Cum am băut Metaxa cu André Cavalheiro - LIFE.ro

Căutare

Share this article
 
La salonul Golescu din Bucureşti am avut şansa să beau un cocktail pregătit de un artist portughez. Da, artist! Să ştii cu atâta fineţe şi pricepere să combini Metaxa cu cele mai neaşteptate ingrediente, este o artă. André Cavalheiro este ambasadorul UK pentru Metaxa.
L-am întrebat, ca un profan ce mă aflu, oricât de mult m-am documentat, ce are special acest cognac? S-a uitat lung şi amuzat la mine şi mi-a spus că nu este un cognac. Este un brandy. Este creat cu dragoste, cu precizie, cu experienţă care vine tocmai de la Spyros Metaxa, din celebrul deja Muscat de Grecia, cel din strugurii culeşi din viile de pe ţărmul Mării Egee… Este odihnit şi distilat în butoaie de stejar, este completat apoi cu ierburi aromatice.
André este leading mixologist Metaxa în Marea Britanie. Din 2013 este senior bartender la Ritz, un vis devenit realitate pentru el… „Cu ce se poate compara asta?” m- a întrebat. „Evident, cu nimic”, i-am răspuns, văzând cât este de încântat…
 
I-a servit pe Al Pacino, pe Bradley Cooper. Mi-a spus că orice întâlnire cu acest gen de oameni, foarte cunoscuţi, este o încercare pentru el. Trebuie să-i simtă, să ştie ce să le recomande, dar şi ce le-ar putea plăcea. L-am întrebat dacă un barman nu ar trebui să fie, în fond, un fel de psiholog ad-hoc. Mi-a spus că nu ad-hoc, ci chiar de-adevăratelea… „Ce preferă aceşti oameni? De pildă Al Pacino?” Mi-a răspuns zâmbind că Al Pacino este „old school” şi, că pentru el, nimic nu e mai bun ca un pahar de vin roşu…
 
Revenind la Metaxa, André Cavalheiro a încercat ca acolo, în bar, la masă, să mă facă să înţeleg ce este cu aceasta fină licoare. M-a îndemnat să iau o gură de Metaxa. Am luat. Am vrut să-i dau drumul pe gât. „Nununuuuu!!”, m-a oprit el. „Gândeşte-te că eşti la o întâlnire cu Leo DiCaprio.”
„Hm?!?”
„Da, cu Leo DiCaprio, imaginează-ţi că această gură de Metaxa este o întâlnire cu Leo DiCaprio. Ai vrea să se termine?”
„Nu”– am clătinat eu din cap şi, odată cu el s-a clătinat şi focul călduţ din gura mea…
 
În acest timp, André îmi povestea care este reţeta acestui brandy, cum bate soarele pe dealurile Greciei şi cât de copţi trebuie să fie strugurii când sunt culeşi pentru a ajunge în butoaie.
Am dat să înghit, pentru că acuma mi se şi făcuse poftă de nişte struguri de Muscat. „Nuuu. Nu acum!”– mă opreşte din nou André… „Acum!”– îmi ordonă amuzat.
Pe gât mi s-a revărsat o ploaie de foc, ierburi, fructe şi ciocolată…
 
Aşa am înţeles cum se face omul băutor şi cum Metaxa 12  îţi poate lua minţile pe care, după aia, cu greu le mai aşezi la loc… Nici nu prea vrei, fie vorba între noi…
 
 
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO