Georgetown, universitatea în care te poți simți ca în Harry Potter - LIFE.ro
Mergi la conținut

Georgetown, universitatea în care te poți simți ca în Harry Potter

Contradicția dintre zona sobră, rece și cartierele pline de viață este ceea ce face ca Washington să fie un oraș cel puțin interesant.
Share this article

Recunosc de la început: nu credeam că o să spun asta despre capitala celei mai importante țări din lume, dar Washington nu doar că mi-a plăcut, dar m-a făcut să spun, la capătul celor două zile pe care le-am petrecut acolo, că aș vrea să mă întorc aici și la anul.

Contradicția dintre zona sobră, impozantă, rece și cartierele pline de viață și de o ușoară prietenie familiară este ceea ce face ca Washington să fie un oraș cel puțin interesant.

Vezi pe de o parte, clădirile impozante care par ocupate să conducă lumea și pe de altă partea, un cartier precum Georgetown în care Universitatea pare desprinsă din lumea lui Harry Potter, iar la fiecare colț de stradă auzi încet muzică și râsete din curțile interioare. Cartierul acesta, care roiește în jurul Universității cu simbolul unui bulldog, pare să fie mai degrabă o mare familie în care oamenii știu să zâmbească și să trăiască împreună în prietenie.

Washington pare orașul care a reușit să combine armonios două lumi total diferite

1. Locul din care niște oameni conduc o lume întreagă

Trei observații pentru început:

  1. Casa Albă nu este deloc atât de mare și de impozantă pe cât am crede din filme.
  2. Nu o să vezi mai deloc oameni intrând și ieșind din ea – din nou, departe de ceea ce vedem prin filme.
  3. Nu te întâlnești cu Donald Trump, dar în cele câteva minute pe care le petreci acolo făcând poze și admirând poate cea mai mediatizată clădire din lume, o să vezi atât de mulți oameni fanatici care își strigă doleanțele la porta voce (cu scopul naiv ca Trump o să îi asculte) și câțiva oameni care îl imită pe Președinte, câștigând ceva bani în urma spectacolului lor muzicalo-caricaturalo-dansant.

Zona centrală este mereu plină de turiști (și în mod clar cea mai aglomerată zonă a orașului) pare să fie mai ocupată să conducă lumea, decât să stea de vorbă cu oamenii cu camerele de fotografiat care roiesc de la o clădire albă la alta.

Artist stradal care îl imita pe Donald Trump în fața Casei Albe

Și cu toate astea, aici am văzut o expoziție despre Burning Man – cel mai captivant festival din lume. În acest cartier plin de instituții guvernamentale, exact vis-a-vis de Casa Albă, oamenii intrau pentru a descoperi lumea incitantă a festivalului care reușește în fiecare an să oprească timpul. Burning Man este locul în care an de an oamenii fug către o evadare din cotidianul plin de stres, griji și aglomerație. Unde caută lumea în care nu există internet, nu există telefoane, ci doar libertate. O experiență pentru care te pregătești un an întreg (costume, bugete), dar o amintire care va rămâne cu tine mereu.

Însă până să ajungeți la Burning Man, puteți să ascultați totul despre această lume incredibilă de la CEO festivalului care vine în România în cadrul celei de-a doua ediţii a Conferinţei Globale IAA „Creativity 4 Better“ care va avea loc la Teatrul Naţional din Bucureşti.

Afișe din cadrul edițiilor precedente ale festivalului Burning Man

Tot această zonă cu clădiri impozante ne invită să descoperim lumea. De la artă la aviație și de la științe naturale la cultura indienilor, toate acestea pot fi văzute în muzeele Smithsonian (cei care s-au uitat la serialul Scandal știu despre ce este vorba). Toate acestea sunt gratuite, oferite statului american (și noua tuturor) datorită faptului că un om foarte bogat, despre care lumea nu știe mai nimic, nu a avut moștenitori, în schimb și-a dorit ca toate lucrurile pe care le-a colecționat să poată fi văzute de toată lumea.

Dacă aveți timp intrați măcar în Castelul Smithsonian care face o scurtă incursiune prin toate muzeele. Și vă mai recomand National Air and Space Museum din cadrul Smithsonian Institution care este genial:

National Air and Space Museum | Smithsonian Institution

2. Locul în care oamenii trăiesc împreună ca o mare familie

La început vă povestea despre două lumi, așa că acum vă invit să o descoperiți pe cea de-a doua. Vă povestesc puțin despre Georgetown, dar mai multe cartiere / zone din Washington au exact aceeași atmosferă.

În Georgetown toată comunitatea se învârte în jurul Universității – și are toate motivele să facă asta. Aceasta pare desprinsă din cărțile de fantasy (din nefericire nu am văzut pe nimeni plimbându-se prin campus pe o mătură, dar nu m-ar fi mirat să văd asta). Și dacă nu te impresionează asta, poate că o să îți placă fraternitatea celor care se plimbă în campus sau mândria că aparțin acelei lumi pe care o afișează cu sinceră bucurie.

Poate că sunt eu puțin subiectivă pentru că mi-aș fi dorit o experiență într-unul dintre campusurile unei universități de peste ocean (să spun sincer, cred că Juilliard ar fi fost idealul), dar plimbându-mă prin Universitatea Georgetown m-am trezit spunând că dacă ajungi aici, chiar nu ai cum să nu înveți cu plăcere.

Georgetown University

Ieșind din universitate nu trebuie să ai niciun alt obiectiv turistic, decât să te plimbi pe străduțele din cartier. Uși frumos colorate, căsuțe care par să aibă multe amintiri. Râsete și muzică care se aud încet din curțile interioare ale unora dintre ele. Bilețele lăsate pe ușă cu mesaje de genul – mă găsiți în curtea din spate. Taverne pline de tineri care se distrează. Oameni care aleargă sau își scot câinii la plimbare. O lume civilizată, o comunitate în care oamenii par să se simtă bine împreună.

Un loc în care nu simți miros de grătare, nu asculți concertele vecinilor și nici certurile lor, în care nu trebuie să te ferești de mașinile care merg cu viteze amețitoare pe străduțe înguste și nici nu trebuie să te cerți cu cineva că ți-a luat locul de parcare. Georgetown pare un cartier în care toată lumea trăiește ca o mare familie. Și un loc din afară sper care ar trebui să tindem – atât ca indivizi, cât mai ales ca societate.  

Casă în cartierul Georgetown

Dacă ți se face foame ai putea încerca unul dintre restaurantele italienești din zonă, dar eu te sfătuiesc să te duci să mănânci niște tacos vegetarieni la Chaia – nu există așa ceva la noi, așa că merită să încerci, în plus mâncare este suuuuper bună:

Chaia | Tacos Vegetarieni 

Și dacă în acest cartier, cică trebuie să guști neapărat un muffin pentru că aici, în Georgetown, este patria lor. Găsești foarte multe laboratoare specializate în așa ceva, deci ai de unde alege. Și ca să meargă perfect cu un muffin, ar fi bine să te oprești să bei o cafea la unul dintre coffee shop-urile din oraș – poate chiar să încerci o macha latte (nu cred că o să-ți placă, dar trebuie să încerci, nu? În plus, o băutură verde o să dea bine în pozele de pe Instagram).

Matcha Latte | Grace Street Coffee

Pe mine Washington m-a fascinat. Nu mă așteptam să îmi placă atât de mult. Nici să mă simt atât de bine aici. E un oraș mai puțin aglomerat decât Bucureștiul – prin zona Pentagonului aproape că nu vezi oameni, cu excepția unor turiști veniți să admire Memorialul 9/11 care este superb. Dar mult mai curat, mai civilizat, mai liniștit și mai prietenos decât capitala noastră (să nu mai vorbesc despre New York). Și să nu uit … o casă cu 3 dormitoare în Georgetown costă cam 1,5 – 2 milioane de dolari 😃

Share this article

Pe aceeași temă

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora