Căutare

Share this article

Uzo Aduba este actrița care joacă rolul lui Suzanne „Crazy Eyes” Warren în serialul Orange is the New Black”. Astăzi o știm foarte bine, însă acum câțiva ani era doar o expată care nu își găsea locul în societatea americană. Pe numele său întreg Uzoamaka Nwanneka Aduba, Uzo are astăzi recunoștința tuturor după două premii Emmy (2014 și 2015) și două premii Screen Actors Guild Awards în 2014 și 2015. Dar înainte de rolul din „Orange is the New Black” se hotărâse să se retragă din lumea poveștilor și să își găsească un alt drum. Venea dintr-o familie în care artele nu fuseseră niciodată pe lista carierelor posibile. Ai săi fugiseră din Nigeria tocmai pentru a le putea oferi un viitor mai bun următoarelor generații. Așa că, oricât de mult ar fi susținut-o, nu înțelegeau ce vrea să facă cu viața ei.

Dar Uzo Aduba visa să spună povești. Să joace în rolurile care ar fi putut schimba lumea. Visa chiar dacă nu avea ce mânca. Și așa, singură în New York după foarte multe respingeri, se hotărăște să renunțe. Asta până primește telefonul care avea să îi schimbe viața. Și să ne-o aducă în producția celor de la Netflix.

Dar cum a ajuns Uzo Aduba să cunoască succesul? Cum arăta viața ei înainte de „Orange is the New Black” și ce relație are cu familia sa?

De la expatul care alesese să fie sărac, la actrița cu două Premii Emmy

Micuța Aduba s-a născut în New Brunswick, iar părinții săi erau nigerieni de origine Igbo. A crescut în Medfield, Massachusetts și a absolvit studiile la Medfield High School în 1999. A urmat apoi cursurile de la Boston University, unde o puteai găsi foarte des pe terenul de atletism. Familia sa iubea sportul, de altfel, fratele său mai mic, Obi, a jucat hochei la University of Massachusetts Amherst și apoi a avut nu mai puțin de șase sezoane în sportul de performanță.

Dar atunci când și-a dat seama că vrea să ia drumul artei, a șocat pe toată lumea. Tradiția orginilor sale i-ar fi impus să meargă înspre drept, ca orice prim copil dintr-o familie nigeriană bună. Însă, atunci când a luat prima dată contactul cu această lume a simțit că toată viața sa este decisă. Era impresionată de faptul că puteai trăi în atât de multe lumi, că puteai să-ți spui mesajul printr-o narațiune și că puteai ajunge să schimbi mentalități cu doar o poveste.

Uzo Aduba

Dar lucrurile nu au venit nicidecum ușor. Povestește că atunci când s-a mutat prima dată în New York mama sa o vizita foarte des, fără să înțeleagă, însă, alegerea sa profesională. O susținea. Dar întrebarea „de ce ai ales nesiguranță” plutea în aer. Familia sa îi era de asemenea alături. Dar aproape nimeni nu înțelegea de ce au trebuit să fugă ei din Nigeria pentru ca tânăra Aduba să aleagă să fie săracă din nou. De altfel, nici acum, după ceva timp în care lumea o vede pe ecran și o aplaudă atunci când este pe scenă, Uzo Aduba nu poate să nu se gândească că va servi din nou la mese. Și asta pentru că nu i-a fost deloc ușor să ajungă aici. Povestește că odată când a venit mama ei în vizită nu avea nimic în frigider, nimic să îi ofere. Nu avea ce să mănânce pentru că lumea aceea minunată la care visa ea, aplauzele, rolurile, aprecierile nu veniseră încă. Și nici nu păreau că sunt foarte aproape. Asta până când șansa i-a surâs.


Citește și: Viața lui George R. R. Martin: cine este omul care a inventat lumea incredibilă din Game of Thrones


Uzo Aduba: „Orange is the New Black” mi-a schimbat viața. Înainte mergeam pe stradă și nimeni nu știa cine sunt, acum este cu totul altă poveste (spunea actrița într-un interviu pentru The Guardian)

Ziua în care viața i s-a schimbat nu începuse deloc diferit ca celelalte. Fusese la proba pentru rolul Suzanne Warren (aka Crazy Eyes), dar nu era deloc sigură de reușită. În aceeași zi mai avusese o altă audiție pentru un alt show, care nu fusese deloc bună. Așa că, atunci când a ajuns acasă era convinsă că trebuie să termine cu actoria. Se jucase prea mult cu șansa, iar aceasta nu apăruse până atunci. Așa că voia să renunțe.

Dar demisia din lumea visurilor a durat doar 45 de minte. A primit un telefon. Iar producătorii serialului „Orange is the New Black” o anunțau că a primit rolul. De altfel, directoarea de castig, Jennifer Euston, explică faptul că au ales-o pe Aduba tocmai pentru că venise la audiție cu părul prins în codițe, exact așa cum îl are „Crazy Eyes” în serial. Au simțit o conexiune imediată cu ea și nu au așteptat prea mult să o ia în echipa lor. Iar pentru asta, a primit șansa de a fi membră în uniunea actorilor de peste ocean. Și abia atunci a simțit că este în sfârșit actriță … cu program întreg. Fără să mai poată să se întoarcă din drum. Fără să mai poată să renunțe. Din acel moment trebuia să lupte pentru visul său. Și să demonstreze tuturor că numele Uzo Aduba ar trebui să se audă mai des, cel puțin în cadrul ceremoniilor de premiere din industrie.

Uzo Aduba: „Să nu renunți niciodată la lucrurile în care crezi cu adevărat” (spunea actrița într-un interviu pentru The Guardian)

Așa că astăzi, Uzo Aduba este doar al doilea actor care a reușit să câștige câte un premiu Emmy atât la categoria comedie, cât și la cea de dramă pentru același rol. Celălalt actor care are aceeași performanță în palmares este Ed Asner pentru personajul Lou Grant.

Pe Uzo Aduba o puteți vedea pe Netflix începând cu 26 iulie în ultimul sezon al serialului „Orange is the New Black”. 

read
next
promoted
articles
loading...

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO