fbpx

Căutare

Share this article

Windows 11 este oficial lansat și este una dintre cele mai bune actualizări pe care Windows le-a făcut în mulți ani. Are un design frumos, este un soft mai capabil din multe puncte de vedere și îți dă o stare de bine atunci când îl folosești. Dar, de fiecare dată când facem un mare pas înainte, este și un moment bun să ne uităm înapoi la ceea ce ne-a condus pe acest drum. Deci, pentru a sărbători lansarea Windows 11, să aruncăm o privire asupra istoricului versiunilor Windows și să vedem ce a adus nou fiecare dintre ele, la momentul ei de glorie.

Citește și: De la telefoane vechi, la smartphones. Cum a evoluat telefonul mobil în ultimii 20 de ani? Și care au fost cele mai populare modele?

Recunosc cinstit – nu am trăit toate versiunile Windows. Prima mea experiență cu un computer a fost cu Windows 95, dar nefiind mare pasionată de tehnologie, nu am înțeles mai nimic. Însă, cu fiecare an de atunci încolo, am putut să observ modificările și am trecut prin majoritatea versiunilor de Windows. Motiv pentru care cred că este un exercițiu bun să ne întoarcem în timp și să ne amintim care a fost evoluția de la Windows 1 la Windows 11, în cei 36 de ani de istorie.

Windows 1.0

Data lansării: noiembrie 1985

Trăsături principale: Microsoft se îndepărtează de MS-DOS cu primul său sistem de operare care avea o interfață grafică pentru utilizator, permițându-i să folosească un mouse pentru a indica și da clic pe iconițe, în loc să tasteze comenzi. Prima versiune de Windows a sosit la aproximativ doi ani după ce Apple a lansat primul său computer Macintosh.

Windows
Windows 1.0

Windows 2.0

Data lansării: decembrie 1987

Trăsături principale: Versiunea următoare a introdus ferestre redimensionabile pentru aplicațiile pe care utilizatorii le-ar putea suprapune. De asemenea, a adăugat mai multe opțiuni de culoare.

Windows
Windows 2.0

Windows 3.0

Data lansării: 22 mai 1990

Trăsături principale: PC-urile care rulau Windows 3.0 au primit un mare impuls în memorie. Asta însemna că utilizatorii puteau efectua mai multe sarcini cu mai multe aplicații, mai eficient, iar aplicațiile în general funcționau mai repede. Interfața a fost renovată pentru a adăuga culori mai consistente și lizibilitate. De asemenea, a introdus acest mic joc despre care este posibil să fi auzit, numit Solitaire.

Windows
Windows 3.0

Windows 95

Data lansării: 24 august 1995

Trăsături principale: Microsoft a promovat această următoare versiune de Windows: secțiuni speciale în newspapers, reclame care conțin piesa celor de la Rolling Stones „Start Me Up” și un ghid video pentru Windows 95, cu Jennifer Aniston și Matthew Perry.

Deci, ce a oferit? A marcat cea mai mare schimbare în interfață cu utilizatorul Windows, adăugând butonul Start și bara de activități pentru a ajuta utilizatorii să găsească cu ușurință aplicații. De asemenea, a adăugat opțiunea de a face clic dreapta pe mouse pentru instrumente suplimentare, cum ar fi editare, copiere și lipire.

Windows
Windows 95

Windows 98

Data lansării: 25 iunie 1998

Trăsături principale: Următoarea versiune de Windows a introdus suportul USB, deschizând ușa accesoriilor pentru terțe computere. De asemenea, a adăugat noi vrăjitorii de depanare și posibilitatea de a vizualiza DVD-uri sau de a difuza TV. A fost, de asemenea, ultima înrădăcinată în sistemul MS-DOS original al Microsoft.

Windows
Windows 98

Citește și: Viața lui Bill Gates: care este averea pe care trebuie să o împartă cu Melinda după divorț

Windows XP

Data lansării: 25 octombrie 2001

Trăsături principale: Microsoft a dat încă o lovitură cu un sistem de operare care se mândrește cu cea mai lungă perioadă de valabilitate a oricărei platforme Windows. În 2014, la 13 ani de la lansare, acesta era încă al doilea cel mai popular sistem de operare. Acesta a inclus suport de rețea wireless încorporat, precum și îmbunătățiri în instrumentele de internet și gestionarea muzicii, videoclipurilor și fotografiilor.

Windows
Windows XP

Windows Vista

Data lansării: 30 ianuarie 2007

Trăsături principale: Software-ul de operare malign a revizuit interfața și a introdus o funcție de căutare reproiectată și un stil vizual numit Aero. Cu toate acestea, Microsoft s-a îndepărtat rapid de Vista, deoarece problemele legate de incompatibilitate și funcționare înceată au făcut ca tot mai mulți proprietari de computere să aleagă tot versiunea XP.

Windows
Windows Vista

Windows 7

Data lansării: 22 octombrie 2009

Trăsături principale: Microsoft a venit tare din urmă după dezactivarea Vista cu Windows 7. Funcțiile de top au inclus o bară de activități reînnoită, îmbunătățiri ale opțiunilor media, alerte pentru actualizări de sistem care au fost mai puțin perturbatoare și suport pentru opțiuni multitouch.

Windows
Windows 7

Windows 8

Data lansării: 26 octombrie 2012

Trăsături principale: Această actualizare cuprinde o lume mai mobilă, adăugând dale tactile care reprezintă diverse aplicații și alte caracteristici. Este, de asemenea, unificat pentru a lucra pe tablete, laptopuri și computere desktop. O mare problemă: a ucis meniul Start.

Windows
Windows 8

Windows 10

Data lansării: 29 iulie 2015

Trăsături principale: OK, nimic nu este niciodată mort, deoarece meniul Start are o a doua viață cu Windows 10. Microsoft a acordat, de asemenea, o atenție primordială Cortana, propriul său asistent digital personal. De asemenea, a introdus browserul web Microsoft Edge, eventualul înlocuitor pentru Internet Explorer.

Windows
Windows 10
Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO