Cine este Ron Mallett, omul care lucrează zi și noapte pentru a construi mașina cu care să se întoarcă în timp și să-și salveze tatăl - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cine este Ron Mallett, omul care lucrează zi și noapte pentru a construi mașina cu care să se întoarcă în timp și să-și salveze tatăl

Ron Mallett este un fizician american care vrea să se întoarcă în anii 1950 pentru a-și vedea din nou tatăl. Încearcă să construiască o mașină a timpului.
Share this article

Cine nu-și dorește să se întoarcă în trecut? Poate că unii visează să ajungă în Noua Zeelandă sau Argentina, în Islanda sau Canada, însă, fără doar și poate cea mai interesantă călătorie pentru toată lumea ar fi cea în timp. Iar pentru asta nu avem nevoie de vize, de bani sau de zboruri care să vină la timp … ci doar de legile fizicii.

Oricât de greu ne-ar fi să credem, pare că o astfel de călătorie începe să fie din ce în ce mai posibilă. Și nu doar în vreun film de tipul „Back to the Future”, ci chiar în realitate. Iar cercetătorul Ron Mallett este doar unul dintre oamenii care lucrează la această minune.

Astrofizicianul și-a dedicat întreaga viață unui singur vis: acela de a-și vedea din nou tatăl. Iar pentru asta încearcă de ani de zile să construiască o mașină a timpului. Și-a dedicat întreaga sa carieră academică dezvoltării unei mașinării cu care să își revadă tatăl care a murit atunci când acesta avea doar zece ani.

Un eveniment nefericit care avea să îi schimbe viața lui Ron Mallett pentru totdeauna

Ron Mallett avea doar zece ani atunci când tatăl său, un fumător înrăit, a făcut infarct și a murit la doar 33 de ani. Iar acest moment i-a schimbat viața. Chiar și astăzi, după atâția ani, suferă după despărțire. Tatăl său, un reparator de televizoare din America, l-a încurajat să citească și i-a insuflat pasiunea pentru știință. Așa că, Mallett s-a refugiat în cărți.

Ron Mallett
Ron Mallett împreună cu tatăl și mama sa. Sursă foto: Sursă foto: CNN

Și, la doar un an de la moartea tatălui său, a început să citească romanul sci-fi „The Time Machine”. Iar această lectură avea să îi dicteze viitorul. Datorită imaginației lui H. G. Wells, Mallett a transformat tragedia familiei sale într-un nou început.

Iar astăzi, la mai bine de 60 de ani, Mallett este profesor la University of Connecticut și își dedică viața studiului găurilor negre și a relativității. La 74 de ani, acesta studiază timpul, spațiul și gravitația. Și încearcă să îi calce pe urme lui Albert Einstein.

Ron Mallett teoretizează călătoria în timp și încearcă să își transforme dorul pentru tatăl său într-o invovație care să schimbe lumea. Mai este însă drum lung până la construcția mașinii timpului și, cel mai probabil, nu va reuși să facă această călătorie în timpul vieții sale, însă visul rămâne.

We can build a real time machine (BBC)

Mallett a copilărit în Bronx și apoi s-a mutat în Pennsylvania. Iar familia sa avea mari probleme financiare. Așa că singura lui escadapă a fost lumea cărților. Iar după ce a murit tatăl său, acesta aproape s-a mutat în librăria Salvation Army. Acolo a găsit cărțile lui Einstein care i-au fost inspirație pentru ce va urma pentru el.

A descoperit prima dată conceptul de călătorie în timp în anii 1950. Nici nu ajunsesem în spațiu și oamenii se întrebau dacă acest lucru este posibil. Așa că, după ce a terminat liceul, a ajuns la facultate datorită unui proiect al lui G.I. Bill care îi ajuta pe militarii veterani.

S-a înscris în US Air Force, unde a stat patru ani și a luptat în Vietnam. Iar după ce a venit de pe front s-a înscris la facultate. A obținut licența în fizică și apoi a făcut un master și un doctorat în teoriile lui Einstein. A lucrat apoi la United Technologies și la un producător de avioane și, în cele din urmă, a ajuns să predea fizică la University of Connecticut. Însă mereu s-a gândit la posibilitatea de a călători în timp. Și de atunci: „oameni din întreaga lume au început să îl contacteze și să discute despre posibilitatea întoarcerii în timp”, spunea acesta într-un interviu pentru CNN.

If I could build a time machine, then I could go back into the past and see my father again and maybe save his life and change everything (BBC)

Astăzi îl vedem pe Mallett studiind tot felul de teorii și calcule, însă cât de plauzibilă ar fi o astfel de idee? Ei bine, americanul susține că ideile lui Einstein par să facă posibilă întoarcerea în timp. Și dă exemplu călătoriile în spațiu ale astronauților care folosesc ceva asemănător cu viteza luminii. Iar pentru aceștia timpul se măsoară intr-un mod diferit față de cel de pe Pământ.

Sursă foto: CNN

Mai mult decât atât, pentru a explica și mai bine aceste noțiuni se folosește din nou de cinematografie și de filmul „Planet of the Apes”, acolo unde un astronaut (spoiler alert) își dă seama că nu a călătorit pe o altă planetă, ci s-a întors tot pe Pământ, însă cu mulți ani înainte.

Pasiunea tuturor pentru spațiu și povești sci-fi, a făcut ca povestea lui Ron Mallett să fie foarte aproape de Hollywood. Adaptarea biografiei sale din 2008, „The Time Traveler” a fost foarte aproape de ecranizarea sub regizorul Spike Lee. Proiectul a căzut atunci, însă acum o altă casă de producție importantă i-a cumpărat drepturile. Așa că, dacă munca sa de o viață nu o să-l ajute să se întoarcă în New York-ul anilor 1950, americanul o poate face datorită cinematografiei. Măcar în acest fel se poate întâlni cu tatăl său.

Visul lui Mallett este departe de a se materializa. Întoarcerea lui în anii 1950 pare să nu fie deloc aproape de realizare, însă visul său rămâne la fel de puternic. Iar bătălia pentru atingerea lui îl face pe american să muncească și mai mult. Cine știe, poate că peste câțiva (zeci) de ani vom vorbi despre altfel de călătorii în afara celor peste mări și țări.

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora