Cum alegi cea mai bună platformă de tranzacţionare - LIFE.ro
Mergi la conținut

Cum alegi cea mai bună platformă de tranzacţionare

Ai acces la cele mai noi ştiri din domeniu şi la informaţiile din piaţă, precum şi posibilitatea de a construi strategii de tranzacţionare dintre cele mai complexe.
Share this article

Pentru mulţi dintre noi expresii precum tranzacţionare, instrumente financiare, instrumente cu deţinere sau derivate sună ca desprinse din cărţile science fiction. Pentru alţii, acestea şi multe altele înseamnă însă bani. Iar în ultimii ani românii sunt tot mai atraşi de această zonă, încercând să-i descopere secretele şi să o folosească în favoarea lor. Am vrut şi eu să aflu cum alegi cea mai bună platformă de tranzacţionare şi ce-ţi poate oferi aceasta odată ce ai toate informaţiile necesare pentru a te lansa în analize şi tranzacţii financiare.

Ce este o platformă de tranzacţionare

Înainte să discutăm despre alegerea uneia, e bine să vorbim puţin şi despre ce înseamnă o platformă de tranzacţionare, mai ales că aproape o jumătate din tranzacţiile de pe Bursă, în România, se fac în prezent prin intermediul platformelor online, iar interesul înspre această zonă creşte de la un an la altul.

La nivel simplist, înainte de toate ai nevoie de un cont de tranzacţionare la un broker autorizat – intermediarul, practic, între tine şi Bursă. Odată obţinut acest cont, brokerul îţi dă acces pe o platformă de tranzacţionare online, iar din acel moment totul este în mâinile tale: tu poţi face oricând ordine de vânzare sau cumpărare a instrumentelor financiare care te interesează, tu devii răspunzător pentru câştiguri sau eventualele eşecuri.

O platformă complexă de tranzacţionare îţi oferă acces însă la mult mai multe lucruri, menite tocmai să te ajute să înţelegi mai bine pieţele financiare, evoluţiile şi oportunităţile. Ai acces la cele mai noi ştiri din domeniu şi la informaţiile din piaţă, precum şi posibilitatea de a construi strategii de tranzacţionare dintre cele mai complexe.

Cum alegi cea mai bună platformă de tranzacţionare

Nu există o platformă de tranzacţionare ideală pentru toată lumea. Trebuie să ştii ce vrei să faci ca să ştii ce şi cum să alegi. Printre cele mai importante lucruri de care trebuie să ţii cont sunt:

  • Platforma trebuie să fie intuitivă. Lucrurile se mişcă extrem de rapid pe Bursă şi nu-ţi doreşti să pierzi o oportunitate pentru că ai uitat unde trebuie să apeşi. Plus că nu-şi doreşte nimeni să facă instruire personalizată doar ca să înveţe să folosească un asemenea instrument. Cu cât mai simplu şi mai uşor de folosit, cu atât mai bine.
  • Platforma trebuie să reacţioneze rapid. Revenim la viteza cu care se desfăşoară lucrurile în acest domeniu şi trebuie subliniată necesitatea ca platforma aleasă să reacţioneze instantaneu la comenzi şi să-ţi arate cotaţiile în timp real.
  • Accesibilitatea platformei. Dacă ştii că vrei să faci din tranzacţionarea pe Bursă o constantă, cu siguranţă vei dori să poţi avea acces oricând, de oriunde la platformă. Aşadar, este important să verifici că poţi face acest lucru fie că eşti la laptop, pe tabletă sau pe telefonul mobil.
  • Complexitatea platformei. Dacă ai decis că vrei să intri pe Bursă o să presupun că ştii ce anume te interesează şi ce fel de tranzacţii vrei să faci. Prin urmare, o să îţi doreşti să poţi accesa de pe ea cât mai multe dintre instrumentele financiare, de la cele de tip Forex la ETF-uri, instrumente cu deţinere sau derivate, CFD-uri sau acţiuni. Accesul la pieţe cât mai diversificate îşi va spune şi el cuvântul în capacitatea de a ajunge la câştigurile pe care ţi le doreşti. La fel de important este şi să poţi plasa tipuri de ordine diferite şi să poţi utiliza instrumente de analiză ce îţi arată trendurile şi schimbările în piaţă.

În alegerea platformei de tranzacţionare nu sunt de ignorat nici comisioanele percepute, credibilitatea platformei respective şi posibilitatea de a investi sume relativ mici, mai ales în cazul în care eşti încă la început de drum în această lume.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora