De la micul dejun englezesc, la rularea trabucului sau culoarea orezului, care sunt cele mai mari șase rivalități din toată lumea - LIFE.ro
Mergi la conținut

De la micul dejun englezesc, la rularea trabucului sau culoarea orezului, care sunt cele mai mari șase rivalități din toată lumea

De la micul dejun englezesc sau rularea trabucului, la fotbal sau cricket ori culoarea orezului, care sunt cele mai mari șase rivalități din toată lumea?
Share this article

Toată lumea are rivalități. Însă câteva sunt cele care se scriu cu majuscule. Coca-Cola vs. Pepsi. Star Wars vs. Star Trek. Beatles vs. Stones. McDonald’s vs. KFC. Acestea sunt clar din cea de-a doua categorie. Însă, există câteva rivalități în lume care au o poveste foarte interesanta, deși nu știm atât de multe lucruri.

Iar mai jos îți spunem o parte din acestea. Am ales doar acele istorisiri pe care le poți descoperi călătorind prin toată lumea. Rivalități nu foarte mediatizate, dar foarte încrâncenate. Așadar, pregătiți pentru dispute aprige și victorii contestate?

Rivalități pentru supremația sportivă a orașului: Rangers vs. Celtic

Oare câte lucruri au în comun orașe precum Milano, Istanbul, București sau Buenos Aires? Sigur există și altele, însă fotbalul este clar unul dintre ele. Iar când orașul este împărțit între două echipe, atunci lupta este deschisă. Și toată lumea știe că un derby nu se câștigă doar pe teren.

Însă oricât de mult s-ar făli toate acestea că au fie cele mai bune echipe, fie cei mai frumoși fani, în Glasgow există The Old Firm, derby-ul dintre Celtic și Rangers care transformă orașul într-un câmp de bătaie. Lupta dintre cele două cluburi a început în 1888, iar până astazi a avut nu mai puțin de 399 de bătălii. Cu toate acestea, anul 2012 a însemnat cel mai dificil moment din istoria celor două cluburi – atunci, din cauza crizei economice, Rangers a dispărut. Însă rivalitatea celor două echipe a rămas și, așa cum orice fan adevărat al celor două o să vă spună: „atât timp cât la Vatican o să stea tot Papa, speranța unui nou derby nu va muri niciodată”.

Bătălia micului dejun: English breakfast vs. Continental breakfast

Tu ce alegi: două ouă cu șuncă, bacon, cârnați, ciuperci și fasole sau un iaurt cu fructe de sezon și o gogoașă? Aceasta a fost dilema tuturor dimineților începând din perioada victoriană, atunci când porcul a intrat în meniul dimineții.

Și lucrurile nu s-au oprit în farfuriile noastre. În regat a apărut The English Breakfast Society, o companie care are ca misiune promovarea tradiției micului dejun englezesc și a mâncărurilor gustoase și de calitate. Aștept cu mare nerăbdare apariția organizației Continental Breakfast Society – o alianță înființată de toate hotelurile cu prețuri accesibile care preferă să le ofere clienților la micul dejun un coș cu fructe și niște pâine prăjită cu dulceață.

Cine câștigă? Răspunsul ține de preferințele gastronomice ale fiecăruia dintre voi. Și cu toate astea … niște bacon cu ou și șuncă.

rivalități

Rivalități montane: Everest vs. K2

Numărul celor care au atins cel mai înalt vârf din lume, Everest, a depășit 3,000. Aici incluzând și povestea puștiului de doar 13 ani și a doamnei de 72 care au reușit această performanță. Pe de altă parte, K2, al doilea cel mai înalt vârf din lume, a fost atins de doar o zecime. Mai mult decât atât, unul din patru oameni care încearcă această urcare nu termină misiunea, conform 8000ers.com numărul morților de pe K2 a atins cifre alarmante.

Everest – Gokyo Lakes, Khumjung, Nepal

Așa că, dacă munții ar putea vorbi, sigur Everest și K2 s-au luat la întrecere pentru titlul de cel mai puternic, mai dorit și mai important vârf din lume. Însă nu o pot face. De aceea, bătălia lor este dusă de oamenii care fie au atins această performanță (în special cea de pe Everest) și cei care își doresc să facă asta (în special alpiniștii profesioniști care vor să atingă K2).

Bătălia farfuriilor cu orez: alb sau maro

Orezul este principala resursă de mâncare pentru mai bine de jumătate din populația lumii, însă puțini sunt cei care s-ar fi gândit că ar putea fi o bătălie în jurul culorii sale. Boabele maro sunt recunoscute datorită fibrei și a nuntrieților săi – mare parte dintre aceștia se pierd în procesarea care produce orezul alb.

Pe de altă parte, mulți susțin că orezul alb este mai sănătos datorită conținutului său de folat și tiamină, în comparație cu cel maro care conține urmă de arsenic. Această bătălie a orezului pare să fie destul de încrâncenată, mai ales peste ocean, unde Chipotle le oferă clienților posiblitatea să își aleagă tipul de orez.

Cu toate astea, însă, fastfoodnutrition.org a declarat că, din punct de vedere nutritiv, nu există nicio diferență între cele două tipuri de orez. Însă bătălia aceasta este una psihologică și trebuie să continue.

Rivalități în istoria cricketului: India vs. Pakistan

În 2011, mai bine de 1,5 miliarde de oameni au văzut semifinala Campionatului Mondial de Cricket dintre India și Pakistan. Și, conform firmelor care măsoară audiența de TV, un meci cu fără prea mare miză între cele două vecine nu tocmai prietenoase ar aduna în medie peste 300 de milioane de telespectatori.

Poate că unii au Barcelona vs. Real Madrid, însă asiaticii au bătălia cricketului dintre India și Pakistan. Rețeta rivalității este simplă: se ia un sport foarte popular în această zonă, se condimentează cu puțină rivalitate geografică și se servește cu show tipic asiatic.

Încă de la primul lor meci, în 1952, numai trei războaie, un asasinat și un atac terorist în Mumbai au putut să țină cele două echipe detarte de lupta pentru supremația din acest sport. Evident, un titlu care încă rămane fără stăpân … exact așa cum este și provincia Kashmir.

Cine rulează cel mai lung trabuc din lume: Cairo vs. Pena vs. Reyes

Unele recorduri mondiale ies în față: cel mai rapid om, cea mai lungă săritură, cei mai mulți hot dogs mâncați în zece minute. Fără doar și poate recordurile înscrise în Guinness World Record sunt un subiect de mare competiție. Există, însă, unul care are o poveste cel puțin interesantă, cel mai lung trabuc rulat manual a fost un titlu dispărut de-a lungul timpului de un trio foarte încrâncenat și determinat.

Actualul record este deținut de Jose Castelar Cairo, din Havana, Cuba care a primit prima dată acest titlu în 2001, atunci când a reușit să ruleze un trabuc de 11 metri. Ulterior și-a bătut propriul record, ajungând la un trabuc de 14 metri.

La puțin timp, a intrat în bătălie Patricio Peña, din Puerto Rico. Apoi Cairo și-a luat recordul înapoi în 2005. Și a venit timpul cuplului Wallace și Margarita Reyes, din Ybor, Florida să intre în joc, în 2006.

Apoi Peña își ia titlul înapoi în 2007 și un an după Cairo îi bate recordul, iar cuplul Reyes îi învinge din nou în 2009 cu un trabuc de 60 de metri – un trabuc pe care cei doi l-au rulat în nu mai puțin de o săptămână.

Însă, motivat de toate reușitele adeversarilor săi, Cairo își încearcă din nou norocul pe 25 aprilie 2011 și după nouă zile reușește să ruleze un trabuc de 81,8 metri – cel mai lung din lume în acest moment.

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora