COSMETIC PLANT: 30 de ani de dăruire și 3 generații de femei. Povestea companiei românești care mizează pe știință pentru a pune în valoare frumusețea naturală a femeilor - LIFE.ro

Căutare

Share this article

COSMETIC PLANT este unul dintre cei mai importanți producători români de cosmetice, cu peste 15 premii obținute în cadrul competițiilor internaționale prestigioase și cu peste 140 de produse în portofoliu, foarte multe pe bază de ingrediente folosite în premieră pe piața locală.

LIFE.ro își propune să arate o altă față a acestei companii care crește frumos din generație în generație, anume să pătrundă în sufletele și amintirile celor care au făcut posibilă existența acesteia. Vom ridica un pic cortina informațiilor oficiale pentru a cunoaște oamenii din spatele acestei afaceri de familie. Cu atât mai mult cu cât vorbim despre trei generații de femei care au răzbit într-o lume în care cele mai multe companii sunt conduse de bărbați și unde factorul de decizie se presupune că este reprezentantul „sexului tare”.

COSMETIC PLANT se năștea la puțin timp după Revoluție, din viziunea și pasiunea unei farmaciste și cercetătoare în domeniul rețetelor pentru produse cosmetice. Ileana Mester visa să ajungă să le pună la dispoziție româncelor produse cosmetice de cea mai bună calitate, cu ingrediente naturale, menite să le ajute să-și îngrijească pielea cât mai bine, să-și pună întotdeauna în valoare frumusețea naturală. De la vis la realitate n-a fost un drum deloc ușor, însă hotărârea doamnei Mester l-a făcut să nu fie și îndelungat, iar femeile aveau să se bucure curând de toate aceste inovații în materie de frumusețe. Câțiva ani mai târziu, Susana Laszlo, fiica doamnei Mester, prelua compania în calitate de director general și ducea visul mai departe.

COSMETIC PLANT
Ileana Mester, mama doamnei Laszlo, femeia care a avut viziunea unei companii cum este azi COSMETIC PLANT

Astăzi, și fiica doamnei Laszlo lucrează pentru companie, iar businessul, dornic în continuare de inovații și dezvoltare, vizează inclusiv extinderea în străinătate.

Am vrut să aflăm această poveste de 30 de ani de dăruire și pasiune și am vrut să știm cine sunt femeile, cu pasiunile și slăbiciunile lor, care ne-au oferit șansa de a ne simți cât mai bine în pielea noastră, de a ne pune în valoare frumusețea naturală.

Citește și: Doi tineri din Timișoara au pus pe picioare un business cu o cifră de afaceri de peste 30 de milioane de lei, plecând de la un stand de produse cosmetice

Doamnă Susana Laszlo, toți avem o amintire a mamelor noastre în fața oglinzii, în timpul unui mic ritual de îngrijire personală. Ce amintire duioasă vă vine prima dată în minte, legată de mama dumneavoastră?

În ritualul zilnic de îngrijire al mamei mele au existat mereu cremele de față, de corp și de mâini. Când mă gândesc la ea, îmi amintesc că a avut întotdeauna un miros foarte plăcut și delicat de parfum, pe care îl simțeam mai ales seara. Mama a fost o femeie căreia îi plăcea să se îngrijească și pe care o priveam ca pe un model.

Chiar și după atâția ani, încă port în suflet și în minte parfumul ei preferat, inconfundabil pentru noi toți. Acesta conținea un amestec de note florale și se potrivea perfect cu personalitatea ei.

COSMETIC PLANT
De la stânga la dreapta: Ileana Mester, Susana Laszlo, Neomi Fodor

Vă amintiți primele visuri din copilărie? Ce vă doreați să ajungeți când veți fi fost mare? Personal, îmi amintesc că-mi plăcea la nebunie să merg la tata la serviciu (era șef de carmangerie la un IAS, pe vremuri). Cum era la mama la serviciu?

De mică mi-am dorit să fiu pictoriță, având o înclinație și spre istoria artelor, sau să devin medic. Dacă la 5 ani eram deja chirurg pentru colecția mea de ursuleți de pluș, până la vârsta de 15 ani cea mai mare pasiune a mea a fost să desenez și să citesc cât mai multe cărți despre istoria artelor: îmi plăcea să memorez tablourile și autorii acestora și, prin joacă, mă autoverificam mereu, voiam să văd dacă le recunosc imediat.

S-a dovedit însă până la urmă că așchia nu sare departe de trunchi. Înclinația spre domeniul medicinei a venit oarecum firesc, datorită momentelor petrecute cu ai mei. Țin minte că mergeam cu tata la contravizitele de seară și îmi plăcea foarte mult mirosul curat, aproape înțepător, de dezinfectant. Mă impresiona clădirea spitalului și mereu aveam impresia că se întâmplă ceva extraordinar în interiorul acesteia. Și, în realitate, chiar se întâmplau lucruri extraordinare.

În plus, tata a avut aparatură de specialitate (un aparat de respirat dezafectat) în camera lui, iar pentru mine asta era ceva fascinant, care îmi stârnea mereu curiozitatea.

Vizitele la serviciul mamei, în schimb, au fost mai rare pentru că era foarte ocupată și avea și un program mult mai greu de aliniat cu al meu. Dar asta nu înseamnă că nu mi-a fost inspirație continuă în tot ceea ce am făcut. 

Tata era medic anestezist. Pentru el, medicina a fost vocație în adevăratul sens al cuvântului și în toți anii de activitate s-a dedicat întru totul profesiei, dar în același timp și familiei, i-a reușit perfect acest lucru. A fost un exemplu pentru mine, dar și pentru cei din jurul său.

COSMETIC PLANT
Susana Laszlo, femeia ce conduce azi COSMETIC PLANT

Sunt 30 de ani de COSMETIC PLANT. La început era un vis frumos al mamei sau dintotdeauna ați știut că va ajunge o companie de succes? 

Mi-am urmat visul și am studiat medicina, însă nu aveam cum să știu ce îmi rezervă viitorul. Nici mie, nici companiei COSMETIC PLANT. În 1995, însă, după terminarea studiilor, m-am alăturat mamei mele, pentru a-i oferi un sprijin în pasiunea ei care se conturase deja ca o afacere. Astfel, rolul meu în companie se rezuma la „multitasking”, fiind o adevărată provocare pentru mine, mai ales la început de drum: eram și gestionară, țineam și evidența primară a documentelor, mă ocupam în paralel și de achiziții și, din când în când, lucram cot la cot cu muncitorii de la ambalare. Așa am învățat eu toate laturile unui business, cu bune și rele, iar acest lucru m-a ajutat pe mine, în prezent, să fiu la cârma companiei care în acest an împlinește 30 de ani de activitate.

Înțeleg că mama era farmacistă și cercetătoare. Asta presupun că a însemnat multă activitate academică, a cărei sămânță este imposibil să nu o fi sădit și în dumneavoastră. Mai pe scurt, cât de severă era mama dumneavoastră legat de învățătură? Și cine a ales facultatea la care urma să mergeți?

Ambii părinți aveau o activitate academică intensă. Mama era mai severă, obișnuia să-mi controleze lecțiile, mai ales când am devenit mai visătoare, prin clasa a opta. Eram o fire mai romantică decât sora mea, cu multe înclinații artistice și destul de leneșă la învățat.

Programul meu a fost gândit în așa fel încât să nu am două secunde libere: din clasa a cincea, 9 ore pe săptămână făceam arte plastice, iar această activitate s-a desfășurat timp de 4 ani, învățam limba germană în particular, iar după aceea am urmat un liceu cu cerințe foarte mari, Liceul de Matematică-Fizică.

Am fost sprijinită de către părinți, ei lăsându-mă să iau decizii singură, dar ajutându-mă în același timp să am o viziune mai clară în ceea ce privea traiectoria mea.

Prima dilemă mai serioasă din viața mea a fost în clasa a opta, când oscilam între a deveni pictoriță/specialistă în istoria artelor sau medic. Părinții au trimis picturile și desenele mele unui artist renumit din Cluj pentru a le analiza, iar acesta a ajuns la concluzia că nu sunt destul de talentată încât să fiu fericită cu această profesie. Așa că a fost simplu, am ales să studiez medicina. În 1990, am terminat Facultatea de Medicină din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca. Apoi am plecat în străinătate să mă specializez, unde prima dată am încercat să studiez anestezia-terapia intensivă, fiind inspirată și de tatăl meu, însă în final am ales pediatria, examenul de specialitate dându-l în 1995.

Mai aveți frați? Dacă da, ei ce drum au ales în viață?

Mai am o soră, de profesie ingineră chimistă, aceasta fiind și asociată în cadrul COSMETIC PLANT.

COSMETIC PLANT
La aniversarea a 30 de ani de COSMETIC PLANT, întreaga echipă s-a întregit alături de Susana Laszlo, sora (în rândul din față, în stânga) și fiica ei (dreapta)

Când și unde l-ați cunoscut pe soțul dumneavoastră?

L-am cunoscut în urmă cu 40 de ani, pe lacul Tarnița din Cluj, unde practica schi nautic; un tânăr fermecător, dezinvolt, cu o seducătoare alură de sportiv. A fost o iubire de adolescenți care a evoluat frumos în familia pe care o avem. 

Câți copii aveți? Fiica dumneavoastră lucrează deja în companie și înțeleg că este a treia generație care se implică. Ceilalți copii?

Am doi copii și un nepoțel. Fiica mea, Noemi, a studiat chimia și momentan urmează un masterat în afaceri. În paralel, desigur, este activă și în companie, fiind într-adevăr a treia generație implicată în businessul COSMETIC PLANT, lucru care mă bucură mult.

Fiul meu a absolvit anul acesta Ingineria Electrică, fiind la început de carieră. În anii studenției a fost și el implicat în activitatea companiei, fiind consilierul meu pe probleme tehnice.

COSMETIC PLANT
Fodor Noemi, fiica doamnei Laszlo, membră a echipei COSMETIC PLANT

Ne întoarcem la COSMETIC PLANT. 30 de ani de efort, inovație și cercetare, produse de foarte bună calitate, nenumărate premii și recunoașteri internaționale. Care credeți că sunt cele mai importante 3 calități pentru astfel de reușite?

Îmi e greu să găsesc doar 3 calități când vine vorba despre reușitele COSMETIC PLANT. La baza acestora stau curajul, perseverența, creativitatea, respectul și corectitudinea – atât față de angajați, cât și față de parteneri și furnizori. Nu este ușor să faci business. E o adevărată provocare să rămâi fidel principiilor tale în jungla afacerilor, însă noi am reușit, iar acest lucru ne-a ajutat și ne-a adus în punctul în care suntem astăzi: 30 de ani de muncă, produse de calitate create după rețete proprii, cliente fericite și fidele, angajați și parteneri mulțumiți și multiple recunoașteri internaționale.

De ce Cluj-Napoca? Acum 20-30 de ani, toată lumea venea la București, în ideea că aici se coc marile afaceri. Ați rămas în Cluj demonstrând contrariul, ba mai mult, de la Cluj v-ați făcut produsele cunoscute peste tot. Nu a fost niciodată o opțiune Bucureștiul?

Aș putea spune că este vorba de patriotism local. Iubesc enorm Clujul, împrejurimile, oamenii de aici și este o mândrie pentru mine faptul că sunt din Cluj-Napoca. La baza acestei afirmații stau chiar faptele mele. Deși am urmat rezidențiatul în străinătate, am ales să mă întorc în țară, să muncesc aici; sinceră să fiu, nu-mi pot imagina să trăiesc altundeva. Chiar dacă am străbătut lumea în lung și-n lat și mă puteam stabili în orice altă țară, m-am întors în Cluj de fiecare dată. Aici mă simt acasă.

Citește și: Cum se produce Bere a la Cluj? Și cum Ferencz Vigh, un berar din tată în fiu, a creat 13 rețete de bere pentru a descoperi berea cosmică

Ce urmează/care e planul următorilor 30 de ani? Unde visați să ajungeți?

COSMETIC PLANT e azi, la 30 de ani de existență, un brand ce rămâne devotat inteligenței plantelor și cercetării științifice și așa va fi și mai departe. Vom continua să acordăm o atenție sporită inovației și cercetării, cu scopul de a potența puterea plantelor și de a consolida în același timp poziția COSMETIC PLANT – un brand de referință al femeilor din România. Însă planurile noastre nu se limitează doar la planul local. Dorim să ne extindem și în afara granițelor, mai ales că produsele COSMETIC PLANT au fost recunoscute și premiate la nivel internațional de foarte multe ori, în cadrul competițiilor de specialitate prestigioase, fapt care ne încurajează și ne oferă încredere în acest sens.

COSMETIC PLANT
Susana Laszlo, premiată pentru calitatea produselor COSMETIC PLANT la Monde Selection, unul dintre cele mai prestigioase consursuri din domeniu.

În afara biroului de director general, unde o găsim pe doamna Laszlo? Ce pasiuni aveți?

Sunt cinefilă, îmi place să mă bucur de un film bun, de o carte bună, să vizitez și să descopăr muzee. Pe de altă parte, sunt și adepta activităților mai dinamice, exploratoare, precum excursiile prin țară, cu motocicleta, alături de soțul meu. Și tot la capitolul petrecerii timpului cu familia, îmi place enorm să mă uit la desene animate cu nepotul meu. Am o colecție impresionantă de filme de animație.

read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO