De la Plenița la Palatul Victoria: Viața lui Nicolae Ciucă și drumul Generalului Premier - LIFE.ro
Mergi la conținut

De la Plenița la Palatul Victoria: Viața lui Nicolae Ciucă și drumul Generalului Premier

Nicolae Ciucă a depus jurământul ca prim-ministru al României în decembrie 2021, după ce a fost ministru al Apărării Naționale din noiembrie 2019. Este militar de carieră și, potrivit biografiei, a îndeplinit diverse funcții, ca șef al Statului Major al Apărării în cadrul Forțelor Armate Române (ianuarie 2015 – octombrie 2019), comandant al Diviziei 2 Infanterie (numit în 2011), comandant al Statului Major al Forțelor Terestre Române (din ianuarie 2014) și adjunctul șefului Statului Major al Apărării (din octombrie 2014).
Share this article

Nicolae Ciucă a depus jurământul ca prim-ministru al României în decembrie 2021, după ce a fost ministru al Apărării Naționale din noiembrie 2019. Este militar de carieră și, potrivit biografiei, a îndeplinit diverse funcții, ca șef al Statului Major al Apărării în cadrul Forțelor Armate Române (ianuarie 2015 – octombrie 2019), comandant al Diviziei 2 Infanterie (numit în 2011), comandant al Statului Major al Forțelor Terestre Române (din ianuarie 2014) și adjunctul șefului Statului Major al Apărării (din octombrie 2014).

Deține gradul de general în cadrul Forțelor Terestre

Susține, în CV, că a absolvit Liceul Militar Tudor Vladimirescu în 1985, iar Academia Forțelor Terestre Nicolae Bălcescu în 1988. În perioada 1993–1995, a studiat la Universitatea Națională de Apărare din București, iar în 2003 a obținut titlul de doctor în Științe Militare. Acest din urmă titlu a fost subiectul unei controverse intense, după ce jurnalista Emilia Șercan l-a acuzat pe premier că a plagiat, în redactarea lucrării.

Citește și: Alexandra Bulat, prima româncă laburistă, aleasă consilier în Marea Britanie: „Dacă mă întrebai înainte de Brexit, ți-aș fi zis că toți politicienii sunt la fel, corupți, și că nimic nu se poate schimba în politică.”

Ales senator de Dolj din partea PNL, în legislatura 2020-2024. Din aprilie 2022 este președintele Partidului Național Liberal

Nicolae-Ionel Ciucă s-a născut la 7 februarie 1967, în Plenița, județul Dolj, România. Este căsătorit și are un fiu.

Familia lui Nicolae Ciucă, nemulțumită de cariera politică a fiului lor

Părinții premierului locuiesc în comuna Plenița, situată la 60 de kilometri de Craiova. Pe vremea când încă era în viață, Gheorghe Ciucă se arăta nemulțumit de cariera politică a fiului său, iar ideea era împărtășită și de soția lui. „Vă spun sincer, nu ne place deloc că Nicu e prim-ministru. Ne bucurăm pentru el, normal, că e băiatul nostru, dar atât. L-am și sunat atunci și i-am spus că nu e bine pentru el. Prea mult stres, știți cum e…Noi eram fericiți când el era ministru la apărare, da, acolo ne plăcea când era!”.

Cel mai mult îi supăra atunci când la televizor apăreau lucruri neadevărate despre fiul lor

„Presa are părțile ei bune și părțile ei rele, de multe ori exagerează și spune minciuni. Noi, când ne uităm la televizor și încep să spună lucruri neadevărate despre băiatul nostru, mutăm imediat pe alt post, dăm pe muzică”, a spus Gheorghe Ciucă.

La rândul ei, mama premierului se declara mulțumită de ce i-a oferit viața, menționând că Nicu le-a dat un nepot, iar cealaltă fată, care locuiește la Craiova, o nepoată.

Citește și: De la sărăcia din România, la vârful politicii americane: la 9 ani a primit avertisment din partea securității să părăsească imediat țara și urcat de într-un avion care-l ducea peste ocean. Cine este Ben Toma, românul care conduce Arizona

Familia sa a dus-o greu cu banii

Puiu Calafeteanu este primarul comunei Pleniţa din 2004 şi a crescut alături de Nicolae Ciucă pe uliţa satului. Potrivit acestuia, familia Ciucă a dus-o greu cu banii, deoarece doar tatăl muncea.

”Nicolae este o persoană foarte prietenoasă, populară, iese la poartă şi vorbeşte cu oamenii ori de câte ori revine la casa părintească… E mereu calm, nu l-a văzut nimeni din Pleniţa enervându-se, dar îi place ca, atunci când vorbeşte ceva, acel lucru să se întâmple. Este nevoie de puţină ordine în ţară. Cât despre copilăria lui, ce să vă spun.. Gândiţi-vă că tatăl lui, care a fost subofiţer, a ţinut singur o familie cu patru persoane. Trăiau toţi din solda lui. Soţia dânsului n-a lucrat, iar copiii trebuiau ţinuţi la şcoală. Nicolae mai are o soră, stabilită în Craiova. Părinţii lui au 77, respectiv 78 de ani, şi se descurcă singuri la vârsta dumnealor”, a afirmat primarul.

Nicolae Ciucă, despre viaţa sa privată: Sunt un om cât se poate de normal

”Ascult toate genurile de muzică. Acum sunt la o anumită vârstă… mi-a plăcut foarte mult U2 şi îmi place în continuare. Îmi place şi muzica populară, chiar foarte mult, activităţi normale, sunt un om cât se poate de normal”, a declarat Nicolae Ciucă, pentru Antena 3, într-un interviu difuzat marţi seară.

Ciucă a mai povestit că are o nepoată cu care îi place să petreacă puţinul timp liber pe care îl petrece acasă

El a menţionat că cei din familie îi spun ”Nicu” şi că totdeauna i-au spus pe nume. Întrebat de ce nu s-au bucurat părinţii săi când a fost propus prim ministru, Ciucă a răspuns: ”Pentru că probabil că se aşteptau ca, după o viaţă, să le acord mai mult timp, să fiu mai mult timp cu ei”.

Citește și: Ion Iliescu: De la inginer electrician la președintele României – Controverse și succese

Primul ministru a mărturisit şi că, făcând liceul militar la Craiova în perioada în care Universitatea Craiova era ”iubirea alb-albastră” a microbiştilor, a rămas suporter al formaţiei craiovene. Premierul se mai declară suporter al clubului Steaua, ”indiferent de sport”.

Sursa foto: Facebook

Share this article

Citește mai multe


Creșterea taxelor | Ce se întâmplă cu banii de pensii ai românilor și cu investițiile la bursă
Cu investiții totale de 23,5 mld. lei pe bursă – adică aproape un sfert din banii de pensii private ai românilor – fo...
Creșterea taxelor | Biriș pune punctul pe ”i”: Pierdem miliarde din PNRR sau supărăm mediul de afaceri?
Pus în fața unui deficit bugetar scăpat de sub control, Guvernul României are în prezent de ales: crește impozitele ș...
Cum se simte oboseala cauzată de cancer. Apare aproape în toate tipurile de neoplasme avansate
Cum se simte oboseala de la cancer? Oboseala este un simptom comun al cancerelor avansate, însă acest tip de oboseală...
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu
Asociația Caritas Alba Iulia, despre reforma sistemului de asistență socială: Serviciul social nu e muzeu Sectorul fu...
Animalul de companie are o respirație urât mirositoare? Iată câteva cauze
Nimic nu se compară cu afecțiunea câinelui, cu excepția cazului în care animalul de companie are un caz grav de halit...
Cum dansează pe manele mireasa lui Oțil și nașa Roxana Ionescu. Ramona Olaru și Diana Munteanu, campioane și ele
Dani Oțil și Gabriela Prisăcariu au făcut cununia religioasă duminică, 30 iulie, la 2 ani de când au devenit soț și s...
Spune-le și altora