Prima pagină » „Creștem și călătorim”: Cum trecem peste frica de a pleca în vacanță cu cel mic? Care sunt secretele unei aventuri liniștite? Și de ce ar trebui să vizităm toată lumea alături de copiii noștri
„Creștem și călătorim”: Cum trecem peste frica de a pleca în vacanță cu cel mic? Care sunt secretele unei aventuri liniștite? Și de ce ar trebui să vizităm toată lumea alături de copiii noștri
„Creștem și călătorim”, acesta este un principiu pe care nu mulți părinți sunt curajoși să îl pună în practică. Ne ferim să călătorim cu cei mici de frică să nu se îmbolnăvească, din neîncrederea că o să-și amintească ceva din ce trăiesc sau de teama că o să urle pe plajă, în restaurante sau în camera de hotel. Însă părinții care au fost suficient de încrezători și de liberi, ne-au spus că a călători cu cei mici este o bucurie. O amintire de familie pe care nu ai cum să o uiți vreodată.
Dar ce înseamnă să călătorești cu copiii, mai ales atunci când sunt mici? Cât de multe lucruri își amintesc ei din ce văd și experimentează? Cum îți alegi destinațiile potrivite atunci când pe lângă bagaje și dorințe, mai ai și un cărucior cu unul sau doi copii? Și de ce ar trebui să ne depășim toate fricile și temerile și să le arătăm celor mici lumea în care trăim? Am vorbit cu Ana de la „Creștem și călătorim” despre toate acestea. Vă invităm să aflați toate răspunsurile, în câteva minute de lectură:
Care a fost momentul în care v-ați decis să vă faceți bagajele și să plecați prima dată în lume … separat și împreună?
Prima oară am ieșit din țară atunci când am fost împreună și asta destul de târziu în viață. Cred că aveam 20 de ani, iar vacanța a fost în Grecia. Îmi aduc aminte și acum că am dat 50 de euro pentru o săptămână, transport cu autocarul și cazare în Paralia Katerini în off season. A fost minunat – nu mai plecasem niciodată din România și am experimentat totul atât cât am putut de mult. Sigur această vacanță ne-a deschis gustul pentru călătorii.
Următoarea plecare a fost în Italia (am făcut un tur, tot cu autocarul) și apoi am ajuns în din ce în ce mai multe destinații. Călătoriile au devenit pentru noi ca un mic viciu – până la urmă suma viciilor trebuie să rămână constantă, iar noi altele nu avem (râde). Acum așteptăm cu interes perioade bune pentru a ajunge în destinații noi, căutăm oferte și ne bucurăm ca doi copii de fiecare plecare.
Cum a fost prima deplasare cu Sofia?
Prima deplasare cu Sofia a fost la Hadar Chalet. Am ajuns acolo pentru o nuntă și am stat un weekend întreg. Ea avea atunci o lună și jumătate. A fost o experiență inedită pentru noi – nu mai călătorisem cu un copil până atunci – și, tototdată, mult mai ok decât ne-am așteptat. Ne-am plimbat cu ea, a dormit liniștită în pătuțul ei, per total ne-a încurajat să plecăm mai des în trei.
Dar cu Tudor?
Tudor s-a născut în noiembrie, ceea ce a însemnat că am mai întârziat puțin cu vacanțele. Asta pentru că iarna preferăm destinațiile însorite, iar el era prea mic pentru așa ceva. Așa că am ieșit prima dată când avea două luni și am mers până la Predeal. Am ajuns cu el și pe pârtie, am fost la restaurant, a fost absolut ok.
Ce frici ați avut și cum le-ați depășit?
Ca să fim sinceri, nu am avut prea multe frici. Am putea, totuși, să ne gândim la două. Prima – că cei mici vor urla tot timpul în vacanță. Și a doua – că se vor îmbolnăvi și vom avea probleme.
În ceea ce privește prima frică, am decis să fim curajoși. Ne-am zis „ce-o fi o fi” și am pornit. Am avut mare noroc să nu avem chiar niște copii îngrozitor de urlători în vacanțe. Da și ei obosesc sau se plictisesc și atunci reacționează exact ca niște copii ce sunt care nu au învățat încă să își controleze emoțiile. Dar, până la urmă, așa sunt călătoriile cu copii și ne-am obișnuit. Am și învățat să gestionăm și să evităm aceste situații atât cât putem, ca să ne fie bine tuturor.
Legat de sănătate, suntem mereu atenți să avem o asigurare de călătorie atunci când mergem în afara țării. Din fericire nu am avut niciodată nevoie să o folosim. În plus, de obicei trecem pe la medic înainte de o vacanță în vreo destinație mai îndepărtată și ne asigurăm că avem la noi suficiente medicamente. Și, nu în ultimul rând, verificăm să existe spitale decente în zonele în care călătorim pentru că nu poți ști niciodată ce se întâmplă … mai ales acum cu pandemia pe care o trăim.
Călătoriți mereu alături de Sofia și Tudor sau aveți și ieșiri în care vreți să fiți doar voi doi?
De când au apărut copiii în viața noastră, călătorim doar împreună. Vacanțele cu copii sunt, cu siguranță, diferite de cele în doi. Însă nu ne-am mai putea imagina viața altfel. Oare ce poate să fie mai plăcut decât să te ții de mâna cu soțul tău în timp ce copiii aleargă sau ți se împiedică printre picioare sau ca el să te ia de după mijloc pe când cineva te trage de fustă?!
Avem suficiente momente când suntem și doar noi în timpul vacanțelor – când cei mici dorm sau când se joacă liniștiți (da, se mai întâmplă și așa ceva). Și ne place să fim cât mai mult timp împreună. De fapt asta ne dau vacanțele – ocazia să petrecem timp de calitate în patru, timp pe care altfel nu l-am mai putea recupera niciodată.
Cât de scump este acest stil de viață? Și cum faceți să vi-l permiteți?
Călătoriile sunt atât de scumpe pe cât ți le permiți și așa cum ți le organizezi. Poți să călătorești la cort sau să stai în hoteluri de cinci stele. Noi avem joburi normale în multinaționale și ne setăm la început de an un buget pe care să îl folosim pentru vacanțe. Apoi ne calculăm zborurile, cazările și restul pentru a ne asigura că ne încadrăm în el.
Ana (Creștem și călătorim): Noi suntem genul de oameni care preferă să stea poate puțin mai în centru pentru a nu face foarte mult până la toate atracțiile sau chiar lângă plajă – pentru că lucrurile astea contează când ai copii – pot face diferența dintre un îngeraș și un mic monstru (râde). Deci da, cheltuim ceva bani din ceea ce câștigăm pe vacanțe, însă pentru că asta ne dorim și e pasiunea noastră.
Ce faceți în timpul liber … adică atunci când nu sunteți prin călătorii?
Eu scriu la blog și plănuiesc călătorii. Mi se pare activitatea cea mai relaxantă din lume. Dacă nu, mă veți găsi cufundată într-o carte cu o cană de ceai sau o cafea alături. Tudor iubește să alerge, să schieze și să meargă cu bicicleta și ne străduim să îi încadrăm pasiunea în cât mai multe vacanțe.
Cum v-a schimbat viața apariția Sofiei și mai apoi a lui Tudor? Și cum se înțeleg ce doi? 🙂
Tudor și Sofia se înțeleg foarte bine. Ca orice părinți, eram îngrijorați că Sofia va fi geloasă odată cu apariția lui Tudor, mai ales că ea era destul de lipită de mine. Însă, spre surprinderea noastră, a fost absolut liniștită, nu a manifestat gelozie în niciun fel, a înțeles totul foarte bine și s-a comportat ca o soră mai mare ideală.
Tudor este încă prea mic să își dea cu părerea, dar se uită momentan cu interes la Sofia. Clar viețile noastre sunt diferite de cum erau înainte – încă ne întrebăm ce făceam cu tot timpul liber pe care îl aveam. Dar suntem părinți de atât de mult timp (5 ani pot părea o eternitate), încât nici nu ne mai aducem bine aminte cum era lumea noastră înainte. Oricum este mai bună acum.
Mulți părinți se plâng că este greu să călătorească cu copilul atunci când este mic, la voi cum este?
Cu siguranță nu este la fel ca înainte. La început plecam cu casa după noi, însă, cu timpul, ne-am dat seama că nu este cazul. Îmi aduc aminte de prima zi din Moscova când am pornit să vizităm și aveam căruciorul, sistemul, ghiozdanul și un aparat imens de fotografiat – eram super încărcați, iar Sofia nu a vrut decât în brațe – yey. Drept urmare de a doua zi am devenit mult mai eficienți.
Ana (Creștem și călătorim): Secretele călătoriilor cu copiii sunt minimalismul (de cele mai multe ori găsești orice ai nevoie și la destinație, în afară de situația în care te duci pe o insulă pustie) și plăcerea de a te juca și de a petrece timp cu ei.
Odată ce stăpânești aceste concepte, toată lumea e mai fericită. Când plecăm în vacanță, încercăm să găsim atracții atât pentru copii, cât și pentru adulți. Cel puțin la noi, dacă am merge într-o vacanță doar în muzee, Sofia s-ar plictisi. Așa că alternăm și toată lumea e fericită.
Cât de ușor le este celor mici să se adapteze la această viață de călători?
Depinde. Unii copii sunt mai adaptabili, alții mai puțin adaptabili. În principiu, copiii se vor simți cel mai bine alături de părinții lor. Dar asta nu înseamnă că trebuie să îi târâm cu noi peste tot doar din dorința de a vizita ceva.
La Sofia, piatra de încercare a fost somnul. Dacă nu își face somnul este complet neadaptabilă și toți suntem nefericiți. Așa că ne asigurăm că doarme – o culcăm seara la o oră rezonabilă, iar la prânz (când încă dormea la prânz) fie o culcam în hotel (dacă eram în hotel la ora respectivă – niciodată nu ne-am întors să culcăm copilul), fie în cărucior sau în sistem dacă eram pe drum.
Ana (Creștem și călătorim): Trebuie să vă uitați la copilul vostru și să vedeți ce funcționează și ce nu funcționează pentru el. Pentru unii au sens vacanțele mai liniștite, într-o singură locație, alții sunt foarte confortabili într-un road trip. Exact ca în cazul adulților. Ascultați-vă copilul și vacanțele împreună vor fi de success.
Pe de altă parte, mulți părinți susțin că nu călătoresc cu copilul atunci când este mic pentru că oricum nu o să înțeleagă mare lucru din locurile pe care le vizitează, voi ce spuneți? Cum crezi că îi ajută pe Sofia și Tudor aceste călătorii?
Asta mă distrează de fiecare dată când o aud. Da, copiii nu vor ține minte hotelul în care am stat în Moscova sau vreun muzeu anume. Dar vor învața lucruri care li se întipăresc în memoria de lungă durată. Vor învața cum e cu fluxul și refluxul, vor putea analiza oamenii din diverse țări, vor deveni mai adaptabili la diverse condiții, vor putea experimenta mâncăruri diferite. Deci, practic, senzațiile sunt cele care vor rămâne cu ei. Și, cel mai important, vor petrece timp de calitate împreună cu părinții lor. Timp care este diferit de cel petrecut acasă.
Ana (Creștem și călătorim): În vacanțe sunt doar ei și părinții lor, fără alte lucruri familiare, ceea ce îi ajută să își construiască mai bine relația, să se înțeleagă și să se experimenteze într-un mod complet diferit. Călătoriile în familie ne fac viața mai bogată per total, chiar dacă uneori ne întoarcem mai obosiți din ele decât am plecat.
Prin ce țări ați fost?
Am ajuns în destul de multe țări, majoritatea în Europa. În formula de 3 (Tudor de abia a apărut, urmează să îl includem în destinațiile noastre viitoare) am mers în Marea Britanie, Franța, Spania, Italia, Germania, Grecia, Turcia, Emiratele Arabe și Thailanda. Separat, eu și Tudor am mai călătorit și înainte de copii, ajungând în Cehia, Austria, Slovacia, SUA, Japonia, China, India sau Etiopia.
Cum alegeți destinațiile pentru călătoriile voastre?
În general ne gândim să ajungem în destinații noi prin care nu am mai trecut până acum și care să fie destinații care ni se par interesante. În plus, ne gândim și la cât de child friendly sunt sau ce activități pentru copii am putea face. Spre exemplu, acum avem pe lista: țările nordice, Mexic, Noua Zeelandă și Maldive. Să vedem când vom putea călători, după toată această nebunie cu coronavirusul.
Unde v-a plăcut cel mai mult?
Greu de spus. Fiecare destinație are câte ceva interesant și diferit. Dacă o întrebăm pe Sofia, ea ar spune că în Dubai. Asta pentru că Dubaiul este extrem de child friendly și poți găsi o groază de atracții pentru copii. Iar preferatul ei a fost Motiongate, un parc de distracții care este potrivit pentru copiii care au peste 95 de cm. Există chiar și roller coastere potrivite pentru ei și cred că ne-am dat într-unul de cel puțin 20 de ori la rând, până când Tudor a renunțat și am continuat doar eu cu Sofia.
Sudul Franței a fost, de asemenea, absolut minunat, un loc cu istorie, peisaje naturale și mâncare fantastică. Și nu trebuie să uităm de Thailanda, unde am stat pe plajele cu nisip fin să ne uităm la apă de turcoaz zile în șir.
Care a fost cea mai exotică dintre călătoriile voastre?
Destinația cea mai exotică în care am ajuns în familie este Thailanda, un loc pe care cu siguranță l-am recomanda părinților cu copii. Deși Bangkok-ul nu este chiar child friendly (cam poluat, dificil de mers cu căruciorul, greu de găsit mâncare europeană – ceea ce poate fi o problemă când călătorești cu un copil mofturos), insulele sunt ideale pentru vacanțele cu cei mici. Recomandăm cu căldură Koh Samui – este un adevărat paradis.
Dacă tot vorbim despre asta, care este țara sau orașul care vi s-a părut cel mai child friendly?
Dubai este locul care ni s-a părut foarte orientat spre copii. Copiii au prioritate în multe locuri, primesc tot felul de lucruri gratuit la restaurante, sunt scaune de copii și locuri de schimbat bebelușii peste tot.
În plus este incredibil de curat și foarte foarte sigur. Oamenii se oferă să aibă grijă de copilul tău și, pentru că este un oraș atât de sigur, nu îți este teamă. Spre exemplu, la un restaurant pe plajă, un chelner a plimbat-o pe Sofia peste tot, iar noi am stat liniștiți la masă. Și, bineînțeles, există un milliard de lucruri pentru copii: aqua parcuri (Aquaventure, Wild Wadi, Legoland de apă), parcuri de distracție (Motiongate, Legoland), mini orașe în care copiii se pot preface că sunt polițiști, doctori etc (Kidzania), grădini zoologice (Green Planet), acvarii și câte și mai câte (Parc de Dinozauri etc). Astea pe lângă plaje cu nisip fin și apă caldă. E imposibil să te plictisești cu un copil în Dubai.
Cum a început povestea Creștem și călătorim?
Povestea Creștem și Călătorim a început cam la un an după ce s-a născut Sofia, adică în 2016. Deja adunasem câteva vacanțe la activ și ne-am dat seama că nu erau deloc bloguri unde să afli detalii despre călătoriile cu cei mici. Căutasem și noi informații sau idei de destinații și nu prea găsisem mare lucru. Am simțit, deci, că ar fi util pentru părinți să existe un blog pe care să găsească informații utile, destinații și recomandări. Asta pentru că mulți consideră că nu pot călători cu copiii, iar noi ne-am dorit și ne dorim în continuare să le arătăm că se poate. Să îi ajutăm și să îi susținem în dorința de a pleca la drum cu cei mici pentru că, bineînțeles, este posibil.
Îți mai aminteșți care a fost primul articol pe care l-ai postat pe blog? Și ce reacții ai primit?
Da, a fost un articol despre cum să obții pașaportul pentru copii. A fost un articol extrem de accesat, ceea ce m-a bucurat tare mult pentru că arată interesul părinților de a călători împreună cu copiii.
Dacă ar fi o destinație pe care să ne-o recomanzi, care ar fi aceea? Și de ce?
Aș recomanda cu căldură Londra care este un oraș absolut minunat, plin de atracții pentru copii, cu mâncare bună și extrem de cosmopolit. Găsiți aici grădina zoologică, acvariu, muzee peste muzee (Sofia a fost îndrăgostită de British Museum, există un muzeu al transportului special pentru cei mici). Plus că se poate ajunge la parcuri de distracție în cel mult o oră de oraș, precum Legoland sau Peppa Pig World (unde orice copil se poate da în atracții).
Apoi, ca să nu ne rezumăm la o singură destinație, am recomanda Dubaiul – foarte child friendly și child oriented, cu multe atracții pentru copii și, bineînțeles, cu plaje largi pentru distracție garantată.
Ce sfat le dai părinților care vor să călătorească cu cei mici?
Să aibă încredere si să pornească la drum împreună cu copiii. Ne temem de atâtea lucruri și, de cele mai multe ori nu sunt justificate. Un bebeluș va plânge și acasă, va plânge și în vacanță – pentru el nu e nicio diferență, noi de ce ne-am crampona de asta. Vacanțele nu vor mai fi niciodată la fel că înainte, însă veți descoperi atât de multe lucruri noi și veți avea ocazia să petreceți timp cu cel mic și să îl învățați lucruri noi, încât aceste momente pot deveni cele mai prețioase din viața voastră.
Și la final, spune-ne de ce ar trebui să călătorim?
Sunt atât de multe motive pentru care să călătorim, mi-e și greu să încep!
Ana (Creștem și călătorim): Călătoriile sunt un mod de învățare foarte activ. Înveți despre alte locuri, culturi, moduri de viață, despre gastronomie, despre cum se îmbracă oamenii și de ce, în ce cred, cum muncesc și cum se odihnesc. Practic, călătoriile ne învață să fim mai toleranți, să înțelegem și să acceptăm diferențele dintre noi și ne ajută să facem o lume mai bună.
Călătoriți pentru a încerca mâncărurile delicioase din fiecare țară – noi avem țări în care ne-am întoarce și numai pentru niște feluri absolut delicioase pe care le-am găsit doar acolo. Călătoriți pentru a vă deschide mintea. Călătoriți pentru a vă provoca să deveniți mai adaptabili la schimbări și la diferențe. Călătoriți pentru a trece prin aventuri (uneori e bine să lăsăm harta deoparte și să ne ducem unde ne poartă drumul). Călătoriți pentru a petrece mai mult timp de calitate împreună cu cei dragi. Și, până la urmă, călătoriți pentru a vă descoperi pe voi înșivă.