fbpx

Căutare

Share this article

Pe 25 mai 2020 un afro-american din Minneapolis era scos din autoturismul său de către poliţişti, suspectat că ar fi plătit cu bani falşi la un magazin din apropiere. Bărbatul nu era înarmat şi nu a opus rezistenţă, dar i-a rugat pe poliţişti să nu îl bage în spatele maşinii pentru că suferă de claustrofobie. În acel moment, deşi era încătuşat, a fost pus la pământ, iar unul dintre ofiţeri şi-a pus genunchiul pe gâtul lui şi a început să apese cu putere. Nu l-au oprit nici colegii, nici martorii care îi strigau că cel reţinut se sufocă, nici evidenţa faptului că George Floyd se sufoca. Aproape 9 minute l-a ţinut Derek Chauvin în acest fel, până când unul dintre colegi i-a luat pulsul victimei şi i-a spus poliţistului că nu se simte nimic. Moartea bărbatului a fost urmată de proteste de amploare în peste 200 de oraşe din Statele Unite şi apoi în oraşe din Europa. Dar să vedem cine a fost George Floyd, bărbatul care şi-a găsit sfârşitul sub genunchiul unui poliţist cu multe plângeri la activ.

Cine a fost George Floyd – Un copil crescut în ghetou care şi-a căutat salvarea în sport

George Floyd s-a născut în 1973 în Carolina de Nord şi a crescut în Texas, într-unul dintre cele mai sărace cartiere din Houston, alături de mama sa şi cei 6 fraţi. Părinţii au divorţat pe când el avea 2 ani şi toată copilăria a fost un efort de a supravieţui financiar şi de a nu pica în ghearele găştilor violente, care se ocupau cu traficul de droguri. Fiind foarte înalt încă de mic şi-a căutat salvarea în sport. În liceu a jucat baschet şi fotbal american. Talent avea, suficient încât în 1992, pe când avea 19 ani, şi-a dus echipa de fotbal pe primul loc în campionatul statal. A fost primul dintre fraţii săi ce a ajuns la colegiu graţie unei burse sportive primită în urma rezultatelor sale, însă în 1995 a abandonat şcoala.

A început să lucreze într-un atelier de tuning auto şi în acelaşi timp cânta într-un grup de hip-hop, Screwed Up Click. Cei de la The New York Times îi descriau versurile ca având un scop, o finalitate.

Cine a fost George Floyd – Anii pierduţi şi regăsirea în sânul bisericii

Au urmat însă ani negri pentru George Floyd, numit de prietenii său „uriaşul bând” datorită staturii sale impresionante – aproape 2 metri înălţime şi 100 de kilograme. Între 1997 şi 2005 a primit 8 condamnări pentru acuzaţii care de care mai diverse, de la posesie de droguri şi furt, la violare de domiciliu. În 2009 a primit 5 ani de închisoare pentru jaf armat. A ieşit din spatele gratiilor în ianuarie 2013 pentru bună-purtare.

George Floyd, foto: abcnews.go.com

După eliberare Floyd s-a îndreptat către biserică unde a devenit mentor pentru copiii şi adolescenţii care aveau nevoie de îndrumare. I-a fost sprijin mamei sale care a suferit un atac cerebral şi a ajutat-o să se recupereze. A împărţit mâncare şi a ajutat la implementarea proiectelor caritabile ale Fundaţiei Angel By Nature. S-a implicat apoi într-un proiect care aducea în Minnesota tineri din cartierul în care crescuse, tineri ce intrau în programe de dezintoxicare în urma consumului de droguri şi erau apoi ajutaţi să îşi găsească locuri de muncă.

În 2014 George Floyd s-a mutat în Minneapolis în căutarea unui loc de muncă. A găsit două. S-a angajat ca şofer de camion şi agent de pază. Trei ani mai târziu filma un clip în care pleda împotriva actelor de violenţă şi a folosirii armelor de foc, iar din 2017 până în 2018 a fost agent de pază într-o locaţie a Salvation Army, o organizaţie caritabilă, formată din soldaţi şi ofiţeri, ce promovează egalitatea de şanse indiferent de vârstă, sex, etnie sau stare socială.

Cine a fost George Floyd – Ucis de fostul coleg de muncă

În 2019 îl cunoaşte pe cel ce avea să-i aducă sfârşitul. Poliţistul care l-a ucis, Derek Chauvin, nu îi era necunoscut. Au lucrat împreună ca agenţi de securitate la un club din oraş. Tot atunci ar fi început şi divergenţele între cei doi pentru că Floyd nu ar fi agreat felul violent în care acţiona Chauvin în relaţia cu clienţii localului. Anul acesta, în 2020, Floyd a rămas fără loc de muncă după ce localul unde era angajat ca agent de pază s-a închis din cauza pandemiei de coronavirus. În aprilie s-a îmbolnăvit şi el de COVID, iar recuperarea a durat câteva săptămâni. Îşi revenise de curând când a fost dat cu forţa jos din maşină şi ucis sub ochii trecătorilor de fostul său coleg, poliţistul Derek Chauvin. George Floyd avea 46 de ani, 5 copii şi 2 nepoţi.

Foto: change.org

Derek Chauvin a fost pus sub acuzare pentru crimă şi omor din culpă şi riscă până la 40 de ani de închisoare.

Fostul poliţist a fost ţinta a 17 anchete interne în cei 19 ani petrecuţi în poliţie, însă a fost sancţionat disciplinar o singură dată, când a fost acuzat că a tras o femeie din autoturismul său după ce a oprit-o în trafic pentru că depăşise viteza regulamentară cu 16 kilometri/oră.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO