fbpx

Căutare

Share this article

De Sărbători toţi vrem să aşezăm pe masă bucate alese, îmbietoare, pentru care nu avem mereu timp, în restul anului. Am rugat-o pe Prăjiturela (Mihaela Sava), o bloggeriţă foarte urmărită şi semifinalistă a emisiunii Bake Off de la Pro Tv, să ne recomande trei deserturi de sărbătoare.

Tort tiramisu

Ingrediente (pentru o tavă cu diametrul de 26 de cm): 300 g pişcoturi de şampanie 500 g mascarpone 4 ouă 200 g zahăr 200 ml cafea tare 200 ml apă 200 ml lichior amărui 1 lingură cacao.

Mod de preparare: Punem gălbenuşurile împreună cu zahărul într-un bol termorzistent, apoi îl punem pe un vas în care fierbe la foc mic apa (avem grijă ca bolul să nu atingă apa – tehnica se numeste bain marie sau baie de aburi. Amestecăm încontinuu în bol până când se topeşte zahărul. După ce zahărul s-a topit, luăm de pe aburi şi mixăm până când se răceşte bolul. La fel porcedăm şi cu albuşurile şi 100 g zahăr – după ce s-a topit zahărul, luăm de pe foc, mixăm până când se răceşte bolul şi albuşurile s-au întărit. Adăugăm gălbenuşurile şi 100 ml din lichior peste brânza mascarpone, amestecăm, apoi înglobăm cu grijă compoziţia în albuşurile bătute şi dăm deoparte. Amestecăm cafeaua cu apa şi 100 ml lichior şi le punem într-un bol cu gura largă. Pregătim o formă de tort cu fund detaşabil (dacă avem, punem de jur împrejur folie de acetofan). Scufundăm scurt câte un pişcot în acest lichid şi îl punem în forma de tort, creând astfel baza tortului. Adaugăm un strat de cremă, apoi revenim cu pişcoturile. Mai adaugăm un strat de pişcoturi, iar ultima treime de cremă o punem într-un poş cu dui (sau într-o pungă tăiată la colţ) şi facem grămăjoare de cremă/moaţe. Punem cacao într-o sită mică/strecuratoare de ceai şi pudrăm tortul. Sugestie: tiramisu este cel mai bun dupa ce a stat o noapte în frigider.

Prăjitură cu ciocolată, ardei iute şi whisky

Ingrediente (pentru două tăvi în formă de inimă sau pentru o tavă cu diametrul de 28 cm): 300 g ciocolată amăruie (sau de menaj) 125 g unt 150 g zahăr 6 ouă 6 linguri whisky sau cognac 1 ardei iute uscat, mărunţit sau 1/2 linguriţă boia de ardei iute 1 praf de sare.

Cum procedăm: Rupem ciocolata bucăţele, tăiem untul cuburi, apoi le punem într-un bol termoreistent şi le topim pe baie de aburi (punem bolul pe o cratiţă în care fierbe puţin apa, cu grijă ca bolul să nu atingă apa). Separăm ouăle. Batem gălbenuşurile împreună cu jumătate din cantitatea de zahăr şi albuşurile cu cealaltă jumătate. După ce untul şi ciocolata s-au topit, le amestecăm bine şi le lasăm la rece. După ce amestecul de unt cu ciocolată s-a topit, îl încorporam în compoziţia cu gălbenuşuri, apoi adaugăm whisky-ul şi ardeiul iute (sau boiaua). La final încorporăm cu mişcări uşoare de sus în jos, albuşul în restul compoziţiei. Turăm compoziţia în tăvile pregatite şi coacem pentru 30 de miute în cuptorul încins în prealabil la 180 de grade. Servim pudrată cu cacao, alături de îngheţată de vanilie.

Notă: nu vă speriaţi dacă tarta va creşte şi apoi se va lăsa/crapa, este normal. Tarta este asemănătoare prăjiturii brownie – densă şi cremoasă.

Macarons din alune de pădure

Ingrediente (pentru 80 de cochilii – 40 macarons): Pentru cochilii 200 g alune de pădure sau făină din alune de pădure (alunele trebuie să fie crude şi, de preferat, fără coajă. Eu am avut cu coajă, au ieşit şi asa. Am folosit alune crude de la Solaris. 200 g zahăr pudră (obligatoriu din comerţ pentru că are adaos de amidon) 200 g zahăr tos 150 g albuş de ou, împărţit în două părţi egale 75g + 75g (neapărat cântărit) 50 g apă 1 praf de sare 1/4 linguriţă colorant pudră roşu. Eu il cumpar de pe www.pastaidevanilie.ro. Pentru cremă 200 g Nutella sau Finetti 100 g unt de arahide

Cum procedăm: Dacă nu am găsit făină de alune de pădure, amestecăm alunele cu zahărul pudră, apoi le dăm prin blender până obţinem făina. Trecem prin sită (cea pe care o folosim pentru făina albă) făina de alune + zahărul (dacă ne rămân bucăţele de alune, le dam iar prin blender şi le cernem din nou). Adăugăm o parte din albuş (75 g) peste compoziţia din alune, colorantul, dacă folosim, apoi amestecăm până obţinem o pastă şi dam deoparte. Într-o crăticioară punem zahărul tos şi apa, apoi dam la foc mic. Fierbem siropul până acesta ajunge la temperatura de 116 grade (atentie 116, nu 160!). În bolul mixerului (curăţat foarte bine în prealabil) punem restul de albuş şi praful de sare, apoi mixăm până când albuşul se tranformă într-o spumă uşoara, dar totuşi lichidă. Când siropul a ajuns la temperatura dorită, îl turnăm în fir subtire(!) peste albuşurile din bol, mixând încontinuu. Lasăm la mixat până când bolul mixerului (automat si compoziţia) se răceşte, adică ajung la temperatura camerei. Când bezeaua italiană este gata, adăugăm peste ea compoziţia cu alune de pădure şi amestecăm cu mişcări ample cu ajutorul unei spatule până când compoziţia devine cremoasă şi, dacă ridicam spatula, ea curge ca o panglica (dacă aveţi încredere în voi, puteţi face această acţiune cu paleta mixerului, atenţie, nu cu para!). Punem compoziţia într-un poş cu dui mic sau pur şi simplu tăiem un pos (orificiul să aibă aproximativ ½ cm). În tava cuptorului punem hârtie de copt, apoi cu ajutorul posului turnăm compoziţia în tavă. Pentru ca cochiliile să aibă dimensiuni cât mai apropiate, ţinem poşul perpendicular pe tavă şi “presăm” compoziţia până numărăm 5. Trebuie să avem în vedere ca după poşare, compoziţia se dilată deci e nevoie să lăsam spaţiu între cochilii. După ce am distibuit compoziţia, lovim discret de blat tavile de 2-3 ori pentru a scoate bulele de aer din macarons. Lăsăm macaronsii la tempertatura camerei 30-40 pentru a se usca. Ştim că pojghita protectoare este când, la atingerea cu degetul, compoziţia nu se lipeşte de deget. Coacem la cuptorul preîncălzit la 130 de grade pentru 13 minute, obligatoriu funcţia ventilaţie. Lăsăm macaronsii să se răcească pe hârtia de copt, de abia apoi îi dezlipim.

Pentru cremă: Amestecăm Nutella cu untul de arahide, o punem într-un poş şi o punem între două cochilii împerecheate in prealabil.

Note: pentru această reţetă avem neapărat nevoie de termometru. Un albuş are în medie 30 g (deci pentru această reţetă avem nevoie de 5-6 ouă). Macaronsii pot fi congelaţi pentru o perioadă de 2-3 luni (ei chiar se fragezesc prin congelare). Se decongelează la frigider.

Share this article
Ți-a placut povestea? Ajută-ne și promoveaz-o pe social media
read
next

Abonează-te la newsletter-ul LIFE.RO