Căutare

Share this article

Pete Buttigieg este, din 2011, primarul orașului South Bend, din cel de-al patrulea stat de peste ocean, Indiana. Și tot de atunci a început să își construiască drumul către cea mai importantă poziție politică din lume, cea de Președinte al Statelor Unite ale Americii. Evident, gândul acesta nu a fost până acum câteva zile oficial. Însă de când și-a declarat intenția de a candida, foarte multe sondaje de peste ocean îl și dau drept favorit. Presa îl numește “wonder boy / băiatul minune”. Iar democrații îl văd drept “heartland hope / marea lor speranță”.

Și în toată această nebunie mediatică, nu ne putem abține să nu ne întrebăm “cine este Pete Buttigieg?”, “care sunt principiile după care se ghidează” sau “ar putea avea vreo șansă reală în această cursă?”.

Cine este Pete Buttigieg

Cel mai probabil nu ai auzit de numele Pete Buttigieg până acum. Și e ceva normal. Are doar 37 de ani. Iar primarul din Indiana sau cum îi place să i se spună “Mayor Pete / Pete Primarul” are tot timpul la dispoziție să ne impresioneze. Poate chiar din fotoliul de cel mai important om din lume. A intrat oficial în cursa prezidențială de anul viitor. Și este unul dintre candidații care luptă, în acest moment, pentru nominalizarea Partidului Democrat.

Cumva asemănător cu ce s-a întâmplat la noi în cazul lui Klaus Iohannis, Buttigieg își bazează mare parte din candidatura sa pe rezultatele pe care le-a avut ca primar al orașului South Bend, din Indiana. Iar oamenii este posibil să îl voteze cu speranța că acesta ar putea aduce lucrurile bune de acolo în toată țara. Așa cum nu puțini și-au dorit ca Iohannis să transforme România într-un Sibiu mai mare.

A absolvit Harvard și Oxford (Pembroke College cu o Bursă Rhodes). A lucrat în cadrul companiei de consultanță în management McKinsey. Apoi a plecat pe front, servind pentru United States Navy Reserve în războiul din Afghanistan. Acolo unde a participat exact în timpul legii „Don’t ask. Don’t tell” care limita drepturile persoanelor LGBT, obligându-i pe aceștia să își ascundă adevărul.

Din 2011 este primarul orașului South Bend, funcție pentru care a fost reales în 2015 cu peste 80% dintre voturi.

Care sunt subiectele pe care vrea să le promoveze

Printre subiectele despre care vorbește sunt asistență medicală universală, reducerea inegalității veniturilor, politici pro-ecologice, imigrația, dialog și cooperare între Partidul Democrat și organizațiile care privesc forța de muncă, controale sporite pentru oamenii care doresc să achiziționeze arme de foc, pedepse pentru companiile care au politici discriminatorii împotriva persoanelor LGBT.

Buttigieg pare să fie deja un om politic foarte experimentat. Repet, are doar 37 de ani, iar dacă ar câștiga alegerile de anul viitor, ar fi cel mai tânăr Președinte ale Americii. Însă, chiar și la această vârstă fragedă, știe exact ce cuvinte să folosească pentru a vorbi pe limba audienței sale … sau poate doar are niște consilieri care nu îi pun nicio greșeală în discurs și în care are mare încredere.

Se mândrește că vorbește nu mai puțin de șapte limbi străine: spaniolă și franceză (ambele la nivel nativ), italiană, norvegiană, arabă, malteză și farsi (la nivel conversațional). Așa că nu miră pe nimeni că știe să se joace cu discursurile ba progresiste, ba conservatoare, în funcție de audiență.

De la muzică la politică: Pete Buttigieg ar putea fi primul președinte gay al Americii

Și se pare că nu este interesat doar de politică. Mayor Pete cântă la chitară și la pian. Iar în 2013 a avut un solo de pian alături de South Bend Symphony Orchestra și Ben Folds. Pasiunea sa pentru cultura a mers mai departe. Iar în anul acesta a lansat și o carte, “Shortest Way Home: One Mayor’s Challenge and a Model for America’s Future”, care a devenit în foarte scurt timp bestseller.

Pete Buttigieg împreună cu părinții săi

Dacă va candida sau nu. Și dacă o va face sau nu împotriva lui Donald Trump. O să vedem. Cert este că Pete Buttigieg poate fi dovada de care aveam nevoie pentru a fi siguri că lucrurile au progresat în ceea ce privește egalitatea de șanse.

Pete Buttigieg împreună cu soțul său Chasten Glezman

Mayor Pete este primul candidat gay care ar putea intra în cursa prezidențială. În iunie 2018, Buttigieg s-a căsătorit cu Chasten Glezman, un profesor de liceu pe care l-a întâlnit cu ajutorul aplicației Hinge și cu care are o relație din august 2015 (atunci când se afla în cursa pentru realegerea lui ca primar al South Bend). Cei doi locuiesc acum într-o casă în cartierul în care a crescut Pete. Și au doi câini pe care i-au salvat de pe stradă: Truman și Buddy.

Glezman, care acum a luat numele Buttigieg, a avut o copilărie destul de complicată. La 18 ani le-a spus părinților lui că este gay și, chiar dacă acum susține că are o relație foarte bună cu ei, atunci a fost nevoit să plece de acasă. A dormit în mașină sau pe canapelele colegilor. Și atunci a fost un singur om de la care a simțit că are tot sprijinul: profesoara lui de artă din liceu. De atunci a știut că își dorește să îi ajute pe ceilalți tineri care au simțit respingerea celor apropiați, care nu au cunoscut dragostea familiei și susținerea comunității. Și tot atunci a știut că vrea să devină profesor, tocmai pentru a avea acest contact cu tinerii care au nevoie de un om care să îi susțină. Glezman crede că lumea are nevoie de politicieni care să susțină, prin activitățile lor, un viitor în care toată lumea să aibă egalitate de șanse. Și crede că acum americanii ar putea avea, în sfârșit după acestă perioadă grea sub conducerea lui Donald Trump, cu cine să voteze, în persoana lui Pete Buttigieg.

Dacă o să fie el omul care să se opună lui Trump, o să vedem. Până atunci Buttigieg trebuie să câștige lupta pentru a fi candidatul Partidului Democrat. Și se luptă pentru această poziție cu nu mai puțin de alți 17 de candidați care și-au anunțat deja intrarea în cursă, printre care Bernie Sanders, Kamala Harris, Cory Booker … și poate Joe Biden (fostul Vice Președinte în perioada lui Barack Obama) care încă ia în considerare o astfel de candidatură.

Și, la final, vă întreb: voi știți cum se pronunță numele lui?

read
next
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO