fbpx

Căutare

Share this article

1 din 3 negri ajung la închisoare peste ocean. În New York, 88% din oamenii opriți de poliție în 2018 au fost negri sau latini. Peste 15% dintre studenții de peste ocean au declarat că au fost victimele bullying-ului și ale violenței, iar studiile arată că există o puternică asociere între aceste traume și sănătatea mintală și fizică a acestora. Femeile de culoare sunt de 3-4 ori mai predispuse la moarte în timpul sarcinii decât cele albe, chiar dacă au același nivel de trai sau de educație. Deși nivelul de consum de droguri este egal între albi și negri, ultimii sunt de 6 ori mai predispuși să fie arestați pentru asta. Iar bărbații de culoare primesc sentințe cu 19,1% mai lungi decât albii condamnați pentru aceleași lucruri. Numele asociate cu persoane albe au peste 50% șanse la un job, în comparație cu numele tradițional reprezentative pentru negri. Iar aceștia au mai puține șanse să fie angajați pe un post care să corespundă cu nivelul lor de pregătire.

Mai vreți și alte informații? Albii primesc o îngrijire medicală mai bună decât hispanicii (34%) sau negrii (40%). Iar asta în contextul în care în timpul pandemiei de coronavirus cartiere locuite de negri nu au intrat aproape deloc în studiile de testare, deși numărul victimelor era semnificativ mai mare decât în comunitățile de albi.

Dar sunt lucruri care se întâmplă la mare distanță de noi. Sunt oameni care luptă pentru lucruri pe care noi nu le înțelegem și care nu ne afectează. De ce? Pentru că nimeni nu a făcut o paralelă cu rasismul din România. Dar dacă am lua datele de mai sus și le-am căuta în țara noastră, am vedea că situația nu este cu mult diferită, doar subiecții sunt alții. Nu vorbim despre negri, vorbim despre țigani. Nu vorbim despre sclavia de pe plantațiile americane, ci despre cea modernă din Maramureș. România prezintă cel mai mare risc în ceea ce priveşte sclavia modernă, arată un studiu făcut de o companie britanică de consultanţă. Lipsa unei legislaţii, dar şi a unui program care să ajute victimele exploatării prin muncă sunt principalele cauze, spun specialiştii. În 2016, în ţara noastră şi în Italia au fost înregistrate cele mai grave încălcări. Dar pe noi nu ne afectează ce se întâmplă peste ocean. Sau ne încăierăm pe Facebook atunci când aflăm că HBO a hotărât să retragă „Pe aripile vântului”, considerând-l rasist. Nu trebuia să îl retragă, filmul acesta nu trebuia făcut așa. Este rasist. Nu este considerat așa. Este. Punct. Iar ca să înțelegeți mai bine rasismul din lumea divertismentului de la aceea vreme, vă recomand să vă uitați la serialul „Hollywood” – e comercial, dar atât de real.

Problemele lor ar trebui să fie și ale noastre. Sau nu ai trecut pe cealaltă parte a bulevardului atunci când erai în vacanță și ai văzut un grup de negri? Sau nu crezi că în Rahova sau Ferentari se termină pământul? În schimb ar trebui să ne întrebăm câți negri vedem la televizor. Și în ce contexte. Și câți tigani vedem la televizor. Și în ce contexte. Dar noi nu vorbim despre aceste lucruri. Așa cum nu am făcut-o atunci când toată lumea urla cu Me too. Nu am vorbit nici despre bullying, nici despre discriminare, nici despre drepturi egale, nici despre iubire, nici despre familie, nici măcar despre educație sexuală.

Cred că este de datoria noastră să ne educăm, să învățăm despre traumele altora, fără să dăm sfaturi, fără să le spunem că știm prin ce trec, fără să ne facem că îi ascultăm sau că îi înțelegem. Iar primul pas este informarea. Și poate să încercăm să nu mai facem glumițe, nici măcar pe acelea în care considerăm că îi punem în vreo lumină pozitivă. Hai să încercăm să ne asumăm responsabilitea. Și să o facem informați. De aceea, mai jos găsiți o listă cu documentare, cărți, playlist-uri:

Cărți pe care să le citești

negrii

Cărți pentru copii despre rasism

Playlist-uri cu discursuri și piese pe acest subiect

Nina Simone. Tracy Chapman. Michael Kiwanuka. Mavis Staples. James Brown.

 

negrii

Documentare despre negri la care să vă uitați

Oameni pe care ar fi bine să îi urmăriți pe social media

BLACK LIVES MATTER. PEOPLE LIVES MATTER.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO