020, dar a fost descalificat după ce a discutat despre opțiunile sale cu recrutorii, a declarat purtătorul de cuvânt al serviciului Yvonne Carlock. Ea a refuzat să precizeze de ce a fost descalificat, invocând regulile de confidențialitate ale serviciului.

Declarațiile vecinilor și reprezentanților instituțiilor locale descriu imaginea unui adolescent ce a abandonat școala și care i-a văzut pe oamenii legii ca pe eroii săi personali. Și asta atât de tare încât, când au izbucnit protestele în Kenosha, el a trecut granițele statului său pentru a da o mână de ajutor armat departamentelor de poliție locale, copleșite de evenimente.

Înainte de incidentele nefericite, Kyle Rittenhouse locuia cu mama sa, Wendy Rittenhouse, o mamă singură, asistentă medicală de profesie, într-un complex de apartamente liniștit lângă un parc din Antiohia, care se află chiar la sud de granița cu Wisconsin.

Citește și: Cum putem înțelege rasismul, nedreptatea pe care o trăiesc negrii și protestele din întreaga lume: documentare, cărți și podcasturi

Potrivit înregistrărilor judecătorești revizuite de Chicago Tribune, Wendy Rittenhouse a cerut un ordin de protecție de la poliție în ianuarie 2017, susținând că o colegă de clasă a fiului ei l-a amenințat și l-a numit „prost”.

Kyle Rittenhouse
Kyle Rittenhouse

Jim McKay, superintendentul districtului școlar care include Antiohia, a declarat pentru The Post că Rittenhouse a participat la Lakes Community High School pentru un semestru în anul școlar 2017-2018 și nu s-a reînscris ulterior.

În afara școlii, Rittenhouse a participat la programe de cadeți atât cu Departamentul de Pompieri din Antiohia, cât și în Departamentul de Poliție Grayslake, potrivit buletinelor informative. Inițiativa poliției oferă participanților cu vârste cuprinse între 14 și 21 de ani „oportunitatea de a explora o carieră în aplicarea legii” prin călătorii cu ofițerii aflați în patrulare și pregătire pentru arme de foc.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO